Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Program 27. Gavellinih večeri

Program 27. Gavellinih večeri

Kazališni festival 'Gavelline večeri' održat će se od 12. do 20. listopada, a izbornik ovogodišnjeg programa je pisac i dramatičar Tomislav Zajec.
Share on facebook
Share on twitter

Na ovogodišnjim 27. Gavellinim večerima, bit će izvedene predstave 'Elling' Kazališta Virovitica, 'Samice' Jasne Žmak, 'Preobrazba' Franza Kafke u izvedbi Ivana Plazibata, 'Antigona' Talijanske drame HNK Rijeka Ozrena Prohića, 'Mrtve duše' Satiričkog kazališta Kerempuh u režiji Dražena Ferenčine, 'Idiot' F. M. Dostojevskog u izvedbi Ivana Popovskog i predstava kazališta domaćina GDK 'Gavella' – 'Prolazi sve' Dubravka Mihanovića u režiji Olivera Frljića.

Tomislav Zajec u svom obrazloženju odabira navodi da Kazalište Virovitica predstavlja tekst koji je u posljednjih nekoliko sezona postavljan posvuda po Europi, a svoje je mjesto pronašao kako na West Endu tako i na Broadwayu. ''Elling' je duhovita ali i gorka priča o nepripadanju koju je Dario Harjaček zamislio kao potragu za prostorom intime u hladnom svijetu globalne prismotre'.

'Samice' Jasne Žmak priča su o otuđenju i izolaciji iz koje se prostor intime postupno i gotovo neprimjetno premeće u dekadenciju, od redatelja Matije Ferlina oblikovanu kao svijet u kojem i vječito čekanje istoga može postati visokoestetskim činom.

'Preobrazba' Franza Kafke i njezin junak Gregor Samsa gotovo su amblematski elementi današnje kulture, kojima je u ovom rizičnom transferu pripovijetke u predstavu Ivan Plazibat pristupio umnažanjem kafkijanskih motiva, pronašavši istovremeno u mladom Nikši Arčaninu zahvalnog i nadahnutog protagonista Samsine agonije.

U 'Antigoni' Talijanske drame HNK Rijeka Ozren Prohić svoje autorsko čitanje antičke heroine i njezine sudbine stavlja u kontekst pojedinih interpretacija ove drame kroz kazališnu povijest, stvarajući tim intertekstualnim upisivanjima predstavu koja je intelektualno elaborirana ali istovremeno i vrlo uzbudljiva.

'Mrtve duše' Satiričkog kazališta Kerempuh u režiji Dražena Ferenčine nude interpretaciju Gogoljevog remek-djela, u kojoj je ovaj klasik pročitan dramaturški diskretno, čime je svevremena aktualnost predloška došla do punog izražaja.

S druge pak strane, Ivan Popovski donio je ponešto radikalnije čitanje još jednog klasika, 'Idiota' F.M. Dostojevskog, kroz predstavu u kojoj se kroz izvedbeno trajanje polagano otkidaju namjerno presiflirani slojevi, ostavljajući ansamblu predstave prostor da u potpunosti zaživi u tragediji jednog vremena.

Posljednja zagrebačka predstava u ovogodišnjoj selekciji, predstava kazališta domaćina GDK 'Gavella' – 'Prolazi sve' Dubravka Mihanovića u režiji Olivera Frljića, prema Zajecovim riječima, donosi priču o jednom tihom i na prvi pogled nipočemu osobitom životu, ispričanom iz potresno osobne vizure na koju u konačnici glavna junakinja, koja se s tim istim životom i rastaje, ima puno pravo.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI