Naslovnica > VIJESTI > MJUZIKL I OPERA > 30. Muzički biennale Zagreb

30. Muzički biennale Zagreb

Programski fokus 30. Muzičkog biennala Zagreb (MBZ) je 'Glazba, prostor, grad, zvuk', a u sedam festivalskih dana od 6. do 13. travnja Zagreb će 'doživjeti transformaciju zvuka gradskoga središta u suvremeno skladateljsko pismo', kažu organizatori.
Share on facebook
Share on twitter

Sedam biennalskih dana donijet će 50 raznovrsnih programa koje će izvesti više od 400 domaćih i stranih izvođača na deset lokacija u Zagrebu uključujući dvorane i gradske ulice, neki su od numeričkih podataka vezanih uz taj festival koji sustavno generira inovacije, potencira eksperimente i rizike.

Program 30. MBZ održat će se na nekoliko lokacija u Zagrebu, među kojima su Kino Europa, Galerija Greta, Booksa, Zagrebačko kazalište lutaka, Jazz&cabaret club Kontesa, GDK Gavella, Medijateka francuskog instituta, MSU, Lauba, ZKM te KD Vatroslav Lisinski.

Na ovome MBZ-u jazz će biti jedna od važnih točaka, rekao je Davor Hrvoj i spomenuo neke od uglednih jazz glazbenika koji je ovoga travnja nastupiti u Zagrebu. Tako će nastupiti poznati američki jazz-saksofonist Jon Irabagon a Hrvoj će s njim i razgovarati, u Laubi će u kasnom večernjem terminu, među ostalima, nastupiti i turski Ansambl Konstrukt.

Hrvoj je podsjetio kako je u predbiennalskom programu predavanje pod nazivom "Što je sloboda u free jazzu? - Istraživanje" održao Marcello Piras, međunarodno priznati autoritet za jazz i sve njegove smjerove.

Član Programskog odbora Ivo Josipović istaknuo je kako je Biennale važna točka za hrvatsko glazbeno stvaralaštvo i ustvrdio kako bi bez njega povijest hrvatskoga glazbenog stvaralaštva bila siromašnija.

Jer, podsjetio je Josipović, za Biennale se ciljano naručuju djela, a posebno brigu iskazuje se za velike forme baleta i opere, pa je tako tako činjenica da bi se bez toga vrlo lako izbrojili suvremene hrvatske balete i opere.

Nina Čalopek i Damir Martinović - Mrle istaknuli su kako je ovaj MBZ-a veliku pozornost posvetio programu za djecu i mlade pa je tako već u predbiennalskom tjednu počeo program za 'velike malene' - "Glazba, prostor, ja" koji će se održavati sve do završetka MBZ-a, a obuhvatit će više od četiri tisuće djece iz grada Zagreba. U predbiennalskom tjednu održana je i dječja lutkarska predstava “Žabica kraljica” autorskoga dvojca skladateljice Sare Glojnarić i redatelja Renea Medvešeka te razgovor s književnikom i skladateljem Eivindom Bueneom u programu Književni budoar Kluba Booksa.

Martinović smatra kako su i kasnovečernji programi u Laubi "dobar mamac" za mlade, na koji se i on svojedobno 'uhvatio', da počnu slušati glazbu koja će ih postupno pripremiti da mogu slušati i zahtjevne biennalske programe.

Jubilarni Biennale otvorit će u subotu, 6. travnja, navečer, i to prije londonske premijere, višeslojno koncertno djelo "The Garden" Richarda Ayresa inspirirano slikama Hieronymusa Boscha i Danteovom Božanstvenom komedijom, a drugi put zaredom zatvorit će ga baletna praizvedba skaldatelja Frane Đurovića, ovaj put riječ je o baletnoj predstavi "Hero is Tired".

Između početne i završne točke mnogi su programi i mnogi izvođači pa će tako, najavio je Tomislav Oliver, gostovati i London Sinfoniette na otvaranju 30. MBZ-a, te norveški ansambl Cikada.

Svoja nova djela na MBZ-u predstaviti će Matko Brekalo, Hrvoslava Brkušić i Hrvoje Nikšić, Ivana Kiš, Mak Murtić, Zoran Šćekić, Mirela Ivičević, Ana Horvat i Miodrag Gladović, Ivan Končić, Davor Branimir Vincze, Margareta Ferek Petrić, Bruno Vlahek, Sanja Drakulić, Mirela Ivičević, Davorin Kempf i Antun Tomislav Šaban.

Tijekom deset dana MBZ-a u Zagrebu će, najavio je Oliver, gostovati i Bruce McClure, Ivan Fedele, Alex Mendizabal, Vinko Globokar, Daniele Gasparini, Rolf Wallin te Heiner Goebbels.

Nakon konferencije, nazočni su imali priliku vidjeti instalaciju "Oblik zvuka" autora Ivana Lušičića Liika koja je nastala u koprodukciji s KIC-om.

Muzički biennale Zagreb međunarodni je festival suvremene glazbe, prvi put je održan 1961., a svakoga travnja neparnih godina održava se u organizaciji HDS-a i tada se tijekom festivalskih dana Zagreb na deset dana transformira u kulturni centar kojemu gravitiraju ljubitelji umjetnosti i suvremene glazbe šire regije i Europe. Festivalski program sastoji se od koncerata simfonijskih orkestara i komornih ansambala, projekata eksperimentalnogs glazbenog teatra i suvremenogs plesa, jazza, elektronske i alternativne glazbe.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI