Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Hrvatska invazija na SNG Ljubljana

Hrvatska invazija na SNG Ljubljana

Dok hrvatska kazališta još dogovaraju program za idući sezonu, onaj SNG Ljubljana već je poznat, a trećinu premijera na velikoj sceni realizirat će gosti iz Hrvatske.
Share on facebook
Share on twitter

Ravnatelj Igor Samobor i ansambl Drame SNG Ljubljana predstavili su jučer javnosti program te kuće za iduću sezonu, koja će biti posvećena "razmišljanjima o današnjem vremenu i sjećanju na stotu godišnjicu Prvog svjetskog rata."

Uz projekcije naslova i čitanje odabranih ulomaka iz njih, Samobor je najavio kako će 'crvena nit' sezone 2014/2015 biti identitet u svakom smislu te riječi, a realizirat će se u šest premijera na Velikoj sceni, od čega četiri dramatizacije velikih književnih predložaka, te nizu slovenskih tekstova na Maloj sceni, i nastavku ciklusa Akustika.

U svemu tomu golemu će ulogu imati i gostujući umjetnici iz Hrvatske.

Prva od njih, Katarina Pejović, potpisuje scensku adaptaciju romana Čarobni brijeg Thomasa Manna, koju će pak uz stalni suradnički tim autora iz Hrvatske (Coco Mosquito, Matija Ferlin) režirati Mateja Koležnik. Bit će to, prema Samoborovim riječima, platforma za propitivanje Europe i njezinih silnica, čiji je svojevrsni izvor Homerova Ilijada koju će u vlastitoj i dramatizaciji Matica Starine i Eve Mahkovic, režirati Jernej Lorenci. Ta će se predstava realizirati u velikoj koprodukciji sa Cankarjevim domom i Mestnim gledališčem ljubljanskim.

Goran Ferčec i Janusz Kica nastavit će ove sezone započeto bavljenje Kafkinim romanima, pa će nakon Amerike u koprodukciji Gavelle i HNK Rijeka, u SNG Ljubljana postaviti njegov Grad.

Ivica Buljan postavit će pak na scenu vlastitu adaptaciju romana Jugoslavija, moja domovina, a koji će - kaže najava - ispreplesti dva lica Balkana.

Praizvedbu eć na velikoj sceni SNG Ljubljana imati nova draa višestruko nagrađivanog makendonskog autora Gorana Stefanovskog Figurae Veneris Historiae, koja govori o tome kako se Eros i Tanatos prepliću u ratnim vremenima. Režiju predstave potpisat će Aleksandar Popovski. Zaključni naslov repertoara na Velikoj sceni bit eć pak jedan domaći - Tugomer Frana Levstika u režiji Diega de Bree.

U Maloj drami igrat će se Tollerov Hinkemann, te tri domaća autora: Hotel Modra opica Mihe Nemca i Nejca Valentija bo; triptih Zastave - Mož - Slepota koji je prema dramama Vitomila Zupana osmilio Mare Bulc, dok će Simona Semenič kreirati autorski projekt naslovljen Medtem ko skoraj rečem še ali prilika o vladarju in modrosti.

U ciklusu Mlada drama predstavit će se Luka Martin ŠkofBlaž Rejec, a u ciklusu Akustika nastupit će Magnifico i Jurij Zrnec, Pliš, Severa, Silence, Igor Leonardi, Marko Hatlak i drugi.

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE