Naslovnica > VIJESTI > PLES > Ljubljanski Yin & Yang

Ljubljanski Yin & Yang

Balet SNG Ljubljana 20. listopada će premijerno izvesti novu koreografiju Lea Mujića, koji će ove sezone debitirati i u Baletu zagrebačkog HNK.
Share on facebook
Share on twitter

Program nazvan 'Yin i Yang' premijeru će imati u Cankarjevom domu, a sastoji se od nove Mujićeve koreografije nazvane 'She is missing' i kreacije Roberta Northa praizvedene još 1974. - 'Troy Game'.

Mladi koreograf Leo Mujić ove će sezone koreografirati i u zagrebačkom HNK, u sklopu večeri koja će još uključivati i kreacije Vasca Walencampa i Nacho Duata, pa je izlet u Ljubljanu dobra prigoda za upoznavanje s njegovim 'rukopisom'.

Njegova koreografija za SNG, 'She is missing' /naslovna - s pokusa/ inspirirana je, kaže, kultnim filmom 'Blade Runner' iz 1982. a naročito likom Rachel iz istog. Koristeći klavirske skladbe Bacha i Busonija te autorsku glazbu Marcusa Maedera, svojom je koreografijom nastojao ispitati programirano funkcioniranje u društvu i determinizam koji prate suvremene žene kroz sve različite tradicijske socijalne uloge prenesene u suvremenost.

Drugi dio programa, Troy Game, djelo je američkog koreografa Roberta Northa, bivšeg člana londonskog Contemporary Dance Theatrea i ansambla Marthe Graham, koje je tijekom karijere vodio baletne ansamble Teatro Regio Torino (Italija), göteburški baletni ansambl (Švedska), baletni ansambl Arene u Veroni (Italija) i Škotski balet.

Kao koregoraf potpisao je više od 50 baleta među kojima su najznačajniji The Death and the Maiden , The Annunciation, Carmen i Troy Game, koji će igrati i u Ljubljani. Riječ je o djelu praizvedenom 1974. na sceni Royal Court Theatrea u Liverpoolu,a koje je balet povezao s borilačkim vještinama (aikido, capoeira) i akrobatikom.

Više o 'Yin&Yang' saznajte na službenim stranicama SNG Baleta i Opere.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI