Naslovnica > PREDSTAVE > Macbeth (Balet HNK Rijeka)

Macbeth (Balet HNK Rijeka)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA: ,
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Maša Kolar koreografski reinterpretira čuvenu Shakespeareovu tragediju.

Naslovni lik najkraće i najkrvavije Shakespeareove tragedije je general u vojsci škotskog kralja Duncana. Vraćajući se iz okršaja s udruženim Norvežanima i Ircima, u šumi nailazi na vještice koje mu proriču skoru titulu kralja Škotske. Ne gubeći vrijeme, Macbeth u suradnji sa svojom Lady ubija kralja, a u ostatku drame izmjenjuju se krvoprolića, mjesečarenje i stravična ukazanja. Nakon što je pobio više ljudi nego Schwarzenegger u Komandosu, Macbetha stiže neumitan tragičan kraj.

Osim što je zaživio u dramskim i opernim izvedbama, te dao ime Faulknerovu romanu,Macbeth je sastavnica jednog od najpoznatijih praznovjerja kazališnog svijeta. Ako izgovorite ime drame naglas dogodit će vam se ovo.

U HNK Rijeka u sezoni 2017/2018 na scenu stiže baletna verzija Shakespeareova izvornika, a koju najavljuju ovako:

'Koreografija međunardno nagrađivane Maše Kolar svojom preciznošću, bogatom dinamikom, te kompleksnim i visokoestetiziranim pokretom čistih linija, omogućit će plesačima da maksimalno dorade i pročiste svoju plesnu, ali i glumačku tehniku. Osim omogućavanja profesionalnog napretka (za plesače) i podizanja razine kulturne ponude u našoj županiji (za gledatelje), ovo uprizorenje pridonijelo bi i svrgavanju stereotipa da ples nije kadar uvjerljivo predočiti duboke i kompleksne ljudske priče. Naposljetku, gledatelje želimo potaknuti na promišljanje o moći kojoj težimo, načinu na koji tu moć priskrbljujemo i cijeni koju za to plaćamo.'

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter