Naslovnica > IZDVOJENO > Radio pregled tjedna [5.-11.10.2020.]

Radio pregled tjedna [5.-11.10.2020.]

Premijerno poslušajte male forme Miroslava Pendelja, priču o Ivu Vičiću, sakupljaču zvukova, te drugi dio radijske adaptacije romana 'Vježbanje života' Nedjeljka Fabrija.
Share on facebook
Share on twitter

PONEDJELJAK,  05.10.2020.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Tito Bilopavlović: PIETÀ

Slika Bernarda Buffeta „Pietà“ iz 1946. trebala bi postati neočekivanim darom kulturnoj ponudi maloga provincijskoga gradića N. Posredstvom nećaka uglednoga kustosa ona će vlakom i stići na odredište, u torbi za palice za golf, ali ne u svom originalnom izdanju.

Glumili su: Ivana Boban, Frano Mašković i Slavko Juraga. Dramatizacija: Ivan Vulić. Glazbena urednica: Franka Meštrović. Tonska majstorica: Marija Pečnik Kvesić. Redateljica: Stephanie Jamnicky. Urednica: Katja Šimunić.
Premijera: 2. 1. 2018. 

 

9,30 – 9,55, HR III
RADIO-ROMAN

UREDNICA: NIVES MADUNIĆ BARIŠIĆ

Zvonimir Balog:  PREDŽIVOT      

Balog je zamislio napisati svoju autobiografiju u tri dijela. Prva nas knjiga „Predživot“ uvodi u svijet piščeva djetinjstva u Križevcima i školovanja u Zagrebu, a vremenski se proteže do pedesetih godina 20. stoljeća.

Ovo štivo Balog je sagradio grotesknim intonacijama, morbidnim atmosferama i crnohumornom ironijskom optikom, oblikujući od vlastita života priču pamtljivh slika i atmosfera.

Režija: DUBRAVKO TORJANAC adaptacija: Iva Gruić , tonmajstor Vito Gospodnetić, glazbeni dramaturg: Maja Žarković, glumili su Bahrija Golubović, Blanka Bart, Antun Brbenski, Igor Golub, Snježana Slavić i Sreten Mokrović
Premijera:  travanj 2003.

 

18,00 – 19,00, HR III
RADIO-IGRA

UREDNIK: HRVOJE IVANKOVIĆ

Nedjeljko Fabrio: VJEŽBANJE ŽIVOTA, 2. Dio                    
PREMIJERA

Drugi dio radijske dramatizacije antologijskog romana „Vježbanje života“ (objavljena 1985.) u kojem Nedjeljko Fabrio kroz povijest dviju obitelji, jedne hrvatske i jedne talijanske, ispisuje i kroniku Rijeke u razdoblju od 1822. do 1955. kada taj grad postaje veliko industrijsko i prometno središte za koje su se trgale brojne velesile, od Francuske, Italije i Austrije do Mađarske i Njemačke.

Redateljica: Vedrana Vrhovnik
Trajanje: 54'26''

 

18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ 

Miroslav Pendelj: DRAGULJARNICA                        
PREMIJERA

Lina je profesorica filozofije i, čini se, pomalo nemarna, Bert je draguljar i, čini se, poprilično odgovoran, a Mihael je preprodavač automobila i, posve sigurno, prilagodljiv. U igri je zaručnički prsten koji je jako skup, ali uvijek postoji i razlog za – popust.

Glumili su: Marija Kolb, Ivan Vukelić i Mladen Vujčić. Glazbena urednica: Franka Meštrović. Ton-majstorica: Katarina Račić. Redateljica: Stephanie Jamnicky. Urednica: Katja Šimunić.
Premijera: 5. 10. 2020.

 

UTORAK,  06.10.2020.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Kristina Kegljen: SPOJ NA SLIJEPO

Klaudijina majka ugovorila je sastanak kćerki s neoženjenim mladićem Romanom. Klaudija je pedikerka a Roman novinar. Razgovaraju o osobnim sklonostima i svakodnevnim sitnicama, upoznaju se. Hoće li to biti početak jedne lijepe ljubavne veze? Ili?

Glume: Iva Mihalić, Borko Perić. Režija: Petar Vujačić. Glazbena urednica: Franka Meštrović. Tonska majstorica: Katarina Račić. Urednica: Katja Šimunić.
Premijera: 29. 11. 2017.

 

14,00 – 15,00, HR III
DOKUMENTARNA RADIO-DRAMA

UREDNIK: NIKICA KLOBUČAR

Tajana Petrović Čemeljić:  SAKUPLJAČ ZVUKOVA, IVO VIČIĆ         
PREMIJERA 

Ivo Vičić, poznat i kao DJ Arexx, predano odlazi na svojevrsna snimateljska hodočašća prirodom i bilježi njezine zvukove – pjev ptica u zoru, zavijanje bure na planini i vučjega čopora u šumi, galebove, more, valove, podmorje, zvončare, pastire, zvukove gradova, rijeka, pašnjaka, pucanja leda... Tako bilježi zvučnu baštinu svijeta oko nas – a kako se mijenja naš svijet, mijenjaju se i njegovi zvuci, zato ih valja sačuvati kao dokument našeg vremena.

Koristeći field recording snimke, Vičić stvara i konceptualne fonografske zapise prirode uz korištenje elektronske glazbe, a jedan je od prvih u Hrvatskoj koji koristi binauralnu tehniku snimanja zvuka.

Otisnite se s nama na ovo jedinstveno zvučno putovanje kroz prostor i vrijeme, jer, kako je rekao Rudolf Steiner, putem zvukova koje duša isprva i ne zamjećuje, priroda nam povjerava sve svoje tajne.

Autorica emisije „Sakupljač zvukova“ je Tajana Petrović Čemeljić, tonmajstor Ivan Saftić, a urednik Nikica Klobučar. Emisija je snimljena u Rijeci tijekom veljače 2020. godine, a za Treći program Hrvatskoga radija proizvela ju je HRT – Radio Rijeka.

 Trajanje: 54'09''

 

18,00 – 19,00, HR IIIRADIO-DRAMA

UREDNICA: LADA MARTINAC KRALJ

Miroslav Krleža: ARETEJ

Kriza znanstvene istine i pitanje morala koje se postavlja pred znanstvenike u vremenu totalitarizma i njegove represivne prakse, te gluposti frivolnog konzumerizma tema je koju Krleža u svojem posljednjem dramskom tekstu vodi paralelno u dva vremena, a onda ih fabulativno i problemski usukobljuje. Riječ je o godini 1938.-oj, kad dva Apatrida, emigranta bez domovine, inače sveučilišna profesora i znanstvenika, posjećuju u Italiji ruševine stororimske vile slavnog Areteja, liječnika na carskom dvoru iz III stoljeća. U jednom trenutku barbarstvo i okrutnost prošlosti starog Rima preliva se u sličan dance macabre sadašnjosti, da bi se u uobrazilji intelektualaca 20og stoljeća stvarila fantastična vremensko-prostorna crvotočina i donijela Areteja, ucijenjenog liječnika iz davnina, u njihovo vrijeme. Sličnosti dva vremena su nevjerojatne.

Spoj realizma i fantastike izazovan je za današnju radiofoniju. U ovaj vrlo poseban zadatak upustio se redatelj Mislav Brečić poznat po svojim nekonvencionalnim redateljskim rješenjima, skladatelj Stanislav Kovačić koji je glazbom morao sugerirati let kroz prostor i vrijeme, Vid Hribar koji je kao adaptator obilnu građu kondezirao na bitno, te odlična grupa glumaca, samih „prvaka“, kao što su Mladen Vasary, Krešimir Mikić, Franjo Dijak, Goran Grgić, Milan Pleština i drugi.

Redatelj: Mislav Brečić; adaptacija: Vid Hribar; ton majstorica: Lana Deban; skladatelj Stanislav Kovačić
Glumci: Mladen Vasary, Krešimir Mikić, Franjo Dijak, Nataša Dorčić, Milan Pleština, Goran Grgić, Marko Makovičić, Vinko Kraljević, Željko Duvnjak, Adrian Pezdirc.
Premijera: 4.10.2016.
Trajanje: 51'07''

 

18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Miroslav Pendelj: PROROČICA                     
PREMIJERA

Rudi je liječnik i pomalo lakovjeran, a Vanda proročica koja nije osobito lukava, ali joj polazi za rukom u talogu kave pronaći listiće od pravoga zlata.

Glumili su: Marija Kolb, Irena Tereza Prpić i Ivan Vukelić. Glazbena urednica: Franka Meštrović. Ton-majstorica: Katarina Račić. Redateljica: Stephanie Jamnicky. Urednica: Katja Šimunić.
Premijera: 6. 10. 2020.

 

23,00 - 24,00, HR II
KRIK   -    KRIMIĆ I KOMEDIJA    

UREDNICA: NIVES MADUNIĆ BARIŠIĆ 

Anton Pavlovič Čehov:  PRIJE SVADBE

Čehov je, naravno, neiscrpan izvor humora. Prepoznatljivog izričaja, osobitih karaktera, jasna i precizna uz tradicionalnu dramatizaciju s pripovjedačem ova komedija nastala prema istoimenoj pripovijetki situirana je u vrijeme prije svadbe kada svi imaju potrebu savjetovati mladenku i govoriti o iskustvima bračnoga života.

Redatelj: Jakša Zlodre, Dramatizacija: Žarko Milenić, Tonmajstori: Miroslav Pijaca, Glazbena urednica: Vesna Šir, Glume: Biserka Fatur, Mirela Brekalo, Nedim Prohić, Otokar Levaj, Vinko Kraljević
Premijerno emitirano: 17. 2. 2008.
Tr. 24:28

+ 

Anton Pavlovič Čehov:  GADNA PRIČA

Humoreska “Gadna priča” A. P. Čehova ovoga puta je dramatizirana za radio. Ipak nije izgubila ništa na originalnosti i poznatoj čehovljanskoj duhovitosti. Vječno pitanje kako pronaći muža kćerki koja je i suviše izbirljiva pa od raskalašene udavače prebrzo postaje tužna usidjelica i ovoga puta je plodan izvor duhovitost. Zanimljivi karakteri, neočekivan ishod i uobičajena dinamika zbivanja te jezična jednostavnost i neposrednost čine ovu dramatizaciju dopadljivom. potraga za mužem dovedena do patoloških razmejra gluposti zasigurno će nasmijati i najizbirljivije slušatelje.

Redateljica: Stephanie Jamincky; Dramatizacija: Žarko Milenić, Prijevod: Božidar Škritek, Tonmajstor: Miroslav Pijaca, Glazbeni urednik: Davor Rocco, Glume: Nina Violić, Žarko Potočnjak, Boris Svrtan, Hrvoje Klobučar i Siniša Ružić; Urednica: Nives Madunić-Barišić
Premijerno emitirano: 22. 5. 2005.
Tr. 24:00

 

SRIJEDA, 07.10.2020.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ 

Igor Rajki: KIŠE      

Monološka mala forma o kiši u ritmu melodije „Singing in the Rain“.

Redatelj: Mislav Brečić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstor: Srđan Nogić.
Glume: Nataša Kopeč, Sven Medvešek
Premijerno emitirano: 17. 04. 2013. 

 

18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Miroslav Pendelj: ZLATONOSNA RIJEKA                  
PREMIJERA

Jura, Ante i Zoe začudni su likovi u gorkoslatkoj situaciji u kojoj se traži zlato u rijeci Dravi (ili Muri ili...?). Netko će ispasti lakovjeran, a netko pokušati stvoriti „vijest“ od toga na lokalnoj televiziji.

Glumili su: Irena Tereza Prpić, Ivan Vukelić i Mladen Vujčić. Glazbena urednica: Franka Meštrović. Ton-majstorica: Katarina Račić. Redateljica: Stephanie Jamnicky. Urednica: Katja Šimunić.
Premijera: 7. 10. 2020. 

 

ČETVRTAK,  08.10.2020.

 0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Igor Rajki: POGAĐATE

Kratka duo drama teče kao dvije monodrame; jedna unutarnja i jedna izvanjska u mislima i govoru dvije prijateljice.

Redatelj: Mislav Brečić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstor: Srđan Nogić; urednica: Željka Turčinović
Glume: Nataša Kopeč, Nina Violić
Premijerno emitirano: 19. 04. 2013.

  

18-00-19,00, HR III
RADIO-ATELJE

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Kristina Kegljen: POLARNA TUGA

Proganjajući tjeskobni glas, u izvedbi Jelene Miholjević, razorno i nezaustavljivo radi na analizi afekata koji oblikuju antijunakinju zaposjednutu „polarnom tugom“, a ona ih detektira ponajprije kao nedostatak kompetitivnosti, manjak roditeljske ljubavi i gubitak erotske i prijateljske ljubavi. U suzvučju s glazbom Damira Šimunovića gotovo post-punkersko pismo Kristine Kegljen zadobiva zranjavano tijelo radiofonske analize neshvaćenosti, nevoljenosti i poništenosti. Redateljske pak radikalne zvučne distorzije naglašavaju da  tjeskoba nije samo znak duboke osobne osobne povrede nego i sveprisutnog društvenog i političkog zatajenja u oblikovanju ljudski ravnopravnog i solidarnoga životnog okružja, a ne onoga koje osjetljivije, slabije i drugačije gura u ništavilo.

Glume: Jelena Miholjević, Sven Medvešek, Frano Mašković, Filip Križan i Senka Bulić. Skladatelj: Damir Šimunović. Ton-majstorica: Marija Pečnik Kvesić. Redatelj: Dario Harjaček.  Urednica: Katja Šimunić.
Premijera: 13. 2. 2020.
Trajanje: 53:23

 

PETAK,  09.10.2020.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Igor Rajki: UVOD U SVOD 

Monološka ispovijed u obliku kratke forme vodi nas u izvanplanetarne zadanosti jedne žene koja poetski analizira svoj odnos prema ovozemaljskom životu.

Redatelj: Mislav Brečić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstor: Srđan Nogić; urednica: Željka Turčinović
Glumi: Nina Violić.
Premijerno emitirano: 24. 04. 2013.

 

13,30 – 14,30, HR III
IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRMA

Urednik: HRVOJE IVANKOVIĆ

August Šenoa: LJUBICA

Šenoinu komediju iz zagrebačkog društvenog života, napisanu 1865., redatelj Dragutin Klobučar režirao je u neobičnom kontrapunktu između klasične interpretacije teksta i njegovih komentara, nastalih tijekom snimanja i glumačkih pokusa.  Redatelj: Dragutin Klobučar.

Trajanje: 62'00''
Datum premijere: 21. 6. 1977.

 

SUBOTA,  10.10.2020. 

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Hrvoje Ivanković: „JEDAN DAN – londonska epizoda Dubrovačkih trubadura“  

Dokumentarna mala forma o pjesmi „Jedan dan“ s kojom su Dubrovački trubaduri nastupili na Euroviziji 1968., autora Hrvoja Ivankovića.

Ton majstori: Miro Pijaca i Srđan Nogić; urednica: Željka Turčinović
Premijerno emitirano: 15. 04. 2013

 

10,00 – 10,10, HR III
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ 

Jasna Mesarić: „Priča o kavi: Majka Etiopija“

Radiofonska priča o krhotinama povijesti i pripadajućim joj legendama o razvoju rituala pijenja kave. Autorica Jasna Mesarić i ton-majstorica Marija Pečnik Kvesić poručuju kako je naša era - doba kave, a najbolji dio dana – šalica kave. Što bi bilo da kava nestane? Oh, ne, kavo, molim te, nemoj nikada nestati!

Glume: Livio Badurina i Tomislav Martić. Glazbena urednica: Franka Meštrović. Ton-majstorica: Marija Pečnik Kvesić. Redateljica: Jasna Mesarić. Urednica: Katja Šimunić.
Premijera: 26. 11. 2018.
Trajanje: 10:00


18,05 – 18,55
, HR I
RADIO SCENA – IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA

UREDNICA: LADA MARTINAC KRALJ

GORAN TRIBUSON: Doviđenja u Nuštru

Ratna, obiteljska i akcijska radio drama napisana 1994. Čvrsta priča i precizna razrada podsjeća gotovo na filmski scenarij koji je redateljica Ranka Mesarić tako i pročitala stavivši je u aktivno, uzbudljivo zvučno okruženje i dobivši s glumcima živostnost i neposrednost.

Redateljica: Ranka Mesarić; glazbeni urednik: Davor Rocco; ton majstor: Vito Gospodnetić; urednik: Branko Bošnjak
Glume: Goran Grgić, Boris Mirković, Vinko Kraljević; Slavko Brankov, Ljubo Zečević, Krešimir Zidarić, Drago Meštrović; Mladen Budišćak, Boris Miholjević, Inge Apelt, Slavko Juraga, Žarko Savić, Sven Lasta
Premijera: 31.3.1994. / trajanje: 47'50''

 

NEDJELJA, 11.10.2020.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

HRVOJE IVANKOVIĆ: „PASTIČERIJA, BETULE, PLACA – MALI DUBROVAČKI MEMENTO“

Ton majstor: Dubravko Robić. Urednica: Željka Turčinović.
Premijerno emitirano: 12. 11. 2013.

 

16,05 – 16,45, HR I
RADIOIGRA ZA DJECU  I MLADE

UREDNICA: NIVES MADUNIĆ BARIŠIĆ

Lada Festini Jensen:  KAMO SU POBJEGLE BOJE

Kada se jednoga jutra probudi malena vjeverica shvaća da su njezini snovi izgubili boju. Sanjati bez boje  isto je kao i ne sanjati ili imati noćne more. Uz brata i sestru vjeveriće ona kreće u potragu za izgubljenim bojama  .

Tekst izvorno pisan za kazalište lutaka te adaptiran za radio nagrađen je prvom nagradom za originalni tekst za djecu Mali Marulić 2018. godine.

Redateljica: Stephanie Jamnicky, tonmajstor: Marija Pečnik Kvesić, glazbeni dramaturg: Franka Meštrović,glumili su: Anja Đurinović, Irena Tereza Prpić, Ivan Glowatzky, Vanda Winter, Biserka Ipša , Sreten Mokrović i Igor Baksa.
Tr. 33:58
Premijera: 14.10.2018.

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI