Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Preminuo Ivan Bekarjev

Preminuo Ivan Bekarjev

Proslavljeni glumac, nekdašnji prvak Jugoslovenskog dramskog pozorišta i prpfesor na Akademiji umetnosti, preminuo je od posljedica zaraze novim koronavorusom u 74. godini.
Share on facebook
Share on twitter

Ivan Bekjarev preminuo je večeras u Beogradu.

Bekjarev se prošlog mjeseca zarazio koronavirusom, a prije desetak dana mu se pogoršalo zdravstveno stanje. Posljednjih tjedana je bio u Infektivnoj klinici u Beogradu.

Glumac je saznao da je pozitivan na koronavirus dok je snimao film, zbog čega je odmah napustio set.

Bekarjev je diplomirao je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Odigrao je više od 150 uloga u kazalištu od čega oko pedesetak u Jugoslovenskom dramskom pozorištu čiji je član bio 33 godine.

Posebno se ističu njegova tumačenja Nušićevih likova, kao i uloga u duodrami Viktora Lanua Zvrčak u režiji Radoslava Dorića u kojoj je igrao s Mihailom Janketićem. Igrao je i u drugim beogradskim i nizu kazališta u Srbiji.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja među kojima su i Oktobarska nagrada grada Beograda 1994. godine (za uloge Jordana u predstavi Pobratim Narodnog pozorišta i Pankracia u predstavi Tergovci Jugoslovenskog dramskog pozorišta), dvije Godišnje nagrade Jugoslovenskog dramskog pozorišta za uloge u predstavama Noćas je noć (1982, za ovu ulogu iste godine dobio je i nagradu Udruženja dramskih umetnika Jugoslavije) i Mario i mađioničar (1992), Nagrade Branislav Nušić za životno delo na Nušićevim danima u Smederevu (1996), Nagrade Zlatni ćuran za životno delo na Danima komedije u Jagodini, Nagrade „Zlatni smijeh” na Danima satire u Zagrebu (1984)…

Na filmu je debitirao 1967. godine u ostvarenju Bokseri idu u raj. Snimio je preko 50 filmova u zemlji i inozemstvu. Bio je član Akademije za filmsku umetnost i nauku. Godine 2012. dobio je Plaketu Jugoslovenske kinoteke za izuzetan doprinos razvoju filmske umjetnosti.

Igrao je u velikom broju televizijskih drama i serija (Bolji život, Srećni ljudi, Otpisani, Više od igre, Kraj dinastije Obrenović…). Za ulogu u televizijskoj seriji Banjica, 1984. godine proglašen je za osobu godine u Jugoslaviji.

Ivan Bekjarev je bio redovni profesor glume na Akademji umetnosti u Beogradu od njenog osnivanja. Šesnaest godina bio je umjetnički direktor i selektor Međunarodnog festivala monodrame i pantomime u Zemunu. Njegov umjetnički rad predstavljen je u monografiji Saveza dramskih umetnika Srbije „Ivan Bekjarev” 2004. godine povodom 40 godina rada. Radio je i kao radijski i televizijski voditelj i autor.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI