Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Othello

Othello

Najnoviji dodatak našoj videoteci kompletna je snimka čuvenog Shakespeareova 'Othella' s Orsonom Wellesom u naslovnoj, ali i redateljskoj ulozi.
Share on facebook
Share on twitter

Othello, ekranizacija istoimene drame Williama Shakespearea, jedan je od najhvaljenijih filmova Orsona Wellesa (Zlatna palma u Cannesu 1952), ali i sasvim sigurno produkcijski najkompleksniji.

Welles ga je počeo snimati 1949. godine, a završio tek 1952., potrošivši u međuvremenu na njega gotovo cijeli svoj honorar s Trećeg čovjeka, ali i natjeravši talijanskog koproducenta u - bankrot. Nevjerojatne financijsko-produkcijske zavrzlame koje su pratile snimanje bile su takve da je o njima Micheál MacLiammóir (koji je igrao Jaga) napisao i knjigu Put Money in Thy Purse, no istovremeno su doprinjele i brojnim kreativnim redateljskim zahvatima. Primjerice, čuvena scena Roderigova ubojstva snimljena je u turskoj kupelji jer - kostimi nisu bili završeni.

Osim što je film režirao, Welles je u njemu zaigrao i naslovnu ulogu obojavši lice u crno, što je ujedno bio i jedan od posljednjih rudimenata te dotad uobičajene prakse. Ostale uloge igrali su  Micheál MacLiammóir (Jago), Robert Coote (Roderigo), Suzanne Cloutier (Desdemona), Michael Laurence (Cassio), Fay Compton (Emilia) i Doris Dowling (Bianca)

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI