Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Titlovi u JDP

Titlovi u JDP

Dok se domaće televizije i Vijeće za elektronske medije nikako ne mogu dogovoriti treba li titlovati srpske filmove, beogradski JDP odlučio je titlovati dramu Ivora Martinića.
Share on facebook
Share on twitter

No, titlovi u JDP nemaju baš nikave veze s prijeprorima na ovdašnjoj medijskoj sceni, već sa željom tog teatra da dodatno ispuni svoje gledalište. Zato će ubuduće JDP igrati uz titlove na engleskom jeziku, a s tom će praksom započeti u ožujku, kad je na programu čak devet titlovanih izvedbi.

Na velikoj sceni Ljuba Tadić, tako će uz titlove igrati Skakavci Biljane Srbljanović u režiji Dejana Mijača, Šine Milene Marković u režiji Slobodana Unkovskog, Tako je moralo biti Branislava Nušića  u režiji Egona Savina i Voltaireova Kandid ili Optimizam u režiji Aleksandra Popovskog.

U teatru Bojan Stupica će pak s titlovima igrati Hadersfild Uglješe Šajtinca, Drama o Mirjani i ovima oko nje Ivora MartinićaFedrina ljubav Sarah Kane u režiji Ive Milošević, Švabica Laze Lazarevića u režiji Ane ĐorđevićElijahova stolica Igora Štiksa, a u režiji Borisa Liješevića.

U Hrvatskoj se, nažalost, ovakva praksa tek na kratko ukazala u Zagrebačkom kazalištu mladih, ali je brzo iščezla, a s titlovima se ne igraju predstave čak ni na domaćim ljetnim festivalima koji su po vokaciji namijenjeni i turistima.

Posljednji ozbiljan festivalski pokušaj prevođenja predstava bile su izvedbe Priče o vojaku na Dubrovačkim ljetnim igrama 2009. godine.

Doduše, u Zagrebu je, ali tek jednu jedinu sezonu, djelovao i English Language Theatre of Zagreb i to u okrilju Male Scene, a koja svoje predstave povremeno izvodi na stranim jezicima. 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE