Naslovnica > ARHIVA FELJTONA > Najmanje kazalište na svijetu

Najmanje kazalište na svijetu

Titula iz naslova pripada kazalištu 'The Theatre of Small Convenience' koje radi od 1999. no čiji je prostor, kako mu i ime kaže, oduvijek služio za - hm - neku vrst katarze....
Share on facebook
Share on twitter

Smješteno u Edith Walk pored  Great Malverna, engleskoj provinciji koja izgleda kao da se u njoj snimaju 'Ubojstva u Misomeru',  kazalište 'The Theatre of Small Convenience', službeno je upisano u Guinessovu knjigu rekorda 2002. godine.

Kazalištem je postalo 1999, godine kad je lokalnom lutkaru, Dennisu Nealeu, dosadilo predstave igrati po lokalnim pubovima i dvorištima. No, da li zato što ni u Engleskoj lutkarima ne cvatu ruže, ili zato jer je imao akcijski plan, Neal je svoje kazalište odlučio skućiti na najnevjerojatnijem od svih zamislivih mjesta - u dotad oronulom viktorijanskom muškom javnom - zahodu.

Otud i ime kazališta - convenience, između ostaloga znači i prikladnost, udobnostolakšica, ali i - zahod.

U gledalištu 'The Theatre of Small Convenience' sjediti može 12 gledatelja ili pak stajati njih 16, dok se na sceni redom izmjenjuju drame, opere (!) i čitanja poezije.

Naime, 'Small Convenience' ne samo da ima redoviti repertoar predstava za djecu i odrasle, već je i član The British Puppet and Model Theatre Guild te čak i domaćin međunarodnog lutkarskog festivala, na kojem je nastupao i čest gost domaćih lutkarskih manifestacija András Lénárt sa svojim (također 'minimalnim') kazalište Mikropodium.

Predstave u službeno najmanjem kazalištu na svijetu, prikladno, ne traju dugo - u prosjeku 6 minuta, a ulaznice za njih stoje 2  funte za odrasle i 1 za djecu.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI