Naslovnica > VIJESTI > CROSSOVER > Koliko zapravo imamo Hrvatskih narodnih kazališta?

Koliko zapravo imamo Hrvatskih narodnih kazališta?

Ako vas je zbunila vijest o ostavci ravnatelja HNK Šibenik, vjerojatno ste sebi postavili pitanje iz naslova. Odgovor je - 7!
Share on facebook
Share on twitter

Doduše, do prije pola godine bilo ih je tek - 5: Hrvatsko naradosno kazalište u Zagrebu, Rijeci, Osijeku, Splitu i - Varaždinu.

Potom je u travnju Hrvatska kazališna kuća Zadar preimenovana u Hrvatsko narodno kazalište Zadar, a razloge te odluke pojasnio nam je ravnatelj, Renato Švorinić:

Prvi i osnovni razlog je taj što se Zakonom o kazalištima ne predviđa korištenje imena Kazališna kuća koja je ionako bila nespretno prevedena inačica "Theatre House" koji se rabi u svijetu anglo-saksonskog govornog područja. Tu sintagmu je samo Zadarsko kazalište implementiralo u svoj naziv, što nije bio slučaj sa drugim kazalištima u Hrvatskoj - Šibenik, Pula, Vinkovci, itd..

Postoje i povijesni razlozi za odabir imena Hrvatsko narodno kazalište Zadar. Naime, mnogi to ne znaju, odlukom ZAVNOH-a tako se teatar u Zadru zvao u jednom kratkom poslijeratnom periodu od 1945-1947 ,da bi se kasnije iz političkih razloga izbacio iz naziva prefiks 'Hrvatsko' i ostavilo samo 'Narodno kazalište Zadar'.

Nikakvih osobitih problema prilikom preimenovanja nismo imali, Gradsko vijeće Grada Zadra donijelo je u studenom prošle godine odluku o promjeni imena, a odlukama Kazališnog vijeća i Rješenjem Trgovačkog suda u Zadru te upisom u Očevidnik kazališta pri Ministarstvu kulture RH, obavljene su pravne radnje za preimenovanje HKK ZADAR u HNK ZADAR.

Kako je iz  zašto donesena odluka o preimenovanju Šibenskog kazališta u Hrvatsko narodno kazalište Šibenik - nismo, nažalost, uspjeli doznati ni od još uvijek aktualne uprave teatra, ali ni od gradskih vlasti.

No, članak 20. Zakon o kazalištima jasno kaže:

Nacionalna kazališta su:
– Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu,
– Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku,
– Hrvatsko narodno kazalište Split,
– Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca Rijeka.

Bez obzira na promijene imena, dakle, ni HNK Varaždin, ni HNK Zadar, ali ni ni HNK Šibenik ne smatraju se pred zakonom nacionalnim teatrima, pa su promjene imena zapravo više - 'kozmetičke' naravi.

/naslovna: Leo Reynolds/

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

One Response

  1. Kad imate toliko ‘nacionalnih kazališta’ znači da najvjerojatnije – nemate ni jedno. Koje to zaposlenike, koji umjetnički potencijal imaju dotična kazališta da bi dobili nacionalno značenje? Sve je to začinjeno u kuhinji HDZ-ova činovnika Srećka Šestana, koji je napravio toliko štete kazališnoj umjetnosti u našoj maloj domaji da će to osjetiti i naši unuci.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE