Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > 35. Tjedan suvremenog plesa

35. Tjedan suvremenog plesa

Međunarodni festival Tjedan suvremenog plesa, koji će se održati od 6. do 12. lipnja u Zagrebu i Rijeci, ove godine slavi svoj 35. rođendan. [VIDEO]
Share on facebook
Share on twitter

Zemlja partner ove godine je Italija, slijedom višegodišnje suradnje s talijanskom plesnom scenom i autorima, najavili su organizatori, Hrvatski institut za pokret i ples.

Jubilarno izdanje otvorit će premijera predstave Shake It Off Brune Isakovića i Mije Zalukar u Zagrebačkom plesnom centru.

Iz programa izdvajaju skupinu Kafig koreografa Mourada Merzoukia koja dolazi u Zagreb s predstavom Pixel te austrijsku skupinu Liquid Loft koja će otvoriti međunarodni blok festivala predstavom Candy's Camouflage u koreografiji Chrisa Haringa, koja već godinu dana plijeni pažnju europske publike.

Skupina Candoco Dance Company, najveća i najpoznatija međunarodna plesna grupa koja je posvećena inkluzivnosti, predstavit će svoju novu predstavu u koreografiji Yasmeen Godder Face In, koja nakon Zagreba gostuje i u Rijeci.

U suradnji sa sve dinamičnijom talijanskom plesnom scenom koja bilježi nagli uspon proteklih nekoliko godina na zagrebački festival dovodi talijansku autoricu Silviu Gribaudi, koja je svoju međunarodnu karijeru započela u okviru projekta Choreoroam, kada je boravila u Zagrebu.

"Svojom autoironijom i osvrtom na svakodnevne teme ona ruši granice konvencije i slavi različita tijela u vrijeme kada smo kroz medije bombardirani specifičnom percepcijom ljepote", ističe se u najavi.

Na festival stiže i talijanska skupina CeC Company, koja će se predstaviti kreacijom Tristissimo.

Nakon nekoliko godina izbivanja iz Hrvatske međunarodno afirmirana umjetnica Petra Zanki vraća se na festival s recentnim radom 365, dok Sonja Pregrad predstavlja rad Dom.

Trafik, tranzicijsko kazalište iz Rijeke i "jedinstven kulturni fenomen u području performativnih umjetnosti u Hrvatskoj", proslavit će na festivalui 20. godišnjicu rada, predstavom Travelogue jednog od suosnivača skupine, Žaka Valente.

Nastavlja se i suradnja sa slovenskom organizacijom Flota te predstavlja mladi plesni duet u usponu Alien Express, koji je među 20 odabranih s top liste 2017. popularne paneuropske koreografske platforme Aerowaves.

S obzirom da festival i producentska organizacija Hrvatski institut za pokret i ples više od tri desetljeća, sustavno senzibiliziraju širu javnost kako kreativno bavljenje plesom nije uvjetovano tjelesnom datošću te podupiru inkluzivnu umjetničku praksu, koja u suvremenu plesnu praksu uključuje i osobe s invaliditetom i ove godine dio programa posvećuje se tome.

Osim što u  Zagreb i Rijeku dovodi britansku skupinu CandoCo, koja će održati i besplatnu radionicu posvećenu inkluzivnoj praksi, IMRC kolektiv, koji djeluje u okviru Hrvatskog instituta za pokret i ples, predstavit će radove u nastajanju, netom poslije premijere predstave Bella Ciao.

Posljednje tri godine IMRC je dio projekta Moving Beyond Inclusion potpomognutog iz EU programa Kreativna Europa, koji je predstavio obogaćeni kontekst razvoja i profesionalnih mogućnosti u području inkluzivne prakse.

Tijekom festivala u Zagrebu počinje još jedan europski projekt koji se osvrće na pitanje identiteta, otvorenosti, društva bez granica, empatiji prema inkluziji drugih i drugačijih - Migrant Bodies/Moving Borders.

Uz partnere i umjetnike iz Hrvatske, Francuske, Italije i Austrije, kroz druženja i upoznavanje migranata više generacija, a koji Zagreb i Hrvatsku zovu svojim domom, istraživati teritorij kroz utjecaj umjetnosti na mogućnost suživota te fenomen migracije kao izvor inspiracije.

"Svjedoci smo kako se pozicija suvremenog plesa, ali i položaj kulture općenito u Hrvatskoj sustavno destabilizira", kažu organizatori, dodajući kako svemu unatoč nastoje i vjeruju u održavanje visoke razine kvalitete produkcija koje ove godine predstavljaju na festivalu.

"Kao i svih proteklih godina, festival slavi raznolikost ekspresije, slobodu duha, a kroz zajednička druženja uz ples i kroz refleksiju o temama koje nas sve više zaokupljaju, nudi prostor dijaloga i nadu za bolju budućnost", ističu.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI