Search
Close this search box.

Kroćenje goropadnice (HNK Split)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Žena ima da je pred mužem manja od makova zrna i – točka. Je li baš to ‘Goropadnom Katom’ htio reći veliki Shakespeare?
autorski tim funkcija
Ana Marinkostimograf
Frane Smoljoinspicijent
Mila Pavićevićdramaturg
Mila Pavićevićautor adaptacije
Srđan Barbarićoblikovatelj svjetla
Ivan Plazibatredatelj
Ozren Bakotićscenograf
Milan Bogdanovićprevoditelj
William Shakespeareautor teksta
Damir Šimunovićskladatelj
Damir Klemenićsuradnik za scenski pokret
Marko Mandićoblikovatelj zvuka
izvođači uloge
Ana Marija VeselčićBianca
Filip RadošBaptista Minola
Goran MarkovićPetruccio
Katarina RomacKatarina
Luka ČerjanBiondello / Sluga
Marjan Nejašmić BanićGrumio
Nenad SrdelićGremio
Nikša ArčaninTranio
Pere EranovićHortensio
Stipe RadojaLucenzio
Vicko BilandžićVicenzio

Komedija nastala između 1590. i 1594. jedan je od ranih radova Williama Shakespearea, a iz današnje perspektive vjerojatno i najkontroverzniji. Priča o muškarcu koji ženu prvo kupuje, da bi je potom 'ukrotio' i sveo na objekt, omiljeni je predmet feminističke kritike, a lošoj reputaciji teksta pridonijele su i brojne inscenacije koje su nonšalantno ispuštale prolog i epilog, a kojiGoropadnicu pretvaraju u neslanu šalu.

U uvodu se naime Ukroćena goropadnica predstavlja kao komad u komadu, odnosno predstava u predstavi. Izvjesni Lord odlučuje se našaliti za zaspalim pijancem po imenu Christopher Sly. Nakon što ga obuku kao lorda i smjeste u fini krevet, probuđenom Slyu kažu da je veliki lord koji je izgubio pamćenje i da je sve čega se zapravo sjeća zapravo samo san. Potom mu, ne bi li ga zabavili, ponude da pogleda izvedbu komedije 'Goropadna Kata'.

No, to je tek početak kazališta u kazalištu, jer do kraja komada gotovo da nema scene u kojoj netko ne glumi da je netko drugi ili stvara predstavu kojom nekoga želi zavarati.

U središtu te komplicirane mreže zbivanja dvije su sestre - proračunata, ali smjerna mlađa Bianca, te tvrdoglava i goropadna starija Katharina. Prva se želi udati, no otac ne dozvoljava dok se 'ne riješi' starije. Bianci, naravno, ne fali udvarača čija međusobna nadmetanja i varke zauzimaju poveći dio predstave, a jednom od njih, Hortensiu, u grad stiže prijatelj Petrucio, koji traži bogatu ženu. Petruciu nije važno ni kako će buduća izgledati, ni kakve je ćudi, dokle god uz nju ide dobar miraz. Kad Petrucio konačno upozna Katharinu, bit će to neposredno nakon što je Hortensiu na glavi razbila lutnju, što joj budućeg supruga - oduševi. Slijedi potom njihovo kompleksno nadigravanje u kojem svaki Katin žestoki odgovor, Petrucio uspije pretvoriti u seksualnu aluziju.

Potom je na redu vrlo čudno vjenačanje Petrucia i Kate, nakon kojeg svi zaključuju da je Kata dobila 'luđaka' kakvog i zaslužuje, ni ne sluteći da je to početak Petruciova opakog plana da 'ukroti' Katu. U tom će joj procesu zabranjivati spavanje, kupovati najskuplje haljine ne bi li ih potom rastrgao u komadiće i posezati za još koječim…

Kad se nakon 'dresure' par vrati u Padovu na Biancino vjenčanje s Lucentiom (dok se Hortensio vjenčava s bogatom udovicom), Petrucio će se na svadbenoj večeri sa novopečenim supruzima upustiti u neobičnu okladu - ne bi li dokazao kako je njegova žena najposlušnija od svih. Kate će tu poslušnost i demonstrirati u šokantnom monologu, kojim završava predstava u predstavi, da bi se potom nesretni Sly s početka početaka probudio i shvatio da je sve bio - san. No, zahvaljujući njemu riješit će barem jedan svoj problem - onaj s vlastitom ženom.

Ta i takva Goropadnica doživjela je brojne parafraze, nastavke i tumačenja, ali i filmske, televizijske i kazališne adaptacije, od kojih je svakako najpoznatija ona raspjevana - u mjuziklu Colea Portera - Kiss Me Kate.

Na repertoaru nekog hrvatskog teatra Goropadnica se posljednji put našla 2014. godine, kad ju je na scenu Kazališta Virovitica postavio Damir Mađarić, dok je u sezoni 2017/2018 na scenu HNK Split postavlja Ivan Plazibat koji o predstavi kaže: “započinje igra moći u kojoj oružja postaju novac, nasilje i seks. I sve to kao predigra za pitanje: Čime se plaća osobna sloboda?. Fifty Shades of Shakespeare. Komad stvoren za zanimljivo vrijeme u kojem živimo. Na sreću ili na žalost - kako vam drago!

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE