Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Preminuo Saša Gregurić

Preminuo Saša Gregurić

Kazališni glumac, lutkar, redatelj i ravnatelj lutkarske scene „Ivana Brlić - Mažuranić“ preminuo je u 84. godini.
Share on facebook
Share on twitter

Dana 7. 7. 2014., nakon duge i teške bolesti, preminuo je Saša Gregurić, kazališni glumac, lutkar, redatelj i ravnatelj Lutkarske scene „Ivana Brlić-Mažuranić“. 

Saša Gregurić rođen je u Punitovcima 21. 4. 1930.  U Zagrebačkom kazalištu lutaka djelovao je kao glumac i ravnatelj. Njegov najveći doprinos hrvatskome glumištu svakako je Lutkarska scena „Ivana Brlić Mažuranić“, čiji je bio osnivač i ravnatelj. Osnovana je 1987. godine i do danas je izvela čak šezdeset premijera, a godišnje se igra dvjestotinjak izvedbi. Lutkarska scena „Ivana Brlić Mažuranić“ okupljala je izuzetne umjetnike, od Borislava Mrkšića, Davora Mladinova i Kosovke Kužat-Spajić do Zlatka Boureka, Jakše Fiamenga, Arsena Dedića, Zvonka Festinija, Marije Leko, Karla Krausa, Vesne Balabanić i Gordane Krebelj, Mojmira Mihatova, Zorana Mužića, Dražena Ferenčine, Mate Matišića, Dore Ruždjak-Podolski, Mire Gavrana, Hrvoja Zalara, Ksenije Marinković, Igora Mešina, Pere Juričića te stotina drugih. Svi su oni taj izniman lutkarski i dječji teatar učinili relevantnim za hrvatsko glumište, za što je primio brojna priznanja i nagrade te sudjelovalo na svim važnim festivalima i smotrama.

Sašu Gregurića suradnici će pamtiti kao umjetnika izuzetne predanosti i žara, koji je uz svoje kazalište ostao do posljednjega dana.

Pogreb će biti 10. 7. 2014. u 13, 35 u krematoriju na Mirogoju.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI