Naslovnica > VIJESTI > MJUZIKL I OPERA > 30 godina ‘Fantoma u operi’

30 godina ‘Fantoma u operi’

Najdugovječniji mjuzikl na svijetu početkom listopada proslavit će punih 30 godina igranja na West Endu. Kako i priliči - gala izvedbom.
Share on facebook
Share on twitter

Najdugovječniji mjuzikl na svijetu, The Phantom of the Opera Andrewa Lloyda Webbera, ujedno je i najisplativiji projekt u povijesti zabavljačke industrije, čija je zarada u posljednjih 20 godina daleko nadmašila onu filma Titanic.

Rečeni je mjuzikl pak nastao prema istoimenom romanu Gastona Lerouxa iz 1909. a koji počinje i završava u katakombama podno pariške Opere, iz kojih radnici sklanjaju leš Lerouxova Fantoma tj. Erica kako bi umjesto njega u tajnu podrumsku komoru položili nekakve - ploče.

Premijerno je izveden 9. listopada 1986. godine na sceni Haymarket na West Endu i odonda tamo kontinuirano igra (premda je mijenjao lokacije). Do danas je tu i različite druge produkcije vidjelo više od 140 milijuna ljudi u 35 zemalja, 160 gradova i to na 15 različitih jezika. Samo u Londonu, do početka listopada ove godine, ubilježit će  nevjerojatnih 12,500 izvedbi!

Svemu navedenom valja pribrojiti i brojne nagrade, nekoliko ekranizacija, kao i svu silu suvenira koji dodatno povećavaju ionako impresivnu zaradu jedne od najvećih uspješnica u izvedbenim umjetnostima - ikad.

Povodom 30. godišnjice, u Londonu će 10. listopada biti organizirana i posebna, gala izvedba u Her Majesty’s Theatre gdje predstava trenutno igra, a na njoj će se pojaviti i neki od članova izvorne, premijerne podjele.

Ulaznice za tu izvedbu već su u prodaji i to po cijenama od 19.86 do 300 funti (!), no sav će prihod od njihove prodaje biti darovan u dobrotvorne svrhe fondu Music in Secondary Schools Trust.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE