Naslovnica > PREDSTAVE > Rigoletto (HNK Split)

Rigoletto (HNK Split)

GODINA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Tragična sudbina dvorske lude i njegove lijepe kćeri iz Italije seli u Split.
autorski tim funkcija
Jure Bučevićdirigent*
Igor Kirovkoreograf
Dražen Siriščevićredatelj
Juraj Zigmankostimograf
Jelena Bosančićsuradnik redatelja
Slaven Raosscenograf
Ivo Lipanovićdirigent*
Giuseppe Verdiskladatelj
Francesco Maria Piavelibretist
izvođači uloge
Bjanka Ivas MamićGiovanna
Bože Jurić PešićVojvoda od Mantove
Božo ŽupićSparafucile*
Ivan ŠarićMonterone
Ivica ČikešSparafucile*
Ivona Bosančić LasićGrofica Ceprano
Ljubomir PuškarićRigoletto*
Marija Kuhar ŠošaGilda
Marko LasićMarullo
Mate AkrapCeprano
Siniša HapačRigoletto*
Špiro BobanBorsa*
Tea PožgajPaž
Terezija KusanovićMaddalena
Vinko MaroevićBorsa*
Vlatko BelasVratar

Rigoletto je opera u tri čina nastala sredinom 19. stoljeća prema drami Victora Hugoa, Kralj se zabavlja. Drama je bila zabranjena nakon prve izvedbe jer su cenzori smatrali da tekst vrijeđa Kralja. Hugo je slučaj odveo na sud i unatoč tome što je izgubio a drama bila zabranjena idućih pedeset godina, dobio je mnogo pozitivnog publiciteta i zapamćen je kao borac za slobodu govora. Libreto je prema Hugovoj drami napisao Francesco Maria Piave i premjestio radnju iz Francuske u Italiju.

Verdi i Piave su usprkos mnogim problemima uzrokovanim izborom kontroverznog predloška i mukotrpnoj borbi s austrijskim cenzorima ipak uspjeli postaviti Rigoletta. Opera je praizvedena 1851. godine u Veneciji, a u Zagrebu je premijerno izvedena već 1873.

Giuseppe Verdi je osim Rigoletta skladao i mnoge druge opere koje su doživjele veliki uspjeh, kao što su Nabucco, La Traviata, Aida i Falstaff. Piave je osim za Rigoletto napisao libreta za još devet Verdijevih opera.

Rigoletto je priča o grbavcu, dvorskoj ludi Vojvode, beskrupuloznog zavodnika u kojeg se između ostalih zaljubljuje i Gilda, jedina Rigolettova kćer. Unatoč tome što je Rigoletto svim silama pokušavao zaštititi kćer od Vojvodinog zavođenja (ide toliko daleko da je drži skrivenu u kući i pušta je jedino u crkvu), Vojvoda na kraju ipak nađe put do Gildina srca. Zbog čega Gilda na kraju tragično skonča.

Službena najava HNK Split o novoj produkciji u režiji Dražena Siriščevića glasi ovako:

'Predstava danas pokušava odgovoriti na pitanja koja stoljećima muče naraštaje. Koliko vrijedi ljudska žrtva? Vrijedi li, naime, žrtvovati se, odreći se svoga života i predati ga za život drugog? Upravo to čini Gilda u trećem činu opere. To je njezin odgovor svijetu s kojim se sudara, izgrađenome na lažima, prevarama, obmana, nevjerama, bludu, razvratu, obijesti, lakrdiji..  Njezin otac, Rigoletto mrzi taj svijet. Da bi opstao ruga mu se, osvećuje, ponižava ga, ubija riječima sve koji ga okružuju. Sudbinski, na kraju će njegova slijepa i neizmjerna mržnja, zlo kojemu se u cijelosti bio prepustio, uništiti jedinu ljubav koju je bio nosio duboko u sebi – Gildu. Ona sama nije znala promijeniti svijet u koji je bačena. Ali ta izdana, krhka i slomljena djevojka, snažne i čvrste duše, svojom nesebičnom žrtvom znala je osvijestiti nas, uzdrmati, pokrenuti. Govori nam: promijenite se, ne odustajte i nikada se nemojte predati. Niti ona se nije predala, nije pobjegla, dala je ono najvrijednije što ima: sebe za nas. Danas taj čin može izazvati nevjericu ili podsmjeh, ali nadamo se i potaknuti, pozvati sve nas da stvaramo bolje sutra, bolji svijet za sebe i Gildu. 

Ova predstava to želi. Pokazati nam zorno gdje smo i kamo bismo trebali ići da njezina žrtva ne bi bila uzaludna. Mržnja stvara samo mržnju. Osveta još jednu osvetu. Što u nama može izazvati nesebična ljubav koju nam nudi Gilda? Kada budete gledali i slušali Rigoletta birajte: prokletstvo ili ljubav!'

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE