Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > 60. Muzički biennale Zagreb 60. najavljuje 20 ‘MBZ priča’

60. Muzički biennale Zagreb 60. najavljuje 20 ‘MBZ priča’

Međunarodni festival suvremene glazbe Muzički biennale Zagreb, koji se tradicionalno održava u travnju, iduće godine slavi 60. rođendan, a jubilej najavljuje online projektom 'MBZ priče', koji donosi presjek povijesti tog velikog festivala.
Share on facebook
Share on twitter

Zahvaljujući međunarodnom festivalu suvremene glazbe, Muzičkom biennalu Zagreb, naš glavni grad se u travnju svake neparne godine transformira u kulturni centar kojem gravitiraju ljubitelji umjetnosti i suvremene glazbe šire regije i Europe, ističe se u najavi.

Iduće 2021. u festivalskom tjednu od 17. do 25. travnja, ta transformacija dogodit će se po 31. put, 60. godina od njegovog prvog održavanja 1961. godine, kada ga je osnovao skladatelj hrvatski skladatelj i avangardist Milko Kelemen.

Jedan je od najznačajnijih hrvatskih glazbenih festivala i jedan od najstarijih festivala suvremene umjetničke glazbe u svijetu, a dosad su ga vodili skladatelji Stanko Horvat, Igor Kuljerić, Ivo Josipović, Berislav Šipuš i Krešimir Seletković.

Od samih početaka, Muzički biennale Zagreb (MBZ) bio je i ostao istraživačka i kreativna platforma suvremene umjetnosti, prije svega one glazbene, ali i pozornica na kojoj su tijekom 60 godina predstavljena najbolja i najvažnija imena svjetske scene.

Luciano Berio, John Cage, Peter Maxwell Davies, Karlheinz Stockhausen, Luigi Nono, Mauricio Kagel, Witold Lutosławski, Bruno Maderna, Igor Stravinski – samo su neka imena koja su se predstavila hrvatskoj publici tijekom šest biennalskih desetljeća.

Povodom 60. obljetnice, kroz 20 "MBZ priča", od kojih 17 kratkih video-priloga (dostupni i na YouTube kanalu festivala) o počecima, utjecajima, sjećanjima, festivalskim tajnama i anegdotama, Muzički biennale Zagreb će približiti neka od prvih festivalskih izdanja, gostovanja velikih skladatelja i izvođača, priče nekih od najznačajnijih domaćih glazbenih aktera te na taj način dati priliku povijesti jednog od najvažnijih glazbenih događaja u Hrvatskoj, da se ponovno ispiše i reinterpretira.

"MBZ priče" nastale su po idejnom konceptu glavne producentice festivala Nine Čalopek, a njihove su autorice stalne suradnice festivala, muzikologinje Petra Pavić i Dina Puhovski.

Ženski festivalski tim predvodi afirmirana hrvatska skladateljica Margareta Ferek Petrić, koja će kao umjetnička voditeljica naredna dva izdanja MBZ-a, definirati program i festivala 2021. kojim će se proslaviti i visoki 60. jubilej. (Hina)

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI