Naslovnica > IZDVOJENO > Radio pregled tjedna

Radio pregled tjedna

Portret redatelja Mire Međimorca i snimka ovogodišnejg otvorenja festivala Prix Marulić - premijerni su naslovi tjedna.
Share on facebook
Share on twitter

PETAK, 07. SRPANJ 2017.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

LADA MARTINAC KRALJ I MIRO PIJACA: „PRIČA O VRATIMA“

Ova kratka radiofonijska forma donosi nam priču o vratnicama crkve Gospe Sinjske, a autor kojih je hrvatski akademski kipar Stipe Sikirica.

Snimljeno u Sinju, u lipnju 2015. godine. Kazivali: fra Gabrijel Hrvatin Jurišić, Jelena Pavlinušić i Petar Malbaša. Glumac: Alen Šalinović. Skladatelj: Maro Market. Autori: Lada Martinac Kralj i Miro Pijaca. Urednica: Katja Šimunić.
Premijerno emitirano: 18. 4. 2017.

9,30 – 9,55, HR III
RADIO-ROMAN

ROBERT ROKLICER: OPROSTI, A I NE MORAŠ

Robert Roklicer, kao autor smješen je u underground književnost, te je dramatizacija slijedila poveznice u njegovoj stvarnosnoj prozi.  Pred slušateljima se odmataju priče likova s ruba života u najčešće opskurnim mjestima radnje. Radi se o opuštenom crnom humoru  koji naglašava apsurdnost situacija u kojima su se lica zatekla. To su usamljenici koji  nalaze usputne prijatelje u lokalnoj birtiji iz koje se komentira grad i život, oponašajući stvarnost iz koje izranjaju.

Redatelj: Dejan Šorak, ton majstor: Lana Deban, glazbeni urednik: Adriana Kramarić, urednica: Maja Gregl.
Glume: Nedim Prohić, Vinko Kraljević, Nada Abrus, Goran Grgić, Dora Lipovčan, Damir Šaban, Boris Svrtan, Željko Šestić.
Premijerno emitirano siječanj 2017. 

13,30 – 14,30, HR III
PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

PORTRET REDATELJA MIRE MEĐIMORCA                                           

Autorica: Giga Gračan Urednik: Hrvoje Ivanković

PREMIJERA

18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME

LJUBO PAUZIN: „MIRIS KUHINJE“

Ton majstori: Nedjeljka Lambaša  Milanov i Srđan
Urednica: Katja Šimunić

 

SUBOTA, 8. SRPANJ 2017.

 

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

LADA MARTINAC KRALJ I MIRO PIJACA: „PRIČA O ZVONIMA“

Ova kratka radiofonijska forma donosi nam priču o zvonima crkve Gospe Sinjske.

Snimljeno u Sinju, u lipnju 2015. godine. Kazivali: fra Gabrijel Hrvatin Jurišić i Draško Talaja. Autori: Lada Martinac Kralj i Miro Pijaca. Urednica: Katja Šimunić.
Premijerno emitirano: 17. 4. 2017.

10,00 – 10,10, HR III
MALE FORME
 

VIRGINIA WOOLF: „PARK KEW“                                                   

Jedan sredovječni bračni par i dvoje mladih na pragu zaljubljenosti sučelit će nas s opakostima ljubavnih priča na fonu neosporno divne prirode jednoga parka istodobno tako surove u neizbježnoj borbe za preživljavanje malenoga puža.

S engleskog prevela: Sanja Lovrenčić. Glume: Jelena Miholjević, Sven Medvešek, Mia Bjondić, Dijana Vidušin i Petar Cvirn. Skladatelj: Stanislav Kovačić. Tonmajstor: Srđan Nogić. Redatelj: Mislav Brečić. Urednica: Katja Šimunić.
Premijerno emitirano:  20. 6. 2017.

18,05 – 18,55, HR I
RADIO SCENA – IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA
 

NIKOLAJ VASILJEVIČ GOGOLJ: NOS

Gogoljeva fantastična groteska zasniva se na neobičnom događaju koji se dogodi koleškom asesoru Kovaljevu. Ovaj se probudi rano, protegne se, potraži zrcalo i na svoje zaprepaštenje ugleda da nema nosa.

Redatelj: Ladislav Vindakijevič; dramatizacija: Sanja Ladović ; ton majstor: Anka Savić; urednica: Nada Zoričić
Glume: Ivica Vidović, Ivica Katić, Zlatko Crnković, Josip Marotti, Krešimir Zidarić, Tomislav Rališ; Dušan Gojiš, Davor Borčić, Milena Androić Vlajki, Melanija Dugandžić
Premijerno emitirano: 23.2. 1994.

23,25 – 24,00, HR III
ARS
ACUSTICA

OTVORENJE FESTIVALA PRIX MARULIĆ- RADIO PROGRAM – MOĆNI SPLET

Urednica: Adriana Kramarić

PREMIJERA

 

NEDJELJA, 9. SRPANJ 2017.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

ANDREA ZLATAR: „KAŠNJENJE“

U kratkome poetskom eseju naslova „Kašnjenje“ Andrea Zlatar analizira svoju sklonost stihovima Renéa Chara: Žuri ti se da pišeš / žuri ti se da pišeš / kao da kasniš za svojim životom. U dijalogu s tim stihovima autorica počinje shvaćati osobnu istinu kašnjenja kao neprestanog odgađanja, a u krajnjoj konzekvenci  - odgađanja života.

Urednica: KATJA ŠIMUNIĆ
Redateljica: Stephanie Jamnicky; glazbeni urednik: Maro Market; tonska majstorica: Katarina Račić. Urednica: Katja Šimunić.
Glumica: Alma Prica.
Premijerno emitirano: 30. 5. 2017. 

16,05 – 16,45, HR I
RADIOIGRA ZA DJECU

KRISTINA HELL „NEOBIČAN KUĆNI LJUBIMAC

Sva djeca žele kućne ljubimce, ponekad su to i egzotične ili divlje životinje. Što bi se dogodilo kada bi jedna doista divlja životinja pronašla dom u obiteljskom stanu u stambenoj zgradi? Slutite, nevolje su na vidiku. Ida i Toma, trinaestogodišnjaci imat će mnogo više problema s neobičnim kućnim ljubimcem nego što su mogli pretpostaviti.

Duhovita radioigra nastala je prema romanu „Sasvim neobičan ljubimac“ Kristine Hell.

Redateljica  Ranka Mesarić; tonmajstor: Zoran Sajko, glazbeni urednik: Franka Meštrović; glume: Maja Katić, Živko Anočić, Katarina Bistrović Darvaš i Sven Medvešek
Urednica: Nives Madunić-Barišić
Premijerno emitirano: 11.03.2012. 

16,45 – 16,50, HR I
KUTIĆ POEZIJE

VJEKOSLAV MAJER „OBRTI POD STARIM KROVOVIMA3“

Urednica: NIVES MADUNIĆBARIŠIĆ

 

PONEDJELJAK, 10. SRPANJ 2017.

 

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

ANDREA ZLATAR: „RITUALI KAVE“

U kratkome poetskom eseju naslova „Rituali kave“ Andrea Zlatar suptilno raščlanjuje fenomen naše ovisnosti o ispijanju kave bilo u samoći vlastite sobe ili njezinu dijeljenju s drugima kao neophodni oslonac kojemu pribjegavamo u najraznolikijim ne/milostima svakodnevice.

Redateljica: Stephanie Jamnicky; glazbeni urednik: Maro Market; tonska majstorica: Katarina Račić. Urednica: Katja Šimunić.
Glumica: Alma Prica.
Premijerno emitirano: 29. 5. 2017. 

9,30 – 9,55, HR III
RADIO-ROMAN

IVANA SIMIĆ BODROŽIĆ: 100% PAMUK

Priča o životu žena u tranzicijskom društvu Hrvatske. Autorica u svakoj od njih piše o intimnim obiteljskim dramama, minuciozno i psihološki iznijansirano razotkriva slojeve obiteljskih odnosa. Pet nastavaka povezuje jednu žensku i obiteljsku liniju kroz svakodnevne životne situacije i nemogućnost izravne komunikacije.

Redateljica: Stephanie Jamnicky; dramatizacija: Katja Šimunić; glazbeni urednik: Maro Market; ton majstorica: Lana Deban; urednica: Maja Gregl.
Glume: Alma Prica, Hrvojka Begović, Hrvoje Klobučar, Dražen Bratulić, Asja Jovanović, Biserka Ipša, Alen Šalinović, Veno Parašilovac.
Premijerno emitirano: 24.11.2014.

18,00 – 19,00, HR III
RADIO-IGRA

LUKO PALJETAK: SPACAKOMINI

Dramolet L. Paljetka “Spacakomini” poigrava se  lascivnim karnevalskim formama i poezijom transponirajući ih u farfičnu sličicu punu razuzdanosti i atmosfere dubrovačkih ulica.

Skladatelj: Dinko Apelt
Redateljica: Biserka Vučković, Urednik: Hrvoje Ivanković
Premijerno emitirano: 11. 8. 1997.. 

18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME

JAROSLAV HAŠEK: „TRAGEDIJA TRGOVCA“

Redateljica: Jasna Mesarić; dramatizacija: Nives Madunić Barišić; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstor: Miroslav Pijaca; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Mirta Zečević, Zoran Gogić, Frane Perišin, Filip Križan.
Premijerno emitirano: 15. 02. 2013.

 

UTORAK, 11. SRPANJ 2017.

 

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME
 

MALE FORME ANDREA ZLATAR: „VRIJEME I LJUBAV“

U kratkome poetskom eseju naslova „Vrijeme i ljubav“ Andrea Zlatar analizira mjerenje vremena kao neprijatelja ljubavi i zalaže se da ono sada, sadašnje vrijeme, postane saveznikom ljubavi.

Redateljica: Stephanie Jamnicky; glazbeni urednik: Maro Market; tonska majstorica: Katarina Račić. Urednica: Katja Šimunić.
Glumica: Alma Prica.
Premijerno emitirano: 31. 5. 2017. 

9,30 – 9,55, HR III
RADIO-ROMAN

IVANA SIMIĆ BODROŽIĆ: 100% PAMUK

Urednica:  MAJA GREGL

14,00 – 15,00¸HR III
DOKU
MENTARNA RADIO-DRAMA

LADA MARTINAC-KRALJ - NEDJELJKA LAMBAŠA MILANOV: „OBITELJ SKIGOVIĆ, AKCIJA“

U malom mjestu na istoku Hrvatske, Gunji, već vrlo dugo traje savez jednog nastavnika i njegovih učenika. Kroz ozbiljan rad, ali i druženje, djeca brojnih generacija saznala su što su mediji, ali i što je ljubav i požrtvovnost za rad, stvaralaštvo i znanje.

Urednik: Ljubo Pauzin.
Premijerno emitirano: 27. 02. 2007. 

18,00 – 19,00, HR III
RADIO-DRAMA

HANNS HEINZ EWERS: PAUK

Hannsa Heinza Ewersa naša je čitalačka publika upoznala preko izdanja znamenite Zabavne biblioteke koju je između dva svjetska rata uređivao dr.Nikola Andrić. Ewersovi “Protjerivači đavla” i “Prodana baka” objavljeni su kod istoga nakladnika kao i zanimljiv izbor fantastičnih priča, među kojima je, pored Fjodora Sologuba, Waltera Heinricha, Otta Zareka, E.A.Poa i Ewersov “Pauk”. Pronicljivo gradeći odnos žrtve i lovca, tjeskobe i nesigurnosti, Ewers koristi motiv žene-pauka, koji će kasnije postati znamenit po slavnom Puigovom romanu. Pratimo monolog mladića koji je odlučio rasvijetliti niz tajanstvenih samoubojstava u sobi pariškoga hotela, a čije su sve žrtve imale na sebi maloga crnoga pauka.

Dramatizacija: Stanislav Habjan; režija: Mladen Rutić; tonmajstor: Anka Savić; glazbu Erika Satiea obradio: Davor Rocco Urednica: Lada Martinac-Kralj
Igraju: Sven Medvešek, Slavica Jukić i Damir Mejovšek

18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME

ALPHONSE ALLAIS: „JEDNA POSVE PARIŠKA DRAMA“

Redatelj: Mislav Brečić; prijevod i dramatizacija: Katja Šimunić; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstor: Dubravko Robić. Urednica: Katja Šimunić
Glume: Sven Medvešek, Boris Bakal, Linda Begonja.
Premijerno emitirano: 07. 05. 2014.

23,00 - 24,00, HR II
KriK   -    KRIMIĆ I KO
MEDIJA   

IVAN BAUER  "ELDORADO"

Mjesto  radnje: stara zagrebačka brijačnica . Vrijeme radnje: nagla pojava velikih trgovačkih centara pod čijim temeljima nestaju male kućice, male trgovine, saloni, stari zanati… Lica: Dragec, Vikica i Fric. Vinjeta iz starozagrebačkoga , sada već izumirućeg  načina života u ovoj je radio-igri donijela mirise, boje i okuse pomalo zaboravljenoga života bez stresa, buke i prašine moderniteta. Iako se radnja događa danas, čini se kao da  se zbiva negdje u prikrajku. Ako i ne obiluje humorom, dopadljivost gradi na čvrstim odnosima i karakterima .

Redateljica: Ranka Mesarić, ton majstor: Miroslav Pijaca, glazbeni dramaturg: Melita Jambrošić, Urednica: Nives Madunić Barišić
glume: Boris Miholjević, Boris Festini, Ivan Lovriček, Zdenka Heršak
Premijerno emitirano:  28. 05. 2003. 

IVAN BAUER: „GOSPODIČNA RACA S MALOG PLACA“

Gospođa koja izaziva pažnju mnogih, fantomska pojava i zaštitni znak zagrebačkoga Britanca, gospodična Raca predmetom je ove duhovite komedije Ivana Bauera.
Napisana izvornim agramerskim idiomom, precizna, jasna i pitka, bez velikih erupcija ova se komedija poput sličice otkinute iz stvarnosti razlijeva u svom akvareličnom prostoru pred slušateljevim ušima. Jednostavan kroki bez pretenzija pun duha i prepoznatljivosti. Komedije Ivana Bauera odišu čistoćom i izvornošću te  projiciraju duh urbanoga miljea.

Redateljica: Ranka Mesarić; glazbeni urednik: Davor Rocco; ton majstorica: Lana Gospodnetić; urednica: Katja Šimunić
Glume: Ankica Dobrić, Filip Nola, Boris Miholjević, Pero Juričić, Slavica Knežević, Vlasta Knezović
Premijerno emitirano: 12. 11. 2006.

 

SRIJEDA, 12. SRPANJ 2017.

 

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME
 

IVANA SIMIĆ BODROŽIĆ: „FRANCUZI“

Glume: Dunja Fajdić, Vilim Matula i Dora Polić Vitez. Režija: Katja Šimunić. Tonmajstorica: Marija Pečnik Kvesić.
Premijerno emitirano: 18. 5. 2015. 

9,30 – 9,55, HR III
RADIO-ROMAN

IVANA SIMIĆ BODROŽIĆ: 100% PAMUK

Urednica:  MAJA GREGL
Redateljica: Katja Šimunić 

18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME

KRISTINA KEGLJEN: „VRIJEME NOSI PROMJENE“

Redateljica: Stephanie Jamnicky; glazbena urednica: Franka Meštrović; tonmajstor: Tomislav Šamec; glume: Marija Kolb, Antonio Franić, Dražen Bratulić, Ksenija Marinković, Žarko Potočnjak. Urednica: Katja Šimunić

Premijerno emitirano: 20. 1. 2016.

 

ČETVRTAK, 13. SRPANJ 2017.

 

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME
 

IVANA SIMIĆ BODROŽIĆ: „ISUS U ZATVORU“

Glume: Dunja Fajdić, Vilim Matula i Dora Polić Vitez. Režija: Katja Šimunić. Tonmajstorica: Marija Pečnik Kvesić. Urednica: Katja Šimunić
Premijerno emitirano: 19.5. 2015. 

9,30 – 9,55, HR III
RADIO-ROMAN

IVANA SIMIĆ BODROŽIĆ: 100% PAMUK

Urednica:  MAJA GREGL

18-00-19,00, HR III
RADIO-ATELJE

IVANA SAJKO: «ULIČARI»

Uličari (City Tour Orfeja i Euridike) jedna je od ranijih drama mlade, no već iznimno priznate i uspješne dramatičarke i spisateljice Ivane Sajko. Kao i uvijek u njenom posve specifičnom dramskom pismu koje uporišta pronalazi u postdramskoj poetici, Uličari funkcioniraju paralelno unutar nekoliko planova: grad kojim prolaze Ona i On s jedne je strane grad podijeljen ratnim zbivanjima koja se slute, a s druge Njezin unutarnji pejzaž u kojem On postaje njena didaskalija. Diskurs je spor, pun teških rečenica, teatralan. Jezik kakvim nitko ne govori. A ono što Uličare čini iznimno podatnim za medij radija jest činjenica da Ona skoro tijekom čitave drame ima vezane oči. Njoj nepoznati On vodi je za ruku kroz nepoznate dijelove grada. Njegove riječi postaju njezine oči. I kao što to obično biva u dramama Ivane Sajko – riječi postaju jedino oružje. Jedina mogućnost komunikacije.

Redatelj: Darko Tralić; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstorica: Delka Lambaša Milanov; urednica: Tajana Gašparović
Glume: Franjo Dijak, Nina Violić.
Premijerno emitirano: 18. 01. 2008.

+

MALE FORME

DINO PEŠUT: „DVOJE OD POČETKA DO KRAJA PA OD KRAJA DO POČETKA“

Djevojka koja je ušla u gay bar jer joj se svidjela glazba i mladić koji je sišao popiti piće jer stanuje u stanu iznad bara započinju strastveni odnos. Slučajni susret i neslučajni rasplet veze zasnovane na fizičkoj privlačnosti.

Režija: Stephanie Jamnicky, Glazbena urednica: Franka Meštrović, Tonmajstorica: Katarina Račić, Urednica: Željka Turčinović
Glume: Hrvojka Begović i Antonio Franić.
Premijerno emitirano: 15. 10. 2016. 

18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME

KATJA ŠIMUNIĆ – ZAGREBAČKE PLESNE ADRESE: Ilirski trg 9

Urednica: Katja Šimunić

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI