Naslovnica > PREDSTAVE > Opasne veze (DLJI)

Opasne veze (DLJI)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Slovensko-hrvatska koprodukcija jedini je plesni premijerni naslov 65. Dubrovačkih ljetnih igara.

U kazališnom svijetu Opasne veze najpoznatije su kao drama Christophera Hamptona nastala 1985. godine po romanu Choderlosa de Laclosa, objavljenom 1782. Sam je Hampton dramu potom adaptirao u Oscarom nagrađeni filmski scenarij prema kojem je 1988. Stephen Frears snimio i čuveni istoimeni film s Johnom MalkovichemGlenn Close i Michelle Pfeiffer u glavnim ulogama. Priča govori o markizi Merteuil i vikontu Valmontu, bivšim ljubavnicima, koji seksom ponižavaju i degradiraju  postojeće i potencijalne rivale. No te njihove ‘igre postaju ozbiljne kada se vikont stvarno zaljubi, a u takvoj situaciji rasplet – ne može biti sretan.

No, izvorni je roman doživio još jednu dramsku transformaciju i to u tekst Kvartet Heinera Müllera.

Upravo ta dva predloška inspiracija su za neobarokni balet što ga na glazbu Händela, Bacha, Vivaldija, Purcella i drugh na Dubrovačkim ljetnim igrama postavljaju Valentina Turcu i Leo Mujić.

"Inspiracija i motivacija autorske kreacije izvire prije svega iz vječnih pitanja; Jesmo li robovi ambicija, statusnih simbola? Pristajemo li na poredak razvrata, licemjerja, niskih strasti i nezasitnosti? I da li možemo voljeti? Upravo zato su „Opasne veze“ jedinstvena ljubavna priča razapeta između taštine i ranjivosti, koja daje više nego prikladnu osnovu baletnog libreta, zapravo moglo bi se reći da je to baletu inherentna priča" – o radu na ovom baletu rekla je Valentina Turcu.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter