Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > [ANALIZA] Što se krije iza dramatičnog apela Tjedna suvremenog plesa?

[ANALIZA] Što se krije iza dramatičnog apela Tjedna suvremenog plesa?

Tjedan suvremenog plesa uputio je na društvenim mrežama apel svojoj publici, a zbog drastičnog smanjenja financiranja Grada Zagreba od čak 20%. No, nisu jedini...
Share on facebook
Share on twitter

Tjedan suvremenog plesa jutros je na društvenim mrežama objavio dramatičan apel zbog smanjenja financiranja.

Kako je vidljivo iz usporedbe ovogodišnjih i prošlogodišnjih rezultata natječaja za javne potrebe u kulturi Grada Zagreba, tom je festivalu koji bi se ove godine trebao održati po 36. put, gradska potpora je smanjena za petinu (!) iliti s 500.000 kn na 400.000 kn.

Odlučilo je tako nadležno kulturno vijeće za kazališnu djelatnost kojem  je na čelu Zlatko Vitez, valjda u suradnji s vijećem za ples kojem je na čelu - Robert Kurbaša.

Stoga smo odlučili provjeriti kako ovogodišnje odluke o financiranju javnih potreba u kulturi, točnije festivala i manifestacija u izvedbenim umjetnostima izgledaju u odnosu na one lani.

Za početak, ukupna sredstva Grada Zagreba namijenjena festivalima i manifestacijama s područja kazališta i plesa smanjena su ove godine u odnosu na prošlu za 70.000 kn, odnosno sa 2.060.000 kn na 1.990.000 kn.

Dva lanjska prijavitelja nisu među ovogodišnjim dobitnicima: Ganz novi festival koji je i službeno ugašen, te Festival novog cirkusa čiji je status zapravo nepoznanica. No, zato je u manifestacije uvršten festival Dramskog studija slijepih i slabovidnih Novi život, Blind in theatre, koji bi zapravo trebao biti financiran iz amaterske djelatnosti, a odobreno mu je 100.000 kn.

Apsolutno najveći iznos odobrenih sredstava ove godine, kao i lani, ima Histrionsko ljeto, a slijedi Tjedan suvremenog plesa i Ljetne noći teatra EXIT. Lani je na četvrtom mjestu bila Platforma HR, no nju je ove godine značajnim iznosom 'preskočio' Festival Miroslav Krleža...

Kako je već i iz ovog grafikona razvidno, smanjenje ukupne mase sredstava za kazališne manifestacije nije podjednako raspoređeno po akterima. Pogledajmo kako jest:

Od tri manifestacije koje realizira Glumačka družina Histrion kojoj je na čelu predsjednik vijeća koje odlučuje o kazališnoj djelatnosti, Zlatko Vitez, dvije manifestacije zadržale su istu razinu financiranja, a jedna je dobila povećanje od čak 110.000 kn! Povećanjem se još mogu pohvaliti već spomenuti Festival Miroslav Krleža - čak 80.000 kn više - te Improspekcije - 8.000 kn više.

Svima ostalima sredstva su smanjena, a evo i u kojim postotcima:

Najveće smanjenje potpore doživjela je Platforma HR i to za čak 24.29%, a slijede je Perforacije i Tjedan suvremenog plesa kojima je potpora smanjena za 20%. Istovremeno, Improspekcijama je subvencija porasle za 20%, a Histrionskom ljetu za 19.3%. No rekorder je Festival Miroslav Krleža s povećanjem subvencije od 66.67%!

Odgovor na pitanje kako bi ovakvo financiranje trebalo čitati s pozicije kulturne politike, nažalost, nismo uspjeli dobiti od Gradskog ureda za kulturu do zaključenja ovog teksta.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI