Search
Close this search box.

Rigoletto (RI)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Lary Zappia vraća se u HNK Rijeka jednim od najvećih Verdijevih hitova.
autorski tim funkcija
Ana Aleksandra Bukovićasistent scenografa
Marin Blaževićdramaturg
Robert Homendirigent
Lary Zappiaredatelj
Sandra Dekanićkostimograf
Igor Vlajnićkorepetiror zbora
Giuseppe Verdiskladatelj
Dalibor Laginjascenograf
Francesco Maria Piavelibretist
Deni Šesnićoblikovatelj svjetla
izvođači uloge
Aljaž FarasinVojvoda od Mantove
Anđela NujićGiovanna
Bojan FuštarMarullo/Grof Ceprano
Danijela Menkinovskižene
Dario BercichGrof Monterone
Dmitrij AndrejčukTjelohranitelj
Ivan KruljacPaž
Ivana SrbljanMaddalena
Marina Grgurićžene
Olga KaminskaGrofica Ceprano
Robert KolarDvorska luda
Saša MatovinaMarullo / Grof Ceprano
Sergei KiselevBorsa
Slavko SekulićSparafucile
Svetlana Rasskazovažene
Tanja Tišmažene
Vanja ZelčićGilda
Vitali KlokTjelohranitelj

Jedna od tri najveće uspješnice Giuseppea Verdija, opera iz tzv. "Latinske trilogije", skladana je na libreto Verdijevog stalnog suradnika Francesca Marija Piave, a prema motivima drame Kralj se zabavlja Victora Hugoa, što je bio drugi put da je dvojac Piave-Verdi posegnuo za Hugoovom dramom - prethodno su adaptirali Hugoove Ernani. Kao i preostale dvije opere iz Latinske trilogije, i Rigoletto se suočio s oštrim cenzorskim kriterijima, opera je opisana kao odvratni primjer nemorala i opscenih trivijalnosti te je zapravo projekt spašen jednim spinom - umjesto na francuski dvor, opera je smještena u talijansko vojvodstvo Mantova. Praizvedba 1851. godine stvorila je instant hit, a anegdota kaže kako se cinična arija La donna e mobile već sljedećeg jutra mogla čuti na venecijanskim ulicama.

Rigoletto je priča o grbavcu, dvorskoj ludi Vojvode, beskrupuloznog zavodnika u kojeg se između ostalih zaljubljuje i Gilda, jedina Rigolettova kćer. Unatoč tome što je Rigoletto svim silama pokušavao zaštititi kćer od Vojvodinog zavođenja (ide toliko daleko da je drži skrivenu u kući i pušta je jedino u crkvu), Vojvoda na kraju ipak nađe put do Gildina srca zbog čega Gilda na kraju tragično skonča.

Službena najava riječkog HNK-a pita se je li Verdi i danas uvredljiv kao što je bio prije stoljeća i pol, a ističu kako je Verdi stvorio operu o nasilju, operu o teroru i ljudskoj nemoći pred zlom. Tom tematikom bavio se Ozren Prohić u svojoj splitskoj režiji ove opere koju je postavio u fašističku Italiju, dok je jedan od najpoznatijih suvremenijih režija Rigoletta ona iz Metropolitan Opere, gdje je Vojvoda od Mantove vladar - Las Vegasa. Jonathan Miller (English National Opera, 1982.) Rigoletta je pak smjestio u 50-e godine u talijansku četvrt New Yorka.

Ovom premijerom riječkom se kazalištu vraća Lary Zappiakoji posljednjih godina u Kanadi živi i radi kao pilot za avionsku kompaniju Porter Airlines. Zappia je bio jedan od vodećih redatelja u Rijeci 90-ih godina, kad je u HKD-u postavio nekoliko predstava, uključujući i Ionescovu Ćelavu pjevačicu koja se zadržala na repertoaru već 20 godina, što je svojevrsni rekord od hrvatske nezavisnosti. Ovom predstavom dvadeset godina karijere slavi Robert Kolar, a posebni gost sezone, slovenski tenor Aljaž Farasin, pjevat će ulogu Vojvode od Mantove.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE