Naslovnica > VIJESTI > PLES > Požurite po karte za TSP

Požurite po karte za TSP

21 predstava iz 10 zemalja na programu je 24. Tjedna suvremenog plesa koji se od 3. do 10. lipnja zbiva u Zagrebu i Rijeci.
Share on facebook
Share on twitter

Tjedan suvremenog plesa

Prebogata festivalska ponuda 24. TSP uključuje posebnu prezentaciju domaće plesne scene, o čemu smo vam već pisali ovdje, dok se iz ostataka programa izdavajaju gostovanja Louise Lecavallier (Kanada) dugogodišnje članice i ‘zaštitnog znaka’ trupe LaLaLa Human step, potom nastup vodećih talijanskih i švicarskih suvremenih plesnih trupa Aterballetta (Italija) i Drift (Švicarska), gostovanje vodeće portugalske koreografkinje, Vere Mantero (Portugal), nastup The Kibbutz Contemporary Dance Company (Izrael).

Festivalska blagajna smještena je u kazalištu Gavella, Frankopanska 8, otvorena je svakim danom od 12.00 do 18.00 sati. Cijene ulaznica kreću se od 40 kuna do 150 kuna.

VERA MANTERO & GOSTI (P)
UNTIL THE MOMENT WHEN GOD IS DESTROYED BY THE EXTREME EXERCISE OF BEAUTY

ZeKaeM
03.06. u 20.00h
04.06. u 21.30h

koreografkinja: Vera Mantero
autorica vizuala i kostimografije: Nadia Lauro
izvođači: Andrea Stotter, Brynjar Bandlien, Loup Abramovici, Marcela Levi, Pascal Quéneu, Vera Mantero
glazbenik: Boris Hauf

Začudni naslov zapravo je stih iz pjesme portugalskog pjesnika Herberta Heldera ‘Até que Deus é destruido pelo extremo exercicio da beleza’, a koji je za polazište svoje nove kreacije izabrala najvažnija suvremena portugalska koreografkinja i bivša članica Gulbenkian Balleta – Vera Mantero.

JASNA VINOVRŠKI (F / D / HR)
WHICH CLUB? / FRAGILE ON THE EDGE

Zagrebačko kazalište lutaka
03.06. u 21.30h
04.06. u 18.00h

HKD, Rijeka
05.06. u 21.00h

Which Club
koreografkinja: Jasna Vinovrski
pleše: Unita Gay Galiluyo
kostimografkinja: Tanja Liebermann
skladatelj: Heinrich Ignaz Franz von Biber
Fragile On The Edge
autori koncepta i interpretatori: Clement Layes, Jasna Vinovrški
skladatelj: Claudio Bettinelli

Kad je Unita Gay Galiluyo britanskim pograničnim službenicima rekla da je po zanimanju plesačica, upitali su je ‘Which Club?’. Tako je život započeo istoimeni solo koji progovara o odnosu birokracije i plesne zajednice (nagrađen na 11. međunarodnom natjecanju koreografa Masdanza – Kanarsko otočje), dok se ‘Fragile on the Edge' bavi anksioznošću i to putem – staklene čaše.

PLESNI CENTAR TALA (HR)
OUT OF SERVICE

HKD, Rijeka
03.06. u 21.00 h
Histrionski dom
9.06 u 18.00h

Hrvatska koreografska platforma

koreografkinja: Karen H. Levi
izvođači: Darko Japelj, Larisa Lipovac, Roberta Milevoj, Sonja Pregrad i Damir Klemanić
skladatelj: Zvonimir Dusper
oblikovanje svjetla: Miljenko Bengez

Predstava koja se bavi pitanjima dostupnosti, na osobnim i međusobnim razinama, u okviru i izvan okvira kazališta. Pet izvođača ispituju granice do kojih su spremni staviti se na raspolaganje publici. Koliko su se spremni izložiti? Kako se učiniti dostupnim?

POSEBNA PREZENTACIJA
MARTHA CARTER / MAŠA KOLAR / ŠKOLA ZA SUVREMENI PLES ANE MALETIĆ (CA / HR)
Urbani balet

HKD, Rijeka
03.06. u 13.00 h

Kazaliste Tresnja
9.6. u 14.00h
Marta Carter, dugogodišnja suradnica Marie Chouinard i Maša Kolar, istaknuta hrvatka plesačica suvremenog plesa i baleta sa bogatim iskustvom rada u inozemstvu, kreirat će na HIPP-ovu inicijativu s polaznicima ŠSPAM-a, urbani balet koristeći nove tehnologije. Ne propustite ga pogledati i upoznati budućnost domaće suvremene plesne scene.

KIBBUTZ PLESNI TEATAR (IL )
UPON REACHING THE SUN

KD Lisinski
04.06. u 20.00h

koreograf i redatelj: Rami Be'er
glazba: Sigur Ros, Saka, 310, H. Hilmarsson, Colleen, Massive Attack
autor teksta: Georg Buchner (Woyzeck)
oblikovanje svjetla: Rami Be'er, Yossi Revach
kostimograf: Ma’or Tzabar
plesači: Renana Randy, Danny Eshel, Ilana Bellahsen, Artour Astman, Mika Webber, Amit Marsino, Eran Gisin, Nir Even Shoham, Sara Wilhelmsson, Yuko Harada, Efrat Hendler, Itzhak Amar, Moriel Debi, Daniel Ohn, Amit Gerera, Yarden Bloom
Kibbutz Contemporary Dance Company vraća se u Zagreb nakon tri godine, i to u koreografiji svog umjetničkog ravnatelja, Rami Be'era. Predstava inspirirana dramom ‘Woyzeck’ Georga Buchnera, vodi gledatelje u legendu koja briše osjećaj za vrijeme,a njezinim će gostovanjem (u suradnji sa Izraelskim Veleposlanstvom) u Zagrebu biti obilježen i Dana državnosti države Izrael.
DALIJA AČIN (SRB)
HANDLE WITH GREAT CARE

HKD, Rijeka
04.06. u 21.00h

ZeKaeM
05.06. 19.00h i 23.00h
autorica koncepta, koreografije i scenografije: Dalija Aćin
dramaturg: Saša Božić
skladatelj: Rastko Lazić
izvođači: Ana Ignjatović, Dalija Aćin
Deseti autorski projekt beogradske koreografkinje Dalije Aćin nastao u suradnji s Beogradskim Dramskim Pozorištem na neobičan se, sugestivan i imaginaran način bavi fenomenom sjećanja, onih slika, stvari i pojava, koje ostaju iza nas u neprestanom protoku realnosti.

BALET HRVATSKOG NARODNOG KAZALIŠTA U SPLITU (HR)
MAGNUM

HNK u Zagrebu
05.06. u 14.00h i 19.30h

koreograf, redatelj, oblikovatelj scenografije, svjetla i kostima: Rami Be’er
glazba: Gerrard, T. Rezor, A. Scarlatti, P. Bourke, C. Mansell, G. Zoran, N. Botten, God, M. Bangel, Young God, Laibach, Koil, Sondheim
plešu: Tea Brbora, Kristina Burić, Korana Bilan, Nona Čičinina, Blanka Galić, Tea Jelić, Sanja Neveščanin, Elena Nikolaeva, Albina Rahmatulina, Snježana Radica, Nikol Marčić, Jelena Zekić, Monica Dinoni, Zvončica Gracin, Irina Čaban, Svjetlana Tušek, Sanja Kaliterna, Nikša De Marchi, Remus Dimache, Romulus Dimache, Igor Gluškov, Daniel Jagar, Azamat Nabiulin, Artjom Žusov, Ajdar Valeev, Lev Šapošnikov, Andrej Kremz

Malo je koja plesna predstava kod nas istovremeno u oduševljenju ujedinila i publiku i kritičare, kao što je to uspjelo 'Magnumu' na Splitskom ljetu. Ovjenčana prvim ikad plesnoj predstavi dodjeljenim Juditama, 'Magnum' je i sjajna prigoda i da rad Rami Be'era vidite u izvođenju domaćih plesača.

CHRISTOPHE GARCIA / PARENTHESIS ( CA / FR)
L’HEURE DU BAIN, LES RÊVEUSES, BOLÉRO

ZeKaeM
05.06. 18.00h i 21.30h
koreograf: Christophe Garcia
izvođači: Soula Trougakos, Charline Peugeot, Céline Giachero, Marie-Êve Carrière

Kanadski koreograf francuskog porijekla, koji je plesnu karijeru započeo u Béjart Balletu, a nastavio suradnjama s Robertom Wilsonom i Opéra de Marseille, predstavit će se s tri koreografije nagrađene nizom uglednih nagrada uključujući Biennale Danza e Italia (2006), i Scapino na 20. koreografskom natjecanju u Hanoveru (2007).
ATERBALLETO (I)
OMAGGIO A BACH / CANTATA

HNK u Zagrebu
06.06. u 14.00h i 19.30h

Omaggio a Bach (19.30h)

koreograf: MAURO BIGONZETTI
kostimograf: CLAUDIO PARMIGGIANI
oblikovatelj svjetla: CARLO CERRI

Cantata (14.00h I 19.30h)

Koreograf: MAURO BIGONZETTI
Kostimograf: HELENA MEDEIROS
oblikovanje svjetla: CARLO CERRI

Vlastitim koreografskim hommageom Bachu u istoimenoj kreaciji, Mauro Bigonzetti obilježio je 250. godišnjicu smrti velikog skladatelja, dok Cantatom pak odaje počast neumrloj mediteranskoj tradiciji, zvucima bojama i temperamentu napolitanskog juga. I sve to u izvođenju vodećeg nezavisnog talijanskog ansambla suvremenog baleta.
PLESNI STUDIO LIBERDANCE (HR)
KONCERT ZA DANGUBU I ZGUBIDANA

Dvorana Filodramammatica
06.06. u 19.30h
Histrionski Dom
8.6 u 21.30h

Hrvatska koreografska platforma

autori i izvođači: Mate Matišić i Rajko Pavlić

Tambura samica, danguba, kuterevka ili cindra, solistički je instrument s tri ili četiri žice. Svirali su je pastiri za vlastitu zabavu, dangubeći u samoći. Često se njome prati ples ili pjesma. A Mate Matišić i Rajko Pavlić njome i vlastitim tijelima priređuju koncert za Dangubu i Zgubidana.

LOUISE LECAVALLIER ( CA)
LE FOU GLORIEUX

ZeKaeM
06.06. u 22.00h
07.06. u 20.00h

Lone Epic
koreografkinja: Crystal Pite
pleše: Louise Lecavallier

Lula and the sailor ili Cobalt rouge Remix
koreograf: Tedd Robinson
plešu: Louise Lecavalier, Masaharu Imazu

„I“ Is Memory
koreograf: Benoît Lachambre
pleše: Louise Lecavalier

Poznavateljima svjetske plesne scene dovoljno je reći - Louise Lecavalier. Ostalima pak da je dugogodišnja muza i zaštitni znak kultne trupe LaLaLa Human steps, od 1999. posvećena solo karijeri. Program ‘Le Fou Glorieux’ spoj je triju koreografija koje je za nju kreirao trojac vodećih, međunarodno afirmiranih, kanadskih koreografa i u kojima Lecavalier otkriva novo lice sebe kao plesačice i suvremenog plesa uopće.

JULIE DOSSAVI (BJ / F)
P.I. (PAYS) OU PRESENTATION INTIMES

Zagrebačko kazalište lutaka
06.06. u 18.00h
07.06. u 18.00h

Inspririran tradicionalnom ulogom koju igra, ples, ritam i priča imaju u afričkim kulturama, a utemeljen na principima suvremenog plesa, P.I. je intimna priča koja na osebujan način spaja dva svijeta, dvije kulture u suptilni, jednostavni, a ipak slojeviti ritam koji proističe iz prožimanja zvuka i tijela.

YASMEEN GODDER ( IL )
I'M MEAN, I AM

DK Gavella
05.06. u 21.30h
06.06. u 21.30h

koreografkinja: Yasmeen Godder
izvođači i koautori: Yasmeen Godder, Eran Shanny, Maya Weinberg, Dana Yahalomi
skladatelj: Keiji Haino
dramaturg: Itzik Giuli
scenograf: Oren Sagiv
kostimograf: Maayan Goldman
oblikovatelj svjetla: Avi-Yona Bueno (Bambi)
maskerka: Alona Rodeh

Jedna od vodećih izraelskih koreografkinja i dobitnica niza svjetskih nagrada uključujući i Bessie, Yasmeen Godder, ponovo u Zagrebu – ovoga puta sa najnovijom kreacijom znakovita imena, u kojoj testira svoje 'moći' u kreativnom procesu s drugim izvođačima i igra se s instinktima i transformacijama.

Prostor +
DOBRO DOSLI U RIJEKU/ DDR /ORGANIZIRANI PRIJEVOZ IZ ZG/

Zeljeznicka postaja Pecine, Rijeka
7. i 8.6. u 20.15h

Autorski koncept: Branko Zak Valenta

MARJANA KRAJAČ / SODABERG (HR)
VIKTORIJA BECKHAM IMA MIGRENU

ZekaeM
8.6. u 20.00h
Hrvatska koreografska platforma
Predstava mlade hrvatske koreografkinje školovane u Njemačkoj koja pobuđuje sve više pažnje na međunarodnoj sceni, puna je suptilne ironije prema estradnoj realnosti, a nastala je temeljen radionice i istraživanja u okviru međunarodnog koreografskog laboratorija u okviru DanceWeba pri festivalu Impulstanz. Predstava za strukturalno ishodište koristi Resnaisov film „Je t'aim, Je t'aim“, a izvedbeno se bavi dekonstrukcijom i negacijom referenci izazvanih samim naslovom.

KAZALIŠTE SLIJEPIH I SLABOVIDNIH 'NOVI ŽIVOT' (HR)
NOS VAMOS A VER

Kazaliste VIDRA
9.06 u 16.00h
Hrvatska koreografska platforma

autorski projekt Ksenije Zec
dramaturg:Saša Božić
izvođaći: Dajana Biondić, Maja Marjančić, Anita Matković, Živko Anočić, Marijo Glibo, Vojin Perić
skladatelj: Damir Šimunović
autor scenografije i videa: Igor Pauška
kostimografkinja:Zdravka Ivandija
oblikovatelji svjetla: Igor Pauška i Saša Božić

Plesni su koraci i iskustvo plesne škole tek okidač za dublju kazališnu meditaciju o problemu drugosti (sljepoće, no i bilo kojeg oblika drukčijosti) i bitaka koje svakodnevno vodimo sa vlastitim predrasudama, plutajući u svijetu globalnog mikronasilja...

OOUR (HR)
STVARAJUĆI EVE

Histrionski dom
9.06 u 22.00h
Hrvatska koreografska platforma

autori koncepta i koreografije: Selma Banich, Sandra Banić i Oliver Frljić
izvođači: Selma Banich i Sandra Banić
dramaturg: Oliver Frljić
skladatelj: Adam Semijalac
oblikovatelj svjetla: Mario Vnučec

Kako kaže službeni press za ovaj duet: radeći jedino na vlastitoj proizvodnji u objekt koji uvijek iznova koloniziraju određene perceptivne strategije, tijelo u trajanju proizvodi onaj specifični užitak gledanja koji se sastoji u činjenici gledateljeva promatranja vlastitog promatranja.
ANA KREITMEYER / SANDRA BANIĆ (HR)
PIJANE ŠUME

Histrionski Dom
10.06 u 18.00h
Hrvatska koreografska platforma

koreografkinje, izvođačice i scenografkinje: Ana Kreitmeyer i Sandra Banić
kostimograf: Silvio Vujičić
oblikovatelj svjetla: Miljenko Bengez

‘Pijane šume’ plesna je predstava koja interes nalazi u ispitivanju izmjena zakonitosti fizičke realnosti s intencijom stvaranja nove, unutar koje se tijelo ponaša prema drugim pravilima. Tako je izvedbena situacija radilište/gradilište u kojoj je jedini mogući proizvod ples kao takav.

DANCE_LAB COLLECTIVE / NENSI LAZIĆ (HR)
BORDERLINES

Histrionski Dom
10.06. u 22.00h
Hrvatska koreografska platforma

autorica koncepta i ideje: Nensi Ukrainczyk
izvođačice: Darija Doždor, Roberta Milevoj i Ana Mrak
kostimografi: Meich - Detoni de.sign
glazba: Arvo Pärt

Plesna kompozicija u kojoj se želi proniknuti u kontinuum vremena. Prostorno ograničene izvođačice na licu mjesta odabiru trenutke u kojima će donijeti minimalne promjene u hodanju, te uz izrazitu koncentraciju, nakon dvadesetpetminutnog hodanja i pravi trenutak da iz njega iziđu. Predstava je nagrađena na prestižnom međunarodnom natjecanju AEROWAVES 2005.

K.O. KOMBINIRANE OPERACIJE (HR)
VERTIGO / BLOOM

Histrionski Dom
10.06 u 20.00h
Hrvatska koreografska platforma

v e r t i g o
koreografkinja i izvođačica: Barbara Matijević

bloom
koreografkinja i izvođačica: Željka Sančanin

Dok ‘vertigo’ inzistira na naizgled lakom, „pješačkom“ pokretu koji paradoksalno zahtijeva drugačiju vrstu napora uloženog u preciznost plesne geste, ‘bloom’ je svojevrsna koreografska kvazisvečanost koja za temu uzima bilo-kakav pokret i opresivnu potrebu da se njime realizira bilo kakvo značenje

CIE DRIFT ( CH)
UNKAPUTTBAR

Teatar &TD
9. i 10.6. u 20.00h

autor ideje i scenograf: Peter Schelling
redateljica i dramaturginja: Béatrice Jaccard
koreografi i izvođači: Massimo Bertinelli, Thomas Maucher, Philippe Olza, Ivan Wolfe
skladatelji: Massimo Bertinelli i François Gendre
oblikovatelj svjetla: François Gendre
kostimografkinja: Daphné Ineichen

‘Compagnie Drift’ sa sjedištem u Zurichu, a kratkom je roku postala najvažnijom i najuspješnijom švicarskom trupom. U prezentiranju svoje vizije suvremenog plesnog kazališta “Drift” teže temeljitom nadrealizmu i to s naizgled nepodnošljivom lakoćom. Rezultat je često jednako neočekivan koliko i apsurdan i uznemirujući. 'Unkaputtbar' kojim se predstavljaju u Zagrebu ove je godine nagrađen kao najbolja suvremena plesna produkcija u Švicarskoj.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE