Naslovnica > VIJESTI > INFO > Tjedni TV pregled br.35/2010

Tjedni TV pregled br.35/2010

Ovaj tv-tjedan obilježit će opere: Muha, Platée, i Rigolettto izveden u Mantovi na originalnim lokacijama iz libreta.
Share on facebook
Share on twitter

Otkrivanje opere: Muha
Ponedjeljak/30.08./22:10/ARTE
Nedjelja/05.09./06:00/ARTE

Kanadski redatelj David Cronenberg proslavio se 1986.godine filmom 'Muha', na tome filmu surađivao je s nagrađivanim filmskim skladateljem Howardom Shorom. Nakon 22. godine surađuju na operi nastaloj prema istomenom filmu na poticaj tenora i dirigenta Plácida Dominga. Opera 'Muha'  premijerno je  izvedena u pariškom ' Théâtre du Châtelet', a o samoj premijeri već smo pisali ovdje.  Libreto za operu  potpisuje David Henry Hwang, scenografiju Dante Ferretti, dok orkestrom ravna Plácido Domingo.                                                                                                                        Radnja opere premještena je u pedeste godine prošloga stoljeća. Fizičar Seth Brundle zaljubljen je u novinarku Veronicu Quaife, koja čeka njegovo dijete. On je ponosan što joj može pokazati izum koji će prema njegovim riječima promijeniti svijet, a radi se o teleportaciji, pomoću koje se objekti razlože na atome i ponovno na drugome mjestu spoje u prvotan oblik. Brundle vjeruje u mogućnost napretka te metode te njezino korištenje na ljudskim genima i sam  započinje eksperimentiranje na sebi no tu se u rpiču upleće -  muha...

Noć
Utorak/31.08./23:45/ ARTE

‘Noć’ je zamišljena kao emisija za video-umjetnike i cijelu alternativnu scenu. Raspon tema kojima se bavi je vrlo širok: kazalište, filozofija, putovanja, mediji i sama televizija.

Platée
Nedjelja/05.09./09:45/ ARTE

'Platée' je  lirska komedija poznata kao i balet bouffon s prologom i tri čina baroknog skladatelja  Jean-Philippea Rameauoa i pisca libreta Adrien-Josepha Le Valois d'Orvillea. Radnja '"Platée' smještena je u antičku Grčku, a likovi su Tespis, izumitelj komedije,  Momus, bog satire, Thaila, muza komedije, te ostali bogovi: Merkur, Jupiter, Junona...                                   Radnja lirske komedije se zapliče kada se Jupiter odluči pretvarati da je zaljubljen u ružnu močvarnu ninfu Platée, koja je uvjerena da je sve što dolazi u blizinu njezinog ribnjaka ludo zaljubljeno u nju, i time Jupiter izazove ljubomoru svoje žene i boginje Junone.
'Platée' u stilu pedesetih godina prošloga stoljeća pogledajte u  režiji francusko-iranske redateljice Mariame Clément i izvedbi  ansambla 'Opéra National du Rhin' iz Strasbourga, pod ravnanjem Christophe Rousseta i u koreografiji Joshua Montena.

Mantova: Rigoletto
1.dio: Subota/04.09./ 22:10/ HRT 2
2.dio: Nedjelja/05.09./ 14:00/ HRT 1
3.dio: Nedjelja/05.09./23:35/ HRT 2

Operu 'Rigoletto' skladao je Giuseppe Verdi, pisac libreta je Francesco Maria Piave, a libreto je nastao prema drami 'Kralj se zabavlja'  francuskog pisca Victora Hugoa. Libretist je premijestio zbivanje radnje iz Francuske u Italiju, točnije u grad Mantovu, na dvor vojvode od Mantove. Rigoletto je grbavac i Vojvodina dvorska luda, čija kćer se Gilda  zaljubi u zavodnika Vojvodu iako ju je otac pokušavo zaštititi od Vojvodinog zavođenja. Zbog ljubavi prema Vojvodi Gilda na kraju tragično završi.
U Mantovi se ovih dana završava postavljanje opere na originalnim lokacijama iz libreta, te će opera u Matovi biti premijerno izvedena 4.rujna. Operu u režiji Marca Bellocchia će izvoditi  'Orchestra Sinfonica Nazionale della RAI' pod ravnanjem Zubina Mehte. Naslovnu ulogu pjeva Placido Domingo, dok u ulozi Vojvode nastupa Vittorio Grigolo, a ulozi Gilde Julia Novikova.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI