Naslovnica > VIJESTI > PLES > Najviši baletan na svijetu

Najviši baletan na svijetu

Feljton o kazališnim rekordima nastavljamo pričom o plesaču koji je zbog visine angažman morao potražiti na drugom kontinentu. [FOTO+VIDEO]
Share on facebook
Share on twitter

Iako je bio sjajan đak jedne od najboljih baletnih škola svijeta, one pariške Opere, Fabrice Calmels godinama nije uspjevao pronaći stalni angažman. Nije se, naime, sa svojih 201 cm visine mogao uklopiti ni u jednu baletnu kompaniju.

Rođen Francuskoj, Calmels se baletom počeo baviti u dobi od 3 godine, slijedeći na satove stariju sestru. Tijekom školovanja u Parizu, surađivao je s koreografskim veličinama kakve su Serge Golovine, Gilbert Mayer, Max Bozzoni, John Neumier, Jirí Kylián Violette Verdy, no kako sam kaže, u dobi od 16 godina rastao je gotovo 4cm mjesečno i ubrzo je postalo jasno da se sa svojom visinom nikako neće uklopiti u ansambl pariške Opere.

1998. zapeo je za oko Johnu Meehanu, ravnatelju American Ballet Theatre’s Studio Company, koji ga je pozvao u New York. Tamo se dodatno usavršavao u ruskoj i Balanchine tehnici, da bi konačno 2002. godine bio primljen u Joffrey Ballet čiji je odonda član.

Ubrzo je postao zvijezda kompanije pa je u proteklom desetljeću tamo plesao u Age of Innocence, Apollo, In the Middle…Somewhat Elevated, Posvećenju proljeća, Orašaru, Snu ivanjske noći, Apolonu, Othellu i mnogim drugima.

Posljednjih se godina bavi i koreografijom, a okušao se i u glumi, igrajući Nižinskog u predstavi Misia Barry Singera, na čikaškom Ravinia Festivalu.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE