Search
Close this search box.

Don Carlo

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Verdijev povijesni spektakl o španjolskoj inkviziciji, flandrijskoj borbi za nezavisnost, nesretnim ljubavima, te disfunkcionalnim obiteljima stiže na repertoar HNK Zagreb.
autorski tim funkcija
Derek Gimpelredatelj
Elio Boncompagnidirigent
Italo Grassiscenograf
Stephan Dietrichkostimograf
Sebastian Alphonsoblikovatelj svjetla
Luka Vukšićzborovođa
Mia Rejc Prajningerasistent kostimografa
Darijan Ivezićasistent dirigenta
Darijan Ivezićkorepetitor
Vlatka Peljhankoncertni majstor
Marija Dražančićšaptač
Aleksandra Ćorlukainspicijent
Vjekoslav Babićkorepetitor
Zrinka Petrušanecinspicijent
Gordana Nikićšaptač
Silvana Čuljakkorepetitor
Helena Borovićkorepetitor
Petar Vujačićasistent redatelja
Mojca Ramušćakkoncertni majstor
Friedrich Schillerautor predloška
Camille du Loclelibretist
Joseph Mérylibretist
Mateja Pučko - Petkovićkoreograf
Mateja Pučko - Petkovićsuradnik za scenski pokret
Nina Cossettokorepetitor
Giuseppe Verdiskladatelj
izvođači uloge
Adela Golac - RilovićMarkiz Rodrigo Posa*
Adela Golac - RilovićElizabeta*
Antonio BrajkovićKorifej*
Branislav JatićVeliki inkvizitor
Damir KlačarKraljev glasnik*
David ŠebDeputati
Davor RadićMarkiz Rodrigo Posa*
Dubravka Šeparović MušovićEboli*
Florian TavićDeputati
Gorana BiondićTebaldo*
Ivan ŠimatovićDeputati
Ivana LazarGlas s neba
Ivica ČikešFilip II*
Ivica TrubićStariji redovnik*
Ivo GamulinConte di Lerma*
Kristijan BeluhanConte di Lerma*
Ljubomir PuškarićMarkiz Rodrigo Posa*
Luciano BatinićFilip II*
Marin ČargoDeputati
Mario BokunKraljev glasnik*
Martin FellerDeputati
Martina KlarićTebaldo*
Miha BoleDeputati
Ozren BilušićStariji redovnik*
Robert PalićKorifej*
Siniša HapačMarkiz Rodrigo Posa*
Siniša ŠtorkVeliki inkvizitor
Stjepan FranetovićDon Carlo*
Tena Lebarić RaškovićEboli*
Tomislav MužekDon Carlo*
Tvrtko StipićConte di Lerma*
Valentina FijačkoElizabeta*
Višnja PopovEboli*

Najspektakularnija opera Giuseppea Verdia inspirirana je istoimenom dramom Friedricha Schillera, te se bavi povijesnom temom iz vremena španjolske inkvizicije, odnosno vremenom vladavine Filipa II španjolskog, koji je za ženu uzeo Elizabetu Valois, koja je prvotno bila obećana njegovom sinu Carlosu.

Opera je premijerno izvedena 1867. na pozornici Théâtre de l’Académie Royale de Musique u Parizu, a dotad (ali i poslije toga) je toliko puta mijenjana, kraćena i produživana da vjerojatno ulazi u popis opera s najviše verzija, kao i među vrhunce Verdijevih opera – kao ona najdulja i najspektakularnija, tzv. grand opera, koja je na samoj premijeri trajala punih pet sati. Libreto su napisali Camille du Locle i Joseph Mery, a sastoji se od 5 činova i čak 8 scena.

Priča se otvara scenom u kojoj se susreću Elizabeta Valois i Don Carlos, koji se trebaju vjenčati zbog dogovora između Francuske i Španjolske. Don Carlos se čim strastveno se zaljubi u Elizabetu, čim je ugleda, a ona mu, naravno, jednakim žarom uzvraća osjećaje. No planove mijenja vijest da se, iako će se dogovor Španjolske i Francuske održati, Elizabeta mora udati za Filipa II, Carlosovogoca. Shvaćajući ozbiljnost političke situacije, Elizabeta pristaje.

Carlosov prijatelj Rodrigue moli Carlosa za pomoć oko Flandrije koja je u teškoj političkoj situaciji. Carlos mu obeća pomoći, i odlazi do Elizabete, još jednom joj izjavljuje ljubav te traži od nje da zamoli njegovog oca, Filipa II, da pusti njega i Rodriga u Flandriju. Filip pristaje.

Na balu u kraljičinom vrtu, Elizabeta, umorna, želi otići na počinak, no bojeći se da joj netko ne zamjeri što je nema, zamjenjuje masku s princezom Eboli. U tom trenu dolazi Don Carlos, u kojeg je Eboli nesretno zaljubljena. Misleći da je ona Elizabeta, Carlos joj izjavljuje ljubav, a Eboli, shvaćajući o čemu se radi, bijesno odlazi s bala.

Na slavlju za krunidbu, dolaze Rodrigue i Carlos te traže kralja Filipa da uvaži molbe flandrijskih izaslanika za nezavisnost Flandrije. Kralj odbija i šalje ih na lomaču, a Carlos u tom trenu izvlači mač protiv kralja, no Rodrigue ga uspijeva smiriti.

Kralju u posjet dolazi Inkvizicija i dogovaraju se o smrti kraljeva sina Carlosa. Uto upada Elizabeta, optužujući nekoga da je ukrao njenu kutiju s nakitom. Filip joj pokazuje kutiju i sliku Carlosa koja se nalazi u njoj. Elizabeta se onesvijesti, a princeza Eboli, osjećajući grižnju savijesti, priznaje da je ona kralju dala kutiju, ali i to da je imala i aferu s kraljem. Pokušava smisliti plan kako da spasi Carlosa od Inkvizicije, pa ga uspijeva i odvesti iz zatvora u kojem je bio zatočen. Carlos se zaklinje da će otići u Flandriju i uspostaviti red.

Prva zagrebačka izvedba ove opere bila je 20. V. 1939. pod ravnanjem Oskara Jozefovića u režijiTita Strozzija, druga 19. I. 1962. pod ravnanjem Milana Horvata u režiji Vlade Habuneka, a treća 20. VI. 1978. pod ravnanjem Mire Belamarića u režiji Koste Spaića.

Don Carlos ili Don Carlo posljednji je put u Hrvatskoj premijerno postavljen na Splitskom ljetu 2008. godine, a na sceni HNK u Zagrebu četiri godine prije toga.

Najnovijom produkcijom na sceni središnjeg nacionalnog teatra ravnat će Elio Boncompagni, dok je režija povjerena Dereku Gimpelu.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE