Naslovnica > PREDSTAVE > Kralj Lear (HNK Zagreb)

Kralj Lear (HNK Zagreb)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Predrag Miki Manojlović kao Lear, Jadranka Đokić kao kći mu Cordelia. Režira Janusz Kica u HNK Zagreb.

Klasik svjetske književnosti, Kralj Lear Williama Shakespearea, napisan je između 1603. i 1606. godine.. Shakespeare je radnju smjestio u raniju britansku povijest, a ishodište za priču pronašao u drugom izdanju Holinshedovih Kronika Engleske, Škotske i Irske, objavljenom 1587. godine.

Priča je to o ocu koji pod svoje stare dane dijeli svu imovinu kćerima. No, prije toga želi čuti koliko im je stalo do staroga oca. Dok dvije prevrtljive i licemjerne kćeri, želeći dobiti što veći dio kolača dijele hvalospjeve bez pokrića, treća, najmlađa, Cordelija, jedina izriče istinu, i to onu da kćer voli oca točno onoliko koliko joj to dužnost. Lear se na to smrtno uvrijedi, i progna svoju dosad najmiliju nasljednicu, što, s vremenom, završava pogubno i za nju i za njega.

Lear se na repertarima nekog od hrvatskih kazališta posljednji put premiejrno našao 2001. godine i to u produkciji Ulyssesa, a u sezoni 2017/2018. stiže ponovno i na repertaor HNK u Zagrebu i to u prijevodu Lade Kaštelan i režiji Janusza Kice.

Naslovnu ulogu tumači gost iz Beograda, Predrag Miki Manojlović, a tragičnu Cordeliu - Jadranka Đokić.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE