Naslovnica > ARHIVA FELJTONA > Najgora predstava, ikad?!

Najgora predstava, ikad?!

U žestokoj konkurenciji za ovu ni najmanje laskavu titulu, na Broadwayu već 25 godina imaju samo jednog favorita – The Moose Murders.
Share on facebook
Share on twitter

Priča ide ovako: čudnovato društvo kojeg čine izvjesni Joe Buffalo Dance, Snooks i Howie Keene, Sestra Dagmar, Stinky Holloway i još ponetko, zateklo se jedne olujne večeri u svratištu Wild Moose (divlji los). Osim što se iste noći tamo pod misterioznim okolnostima dogodi nekoliko ubojstava, Stinky pokuša počiniti incest s vlastitom majkom, dok Nepoznatog čovjeka u kostimu soba napadne u zavoje umotani kvadriplegičar...

To je tek dio zapleta farse The Moose Murders, iz pera Arthura Bicknella, premijerno izvedene 22. veljače 1983., koja je uprkos svom maestralnom neuspjehu stekla svjetsku slavu. Naime, iako je nakon 13 pretpremijera skinuta s repertoara već u noći premijere, danas će vam na Broadwayu svatko tko drži do sebe reći – da je predstavu gledao. O njoj se ispredaju fantastične priče, a izrodila je i pripadajuću uzrečicu, pa se tako danas za neopisivo lošu predstavu u New Yorku kaže da je 'ubila losa'.

Kako je takav tekst uopće našao producenta i dospio na Broadway nikome nije jasno, a najmanje samom Arthuru Bicknellu, nekoć ambicioznom piscu, a danas glavnom publicistu izdavačke kuće Merriam-Webster, najpoznatije po svojim riječnicima.

No, ono što je posve sigurno jest da se 'The Moose Murder' može pohvaliti nekima od najgorih kritika koje ste ikad pročitali, a čijem je ubojitom tonu sigurno pridonjela i činjenica da je (kako je pedantno zabilježio jedan od novinara) u noći premijere u trećem redu sjedio čovjek koji je zaudarao na – bljuvotinu.

'Ako vam je ime Arthur Bicknell — ili išta slično — promijenite ga!', zapisao je Dennis Cunningham, CBS-ov kritičar u New Yorku. Drugi su tvrdili da je predstava 'titanikoidno loša', 'neopisivo loša' te da je u pitanju 'tekst koji bi vrijeđao inteligenciju publike čak i kad bi se ista u potpunosti sastojala od ameba' (Brendan Gill, The New Yorker). 'Predstava je to koja izgleda kao da ju je postavio slijepi redatelj kojeg su pri tom neprestano udarali u slabine. I to jako', ustvrdio je pak John Simon za New York magazine. No, tadašnji glavni kritičar The New York Timesa, osim što je zapisao 'da je po srijedi definitivno najgora predstava koju je ikad vidio na nekoj broadwayskoj pozornici', toliko se 'raspištoljio' u tekstu, da je i sam postao dio urbane legende, pa je prigodom nedavne produkcije 'The Moose Murders' u Manili bio potpisan kao – autor .

Da, dobro ste pročitali – nedavne. Jer su baš zbog svojeg spektakularnog debakla 'The Moose Muredrs' postali pravi camp hit, a osim što se redovito izvode po američkoj provinciji, autor je imao i par upita za izvođenje iz – Turske, te konačno ponudu da tekst bude pretočen u -mjuzikl.

Nakon svega ovoga, tko ne bi pogledao 'The Moose Murders'? Zato, ako ih imate u planu, svakako nam javite...

/*naslovna: Don Potter, Lisa McMillan & June Gable u premijernoj izvedbi 'The Moose Murders' (1983)/

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI