Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Kulturna politika: Beogradski festival igre predstavljen u Zagrebu

Kulturna politika: Beogradski festival igre predstavljen u Zagrebu

Samo par dana nakon dramatičnog apela Tjedna suvremenog plesa zbog smanjenja subvencije za petinu, Grad Zagreb omogućio je predstavljanje njegovu najvećem konkurentu - Beogradskom festivalu igre.
Share on facebook
Share on twitter

Kako smo već pisali, Grad Zagreb odlučio je najstarijem plesnom festivalu u regiji, Tjednu suvremenog plesa, dotaciju ove godine (dodatno) smanjiti za petinu, zbog čega su organizatori festivala javnosti uputili dramatičan apel.

Samo par dana kasnije, zahvaljujući financijskoj podršci tog istog Grada Zagreba, u Zagrebačkom plesnom centru predstavljen je program Beogradskog festivala igre, manifestacije koja je od Tjedna mlađa 20 godina, ali ga je raskošnošću programa uvelike uspjela prestići.

I dok Grad Zagreb zasad još uvijek nije javno reagirao na apel Tjedna suvremenog plesa, predstavljanju programa Beogradskog festivala igre nazočila je zamjenica gradonačelnika Olivera Majić i istaknula kako je Grad Zagreb podržao inicijativu organizatora 16. Beogradskog festivala igre da se program ovog značajnog festivala predstavi u Zagrebu "budući je riječ o jednom od najboljih  europskih festivala za koji su zainteresirani i zagrebački umjetnici."

Zagrebački plesni centar dio je kulturne mreže China - CEEC Dance Culture Union kojoj je član i Beogradski festival igre, a naši će predstavnici sudjelovati na ovogodišnjem Festivalu igre i to na susretu svih predstavnika  te kulturne mreže“, rekla je zamjenica gradonačelnika te podsjetila kako je i ovaj događaj dio kulturne suradnje dogovorene između Grada Zagreba i ministra kulture Republike Srbije Vladana Vukosavljevića koji je nedavno boravio u Zagrebu.

Uz promotivni film i prigodnu izložbu fotografija s prethodnih izdanja, program ovogodišnjeg Festivala predstavila je Aja Jung direktorica i osnivačica Beogradskog festivala koja je istaknula kako će se na 16. izdanju ovoga Festivala publici predstaviti 16 plesnih skupina među kojima je i NDT kojem će to biti šesti nastup na Festivalu igre. Govoreći o značaju publike direktorica Jung istaknula je kako su kroz godine održavanja ovog Festivala uočili kako je  - među inozemnom publikom koja zauzima značajno mjesto svakako  i zagrebačka publika.

Zbog toga smo i danas ovdje jer smatramo  kako je došlo vrijeme ne samo da razmjenjujemo publiku već naravno i umjetnike, rekla je Jung te podsjetila kako je 2017. godine na Beogradskom festivalu igre nastupio i Balet Hrvatskog narodnog kazališta iz Zagreba.

O Zagrebačkoj plesnoj sceni ali i suradnji s ovim Festivalom govorila je Martina Nevistić, voditeljica plesnog programa Zagrebačkog plesnog centra.

Zagrebački plesni centar dio je Zagrebačkog kazališta mladih i središnji je prostor u Republici Hrvatskoj koji je namijenjen suvremenom plesnom izričaju  te koji pruža podršku domaćim i stranim plesnim umjetnicima“, istaknula je Nevistić dodajući kako  vjeruje da je i ovo predstavljanje samo početak suradnje Zagrebačkog plesnog centra i Beogradskog festivala igre i razvoj još jedne kulturne suradnje Grada Zagreba i Grada Beograda.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI