Search
Close this search box.

Ana Karenjina (HNK Zg)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Tolstojeva tragična heorina pod kotačima vlaka na sceni HNK u Zagrebu završit će zahvaljujući Leu Mujiću.
autorski tim funkcija
Ivan Kirinčićscenograf
Lav Nikolajevič Tolstojautor predloška
Leo Mujićautor adaptacije
Leo Mujićautor izbora glazbe
Leo Mujićkoreograf
Petar Iljič Čajkovskiskladatelj
Alan Hraniteljkostimograf
Valentina Turcuautor adaptacije
Valentina Turcuautor izbora glazbe
Aleksandar Sale Čavlekoblikovatelj svjetla
izvođači uloge
Edina PličanićAna Karenjina
Guilherme Gameiro AlvesKarenjin
Tamás DaraiVronski

Tragično samoubojstvo potaknuto histerijom izazvanom nesretnom ljubavlju i otuđenjem od sina učinilo je od Tolstojeve Ane Karenjinejednu od najvećih tragičarki svjetske literature. Kroz život su je vodile emocije, ali nije mogla izdržati izolaciju koju je prouzročila njena preljubnička veza s grofom Vronskim.

Anu upoznajemo kao viđenu pripadnicu visokog društva Sankt Petersburga, prateći do kraja romana njenu transformaciju u izopćenicu iz tog istog društva. Kao komentar veze Vronskog i Karenjine, Tolstoj opisuje skladni i zreli brak Kiti i Levina. Kiti je bila zaluđena Vronskim, ali kad je shvatila da ju on ne želi oženiti preboljela ga je i udala se za Levina. Levinov lik je utjelovljenje Tolstojeva svjetonazora, transformirajući se tijekom romana iz skeptika u čovjeka koji je svoju istinu pronašao u vjeri. Iako vezu preljubnice Ane Tolstoj suprotstavlja skladnom braku Kiti  i Levina, on u romanu ne osuđuje preljub (što je bilo predmetom polemika) i suosjeća s Aninom tragičnom sudbinom.

Tragičnu heroinu realističkog romana u baletnoj je interpretaciji oživjela heroina pokreta Maja Pliseckaja (1925. – ). Po mnogima najveća balerina dvadesetog stoljeća plesala je ulogu Karenjine s ansamblom Boljšoj teatra na glazbu svoga muža, Rodiona Ščedrina.

Upravo na Ščedrinovu glazbu, Ana je 2008. premijerno izvedena na sceni HNK Rijeka, u koreografiji Dinka Bogdanića. U Zagrebačkom HNK odlučili su se pak za glazbu Čajkovskog, čije su kraćenje, ali i koreografiju povjerili Leu Mujiću.

U naslovnoj ulozi nastupa - Edina Pličanić.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE