Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > 30. Muzički biennale Zagreb

30. Muzički biennale Zagreb

Glazbeni festival 30. Muzički bennale Zagreb održat će se od 6. do 13. travnja 2019. na temu "Glazba, prostor, grad i zvuk".
Share on facebook
Share on twitter

Program jubilarnoga tridesetog izdanja jednog od najstarijih i najdugovječnijih festivala suvremene glazbe na svijetu, koji se od 1961. održava u travnju svake neparne godine, uvodno je na konferenciji za medije u Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM) najavila izvršna producentica Nina Čalopek.

Istaknula je kako je ideja tematskog povezivanja festivala uz aspekte grada i "svih onih slojeva koji čine grad u odnosu na glazbu", proizašla iz dugogodišnjeg propitivanja na koji način glazbu "maknuti iz izolacije i nekako kroz jezik glazbe progovoriti o aspektima svega što nas okružuje".

Najavljeni programski fokus 30. MBZ-a na temu "Grad i glazba", kroz prezentaciju i kreaciju glazbe u suodnosu s pojmom grada otvorit će festival i prema mnogobrojnim poljima srodnih (multimedijalne umjetnosti, tonski inženjering, akustika i slično) ili manje srodnih disciplina (urbanizam, arhitektura, filozofija, sociologija).

"Htjeli smo propitati, problematizirati, a možda i dati odgovore na pitanja što danas glazba jest u odnosu na ljude, prostor, grad i socijalno-politička pitanja koja mogu činiti jedan grad, kulturu, urbanizam", rekla je Čalopek. "Na to je teško dati odgovore i ne očekujemo da ćemo ih naći na festivalu, ali izazov nam je bilo predstaviti ih i pronaći programe koji će pokušati pružiti što više slojeva tih odnosa", dodala je.

Festivalski program s više od 400 domaćih i stranih izvođača sastoji se od 50 programa, koncerata simfonijskih orkestara i komornih ansambala, projekata eksperimentalnog glazbenog teatra i suvremenog plesa, jazza, elektronske i alternativne glazbe, s naglaskom na visoki standard glazbene produkcije i kreativnost, uz predstavljanje "živih klasika" ali i dolazeći talenata.

Prvi put u svojoj povijesti festival će biti otvoren u novome prostoru, u Kinu Europi, i to ekskluzivnom premijerom djela "The Garden" britanskog skladatelja Richarda Ayresa, praizvedenog prije nekoliko tjedana u Amsterdamu. U Zagrebu će gostovati 6. travnja u izvedbi London Sinfoniette, i to prije britanske premijere, koja je planirana tek za 17. travnja.

MBZ 2019. bit će bogatiji i za "noćni program bijenalske glazbe koja jednim krakom ima dodirne točke s popularnom kulturom", a predstavit će komercijalnije, popularnije izvođače, među kojima je glazbenik Damir Martinović Mrle, član programskog odbora, izdvojio Brandt Brauer Frick Ensemble, koji će svirati u Kući za ljude i umjetnost Laubi, te gostovanje norveškog skladatelja Rolfa Wallina, nominiranog ove godine za nagradu BRIT za najbolju inovativnu glazbu. U foajeu Nacionalne sveučilišne knjižnice predstavit će svoje djelo "The Otheroom", multimedijalni interaktivni kazališno-glazbeni performans "fenomenalne scenografije i vrlo zanimljive koreografije".

30. MBZ pokušat će grad "glazbeno razložiti" na mnogobrojne načine, od transformacije zvuka konkretnog gradskog središta u suvremeno skladateljsko pismo, pa sve do problematiziranja urbanih (zvukovnih) struktura ili stvaranjem nekog imaginarnog surogatnog grada.

U širokoj paleti suvremenih glazbenih zbivanja MBZ-a 2019. izdvaja se više od 15 praizvedbi domaćih skladatelja svih generacija, među kojima Matka Brekala, Maka Murtića, Mirele Ivičević, Margarete Ferek Petrić, Davorina Kempfa, Silvija Foretića i drugih, a izvest će se i novo djelo Srđana Dedića.

Ove godine festival se okreće najmlađoj publici, djeci vrtićke i školske dobi kroz 'predbijenalski' ali i bijenalski program, i to s fokusom na one dijelove grada koji nisu centralizirani – kao što je primjerice Centar KNAP, gdje će se odvijati brojni programi u kojima će sudjelovati studenti svih glazbenih odsjeka Muzičke akademije Zagreb.

Također će se pod pokroviteljstvom festivala održavati skladateljski masterclassovi, u kojima će sudjelovati neka od najistaknutijih skladateljskih imena današnjice, kao što je Joao Pedro de Oliveira, portugalski kompozitor i arhitekt.

Važan segment bijenala od njegovih je početaka oduvijek bila jazz glazba, a za njegovo 30. izdanje član programskog odbora Davor Hrvoj kao posebnost je izdvojio nastupe multiinstrumentalista Ratka Vojteka "koji će svakako dati odgovore na pitanja o glazbi i zvuku u prostoru i gradu, dočekujući na neočekivanim mjestima po gradu slučajne prolaznike", te gostovanje Jona Irabagona, slavnog američkog saksofonista i multiminstrumentalista.

Festival zatvara, 13. travnja u ZKM-u, svečana praizvedba baleta Frane Đurovića "Hero is Tired" u koreografiji talijanskog koreografa Giuseppea Spote i koprodukciji s HNK-om Ivana pl. Zajca iz Rijeke.

Programi se održavaju u Zagrebačkom kazalištu lutaka (ZKL), Galeriji Greta, Booksi, Centru Knap, Kući za ljude i umjetnost Lauba, Medijateci Francuskog instituta, Jazz & cabaret klubu Kontessa, GDK Gavelli, Muzeju suvremene umjetnosti (MSU), Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM), Zagrebačkom plesnom centru (ZPC), Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici (NSK), Kući arhitekture ORIS i po prvi puta ove godine, u Kinu Europi.

Ususret Biennalu u ponedjeljak je u ZKM-u održan 'hommage' Igoru Kuljeriću u interpretaciji Višeslava Laboša, a najavu programa 30. MBZ-a pratio je koncert Cantus Ansambla s programom skladbi velikana hrvatske i bijenalske suvremene glazbe, Branimira Sakača, Milka Kelemena, Krešimira Šipuša, Marka Ruždjaka, Igora Kuljerića i Stanka Horvata.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE