Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > 34. Tjedan suvremenog plesa

34. Tjedan suvremenog plesa

34. izdanje festivala zbivat će se od 27. svibnja do 4. lipnja na niz lokacija, ali znakovito - ne i u Zagrebačkom plesnom centru.
Share on facebook
Share on twitter

Najveći međunarodni plesni festival u Hrvatskoj, te jedan od najstarijih u Europi, 34. Tjedan suvremenog plesa, ove će se godine održati u Zagrebu od 27. svibnja do 4. lipnja.

Središnja lokacija festivala bit će Teatar &TD, dok se ulaznice već nalaze u prodaji u prostoru KIC-a, Preradovićeva 5 za sva ovogodišnja festivalska događanja. Ostale lokacije na kojima se odvija festivalski program su: Histrionski dom, Kino Grič, Muzej suvremene umjetnosti, DK Gavella, Kulturno informativni centar te Studentski centar, ali indikativno - ne i Zagrebački plesni centar.

Ove godine, nastavljajući suradnju sa SIDance Festivalom iz Južne Koreje, organizator festivala - HIPP, po prvi puta predstavlja korejske plesne umjetnike i to povodom 25 godina gospodarske i kulturne suradnje. Južna Koreja predstavlja velesilu u plesnoj produkciji te u školovanju suvremenih plesnih umjetnika, nadovezujući se na tradiciju američkog suvremenog plesa uz snažni suodnos s tradicijom.

Tjedan suvremenog plesa ove godine bilježi i vrijedno priznanje Europske Federacije Festivala (EFFE- European Festivals For Europe ) kojim ova uvažena asocijacija europskih festivala, pod patronatom Europske komisije, odaje priznanje dugogodišnjem zalaganju naše organizacije za razvoj suvremenog plesa i festivalski doprinos europskom kulturnom nasljeđu.

Festival će započeti dvjema premijerama: Djevojke u ljetnim haljinama volim, Studija za suvremeni ples u koreografiji Petre Hrašćanec i dramaturgiji Saše Božića te hrvatskom premijerom predstave slovenskog barda suvremenog plesa, koji ove godine slavi 30 godina rada i koji je u Hrvatskoj ostvario niz zapaženih suradnji: Matjaž Farič i njegov Red-Trail.

Od hrvatskih premijera ističemo još Horror Vacui u produkciji Kik Melonea.

Prvu hrvatsku izvedbu u sklopu festivala će imati i novi projekt Jasne Layes Vinovrški  - Lady Justice, netom nakon njene pariške premijere! Lady Justice rezultat je dugogodišnje HIPP-ove suradnje s koreografkinjom, koja je kulminirala kroz uspješnu i međunarodno afirmiranu produkciju Staying Alive nastalu u okviru međunarodnog projekta Migrant Bodies.

Festival i producentska organizacija Hrvatski institut za pokret i ples tradicionalno i već tri desetljeća, sustavno senzibilizira širu javnost da kreativno bavljenje plesom nije uvjetovano tjelesnom datošću, te podupiru umjetničku praksu koja u suvremenu plesnu praksu uključuje i osobe s invaliditetom. Stoga repriziraju predstavu Nukleon u izvedbi IMRC kolektiva (Inkluzivni kolektiv za istraživanje pokreta) kojega podupiremo, u koreografiji Aleksandre Janeve Imfeld.

Na programu je i  prvo gostovanje u Hrvatskoj plesne skupine SPINN iz Švedske, a u sklopu EU projekta Moving Beyond Inclusion čiji je HIPP aktivni sudionik i partner uz Veliku Britaniju, Njemačku, Italiju, Švicarsku i Švedsku.

Predstava OOOOOOOO talijansko-nizozemskog koreografa Giulia D'Anna inspiraciju nalazi u zagrebačkom Muzeju prekinutih veza, u vrijeme njegova boravka u Zagrebu u okviru međunarodnog Europskog projekta Choreodrome, čiji je HIPP bio partner. Ova nagrađivana predstava, koja već neko vrijeme uspješno obilazi europske pozornice, strukturirana je poput plesnog mjuzikla te na duhovit način progovara o identitetu i položaju mladih u Europi, bez granica, danas i u išćekivanju vremena koje dolazi.

One koji prate festival, razveselit će ponovno gostovanje nezaboravnog, duhovitog austrijskog dueta, Luka Biao i Dominika Grünbühela s predstavom Ohne nix, koja je 2016. odabrana od najveće europske plesne mreže (Aerowaves) među 20 najboljih predstava novije generacije europskih autora (uz predstavu „Staying Alive“ Jasne Layes Vinovrški).

Novi projekt suradnje je Ples i moj grad, s plesnim organizacijama izvan Zagreba, koji pojedine gradove predstavlja kroz kraće plesne radove te time pridonosi umrežavanju umjetnika i daljnjem jačanju regionalnih centara. Projekt je osmišljen s dugogodišnjim festivalskim suradnicima, umjetnicima Žakom Valentom i Aleksandrom Mišić.

https://www.teatar.hr/wp-content/uploads/images/najava-program.pdf

Festival su i ove godine potpomogli: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Zagreb. Potporu Festivalu ove su godine pružili i: Veleposlanstvo Države Izrael, Veleposlanstvo Kraljevine Španjolske, uz Ministarstvo kulture, sporta i turizma Južne Koreje. Partneri: Teatar &TD, Studentski Centar, Kulturno informativni centar (KIC), Dokukino KIC, Muzej prekinutih veza, Obzor putovanja. Programski partneri: DK Gavella, Histrionski dom, Art Kino Grič, Muzej suvremene umjetnosti, Zagrebački plesni centar, Liberdance. Medijski prate: Radio 101, Kulturpunkt, Ziher.hr.

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI