Naslovnica > DOSSIER > Kurspahić, Miran

Kurspahić, Miran

Ovaj kazališni pupoljak u svojoj kratkoj karijeri postao je omražen već mnogima. No, Kurspahić od ideologije vrijeđanja ne odustaje.
Share on facebook
Share on twitter

Nije to oduvijek tako. Prije upisa na režiju normalno je išao u školu, prvo osnovnu pa srednju, čak se i upisao na pravo, ali kako je oduvijek pokazivao interes za kazalište kojim se tijekom srednje škole počeo i aktivno baviti, na kraju je završio na Akademiji.

Ono po čemu vam Kurspahić rings the bell jest da je bio sudionik pobune studenata kazališne režije koji su u ožujku 2004. godine ustali protiv vladajućeg sistema na ADU. Uz Kurspahića su tu bili i sada već vrlo aktivni mladi redatelji Oliver Frljić i Saša Božić.

No, dakle, osim izgreda, Kurspahić se bavi i režijom. Njegovu zadnju predstavu po tekstu R. Foremana 'Sad kad je komunizam mrtav, moj život je prazan' imali ste priliku pogledati u menzi Studenskog centra, a njegov režijski ispit na ADU iz 2006. po Handkeovom tekstu 'Vrijeđanje publike' završio je na Festivalu Premieres u Strasbourgu, s tim da je i u jednoj i u drugoj predstavi i sam glumio, a odlaskom u glumačke vode obilježena mu je i predstava 'Blok' u režiji Ivice Buljana iz 2006. po tekstovim autora Jorisa Lacostea i Fausta Paravidina.

Sad kad je komunizam mrtav, moj život je prazan & Vrijeđanje publike

Od ostalih Kurspahićevih radova tu su M.Kurspahić-V.Vascarac 'Vi'š vraga - vodič kroz pakao' u izvedbi kazališne skupine Neprofitabilni Amateri pod okriljem DDT-a, koja je osvojila gradsku nagradu na SKAZ-u 2000. godine, a ista je skupina po vodstvom Kurspahića i mladog dramaturga Luke Rukavine izvela 2001. 'Kiki ili posao u Hrvata'. 2003. režira u produkciji DDT-a dječju predstavu 'Kako je Djed mraz izgubio sanjke' i u ko-režiji s Bornom Baletićem predstavu 'Kafka3'.

Za potreba ADU-ovskih ispita Kurspahić režira još Mrožekovu 'Policiju' (2003.), Strindbergovu 'Gospođicu Juliju' (2004. ), te predstavu 'Legenda-Vizije' po tekstu Krleža-Kazantzakis (2005).

Najnoviji iz kolekcije uvredljivih uradaka Mirana Kurspahića jest verbalni, a zatim i fizički obračun s legendarnim Tomom Gotovcem u zagrebačkom HNK za vrijeme trajanja predstave 'Dundo Maroje' u režiji Ozrena Prohića.

Ipak, ono najvažnije što zaista trebate znati o njemu jest da je rođen 30.08.1979., 184 cm visok, 75 kg težak, noga br. 44, kosa - crna, oči - smeđe, zubi - boje slonovače, bariton, dlaka njegovana, auto - Nissan Micra, ljubimac - mačka. Pije vermut i skuplja Star Wars figurice.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI