Naslovnica > VIJESTI > MJUZIKL I OPERA > Uspjeh hrvatskih skladatelja u New Yorku

Uspjeh hrvatskih skladatelja u New Yorku

Mladi hrvatski skladatelji, Mirela Ivičević i Branimir Vincze zaradili su laude kritike i publike za svoj nastup na njujorškom MATA festivalu Philipa Glassa. [VIDEO]
Share on facebook
Share on twitter

MATA festival nove glazbe ugledna je manifestacija koja na kultnoj lokaciji njujorškog The Kitchen godišnje okuplja 'najzanimljivije od nove glazbe iz cijelog svijeta'. Od posve novih instrumenata do novih tendencija u skladanju i izvođenju, MATA želi biti 'katalizator za njihov ulazak u glazbeni život Amerike'. Festival su 1996. osnovali Philip Glass, Eleonor Sandresky i Lisa Bielawa, a u njegovu programu mogu sudjelovati isključivo skladatelji mlađi od 40 godina.

Stoga je doista veliki uspjeh da su od stotinama mladih skladatelja koji se svake godine javljaju na festivalski natječaj, ove je godine u program uvrštene skladbe Orgy of References hrvatske skladateljice Mirele Ivičević, lanjske dobitnice nagrade Slavenski, te Inflection Point, Davora Branimira Vinczea.

Oboje skladatelja po povratku u Hrvatsku očekuju (pra)izvedbe u sklopu 28. Muzičkog biennala Zagreb.28. Muzičkog biennala Zagreb, Vinczeov E za tri glasa i čembalo, te Soap Opera, koprodukcijski projekt u izvedbi Cantus Ansambla, za koji je drugu „epizodu“ skladala upravo Mirela Ivičević.

Kritičaru New York Timesa za 'uhoje zapela baš Orgija referenci ili Orgy of References glazbeno-scensko djelo u kojem Ivičević nastavlja svoje poigravanje stereotipima u glazbenim i scenskim umjetnostima, ovaj put ismijavajući zamorne 'obavezne figure' u umjetničkim biografijama.

To 'okrutno zabavno' djelo u New Yorku izvela mezzo-sopranistica Abigail Fischer, a nastalo je na narudžbu bečkog NOtherfestivala 2012.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI