Naslovnica > PREDSTAVE > Zmajeubice

Zmajeubice

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Sarajevski atentat i njegovi povijesni odjeci u tekstu Milene Marković i režiji Ive Milošević.
autorski tim funkcija
Boris Čakširankoreograf
Milena Markovićautor teksta
Gorčin Stojanovićscenograf
Iva Miloševićredatelj
Maja Mirkovićkostimograf
Vladimir Pejkovićskladatelj

Fragmentarno strukturiran i žanrovski neobično složen tekst Zmajeubice ili Zmajoubojice, kako ih je povodom gostovanja premienovalo Zagrebačko kazalište mladih, drama je Milene Marković nastala po nardužbi Jugoslovenskog dramskog pozorišta, a povodom obilježavanja 100. godišnjice Prvog svjetskog rata.

Tekst, podnaslovljen kao junački kabare, svojevrsni je ironični sat povijesti, na kojem priča o sarajevskom atentatu biva polazite za tematiziranje i preispitivanje pozicije današnjeg mladog čovjeka u odnosu na koncept  – biti slobodan.

Kako kaže službena najava:

"Na scenu bivaju izvedene istorijske ličnosti, zaverenici-mladobosanci, ali i svet običnih ljudi i njihovog različitog odnosa prema događaju i njegovom suštinskom značenju. Koloplet likova i situacija podrazumeva osam izvođača koji igraju gotovo nekoliko desetina likova i pojava."

Predstava je bila uvrštena u službeni program ovogodišnjeg BITEF-a, premda su mišljenja o njoj podijeljena, kritikalistom hvali sam predložak kao i glumačke izvedbe ansambla na čelu s Mirjanom Karanović.

Odgovori

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE