Naslovnica > VIJESTI > MJUZIKL I OPERA > Kako doživjeti 21 tisuću izvedbi?

Kako doživjeti 21 tisuću izvedbi?

O dugovječnim predstavama pisali smo u više navrata, a najdugovječnija od svih uskoro će obilježiti 21 000. izvedbu!
Share on facebook
Share on twitter

O dugovječnim predstavama pisali smo vam u više navrata - najdugovječnija predstava u anglofonom kazalištu smatraju se Mišolovka Agathe Christie na West Endu, premijerno izvedena 1952., dok mjuzikli Jadnici Fantom u operi, praizvedeni osamdesetih godina, prilično kaskaju za rekordom Agathe Christie, ali i broawayjskog mjuzikla  The Fantasticks koji će početkom idućeg mjeseca obilježiti 21 tisuću izvedbi.

Ovaj mjuzikl autora Harveyja Schmidta i Toma Jonesa inspiriran je dramom Les Romanesques Edmonda Rostanda (inače poznatog po drami Cyrano de Bergerac), a radi se o suvremenoj verziji arhetipske priče o zabranjenoj ljubavi dvoje mladih. Ipak, za razliku od Mišolovke koja kontinuirano igra od 1952. s tek nekoliko dana pauze, originalna produkcija The Fantasticksa, praizvedena 1960. godine, svoj je kraj doživjela 2002. Mjuzikl nije dugo čekao povratak na daske koje život znače - revival je premijerno izveden 2006. na Off-Broadwayju, gdje i danas igra. Nešto manje uspješna bila je filmska adaptacija iz 2000. godine, koja nije bila uspješna ni kod publika, a ni kod kritike.

https://www.youtube.com/watch?v=cpbPXYsOE6A

Autori mjuzikla 1992. godine nagrađeni su tad tek utemeljenom nagradom Tony Honors for Excellence in Theatre, a producenti projekta zaradili su 240 puta više novca nego što su uložili u prvu produkciju mjuzikla.  Mjuzikl je izveden u više od 65 zemalja, a jedan je od najpopularnijih mjuzikla srednjoškolskih kazališnih skupina, zahvalan za takav format zbog relativno malog glumačkog i glazbenog ansambla. Zanimljivo je da posljednja produkcija ovog mjuzikla na West Endu nije bila naročito uspješna - štoviše, Michael Billington, strah i trepet britanske kazališne kritike, nazvao je predstavu staromodnom i naivnom. S druge strane, predstava na Broadwayju igra zahvaljujući donacijama obožavatelja, koji su nakon najavljene posljednje izvedbe u ožujku 2015. kontaktirali producente i omogućili daljnji život mjuzikla.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE