Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Najdugovječnija predstava na svijetu

Najdugovječnija predstava na svijetu

Hrvatska kazališna publika samouvjereno će izjaviti da se radi o Stilskim vježbama koje već 43 godine izvode Lela Margitić i Pero Kvrgić, ali radi se o rekordu drugačije naravi.
Share on facebook
Share on twitter

Naše Stilske vježbe najdugovječnija su predstava s istom glumačkom postavom, a da biste pogledali najdugovječniju kazališnu produkciju, Mišolovku Agathe Christie, morat ćete potegnuti do Londona.

Od etera do pozornice

Mišolovka je prvi put izvedena 1947. kao radio drama u čast 80. rođendana kraljice Mary pod nazivom Three Blind Mice. Priča je utemeljena na stvarnom događaju, smrti dječaka Dennisa O'Neilla, koji je umro nakon dugotrajnog zlostavljanja i zanemarivanja od strane udomiteljske obitelji na seoskom imanju. 1948. Agatha Christie objavila je istoimenu kratku priču, te shvatila kako bi mogla stvoriti cjelovečernju dramu na temelju polusatne radio drame. Budući da je prije Drugog svjetskog rata igrala drama pod istim naslovom, Anthony Hicks joj je predložio naziv Mišolovka, preuzet iz drugog prizora trećeg čina Shakespearovog Hamleta.

Predstava je premijerno izvedena 6. listopada 1952., a premijeru na West Endu doživjela je 25. studenog 1952. u New Ambassadors Theatre. Peter Saunders davao joj je 14 mjeseci na West Endu, a samokritična Agatha tek 8. Ostalo je, kažu, legenda.

Širok spektar neobičnih likova

Mišolovka nije prva drama koju je napisala Agatha Christie, ali je definitivno najuspješnija. Christie je napisala 17 drama, od kojih su najpoznatije upravo Mišolovka, Svjedok optužbe (Witness for the Prosecution, ekranizirana 1958.), te Akhnaton, koji govori o antičkom Egiptu, koji je posebno privlačio Agathu Christie.

Unatoč brojnim ekranizacijama njenih drama, koje su popularne i na Broadwayju i West Endu, ali i među amaterskim skupinama, Mišolovka je ušla u legendu upravo zbog šarolikih likova karakterističnih za Agathu Christie. Giles i Mollie, vlasnici pansiona primaju niz gostiju različitih karaktera. Gospođa Boyle bivša je sutkinja, vrlo konzervativna i puna predrasuda. Major Metcalf umirovljeni je vojnik, za kojeg pretpostavljaju da je alkoholičar. Gospođica Casewell mlada je i emancipirana dama, a Christopher Wren djeluje nesređeno, te se predstavlja imenom velikog arhitekta. Naposljetku, stiže im gospodin Paravicini, stranac neuravnoteženog ponašanja i narednik Trotter. Od tog trenutka priča teče poput pravog romana Agathe Christie.

Jubilej dijeli s kraljicom

Prva izvedba na West Endu, u kazalištu New Ambassadors bila je 25. studenog 1952., nakon što je kraljica Elizabeta preuzela vlast, ali prije njene krunidbe. Predstavu je režirao Peter Saunders, a od originalne postave ostao je glas radijskog voditelja (Deryck Guyler). Tijekom 60 godina izmijenilo se 20 redatelja, a najdugovječniji je sadašnji – David Turner, čija verzija traje već petnaest godina. Scenografija je promijenjena tek dva puta – 1965. i 1999. godine. Kako bi predstava ostala u doticaju s originalnom produkcijom, jedan komad scenografije nije izbačen – stari sat na pozornici je od 1952. godine.
23. ožujka 1974. predstava je posljednji put izvedena u New Ambassadorsu, a 25. ožujka prvi je puta izvedena u St. Martin's-u, gdje se i danas izvodi.

Rekordna Mišolovka također ima svoje rekordere. Kroz predstavu je prošlo 382 glumaca i glumica, a osim glasa Derycka Guylera, na pozornici se najduže zadržao David Raven sa 4575 izvedbi, te Nancy Seabroke, koja je bila rezervna glumica u 6240 izvedbi, a na pozornici je bila tek 71 put.

Mišolovka je 1957. postala rekorder West Enda, a 1977. dobila je i kanadsku produkciju koja je igrala do 2004. i tako postala najdugovječnija predstava u Kanadi.

Prilikom proslave 50. obljetnice predstave, izvedbi su prisustvovali kraljica Elizabeta II. i princ Phillip.

Ne otkrivajte rasplet!

Na kraju svake izvedbe izvođači mole gledatelje da ne otkriju identitet ubojice nikome tko nije gledao predstavu. Sama Agatha Christie zabranila je izdavanje kratke priče dok se predstava izvodi na West Endu, a ekranizacija će biti moguća tek nakon što drama ne bude igrala na West Endu šest mjeseci.

2010. godine slavna Wikipedia otkrila je čitav sadržaj, pa i identitet ubojice bez upozorenja o otkrivanju čitave radnje. Na to je odmah reagirao Matthew Prichard, unuk i vlasnik autorskih prava, te zatražio od Wikipedije da barem odvoji dio o ubojici. Ni ovaj tekst vam neće otkriti tko je ubojica, poštivajući želju same autorice da se njeni raspleti ne otkrivaju u kritikama i novinskim tekstovima. Jako znatiželjnima predlažemo put u London, onima manje znatiželjnima, internetsku šetnju do Wikipedije.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE