Naslovnica > Osobe > OSOBE > Boris Festini

Boris Festini

DATUM ROĐENJA:
GODINA ROĐENJA:
MJESTO ROĐENJA:
DATUM SMRTI:
GODINA SMRTI:
MJESTO SMRTI:
predstava produkcija funkcija
Golgotaizvođač radnici lijeve grupe
U logoruizvođač Infanteriegefreiter Oberkellner Kapauner
Orfej silaziizvođač Vrač

Boris Festini, rođen je 1930. u Svetom Ivanu Zelini, a školovao se u Sisku u kojem je imao i prvi angažman u Narodnom kazalištu u Sisku. 

Glumu je diplomirao 1955. na zagrebačkoj Akademiji za kazališnu umjetnost i ubrzo je postao honorarnim članom Drame Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. 1959. prelazi u kazalište ‘Komedija’, gdje do 1970. ostvaruje niz značajnih uloga kao što su Freddie Vandestuyt (Romanov i Julija), Stari Gospodin (Nosorog), Gospodin Toto (Čovjek, zvijer i krepost), Pijanist (Orkestar) i Rabin (Guslač na krovu).

Od 1976. ponovno igra u zagrebačkom HNK, i to u ulogama Pehareka i Don Kuzme (Kiklop), te Ivana (Pustinja). U idućoj sezoni odigrat će šest uloga u Teatru &TD, od kojih je najzapaženija Umjetnika u Odlasku umjetnika u gladovanju.

Nastupao je na Dubrovačkim ljetnim igrama, Splitskom ljetu, u kazalištu ‘Bagatella’, s glumačkim družinama ‘Histrion’ i ‘Akter’ te u Akademskom kazalištu, na Maloj sceni i u Gavelli.

Jednu od prvih filmskih uloga imao je 1954. u Koncertu Branka Belana, a krajem šezdesetih surađivao je s Antom Babajom na kratkim filmovima Lakat kao takav i Pravda. Među ostalim, glumio je u Rondu Zvonimira BerkovićaSeljačkoj buni 1573. Vatroslava Mimice i Izbavitelju nedavno preminulog Krste Papića. Krajem osamdesetih glumio je u filmu Čovjek koji je volio sprovode Zorana Tadića te u Transatlantiku Mladena Jurana.

Široj je publici u sjećanju ostao najviše po ulogama u televizijskim serijalima, od Kuda idu divlje svinjeProsjaci i sinovi i Nepokoreni grad, preko Smogovaca, do novijih, Villa Maria i Dobre namjere.

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE