Naslovnica > PREDSTAVE > Otello (HNK Rijeka)

Otello (HNK Rijeka)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Intendant HNK Rijeka, Marin Blažević, debitira kao operni redatelj i to s Verdijem.
autorski tim funkcija
Nicoletta Olivierisuradnik za vokalnu pripremu
Nicoletta Olivierizborovođa
Monika Hauswaltersuradnik za vokalnu pripremu
Anton Kyrylovkoncertni majstor
Nataliya Marychevakorepetitor
Ville Matvejeffdirigent
Marin Blaževićredatelj
Nina Simčićšaptač
Branka Kušen Kajdiinspicijent
Arrigo Boitolibretist
Selma Banichsuradnik za scenski pokret
Dalibor Fugošićscenograf
Dalibor Fugošićoblikovatelj svjetla
Alan Vukelićscenograf
Alan Vukelićoblikovatelj svjetla
Sandra Dekanićkostimograf
Vesna Marinacinspicijent
Igor Vlajnićasitent dirigenta
Igor Vlajnićsuradnik za vokalnu pripremu
Ana Anconellikorepetitor
Giuseppe Verdiskladatelj

Opera Giuseppea Verdija, Otello je, naravno, nastala prema istoimenoj Shakespeareovoj tragediji, a Verdi ju je skladao nakon deset godina mirovine. Veliki se skladatelj, naime, nakon Aide odlučio ostaviti partitura, ali nije mogao odoljeti Otellu – oduvijek je htio skladati operu po nekom Shakespeareovom komadu.

Nakon što je Verdi dovršio glazbu, počele su prve probe. Cijeli proces rada je držan u strogoj tajnosti, dok su Italijom kolale razne glasine, a publika jedva čekala Verdijevu novu operu.

Otello je premijerno izveden 1887. u milanskoj Scali i odmah je postigao ogroman uspjeh.

Verdi i libretist Arrigo Boito izbacili su prvi Shakespeareov čin, pa radnja Otella počinje na Cipru. Osim toga, opera vjerno prati Shakespeareovu tragediju – Otello je ponajbolji vojskovođa kojeg mletački dužd šalje na Cipar ne bi li ga obranio od Turaka. Osim Otella, tu je i njegova žena Desdemona, njegov pomoćnik Jago, Jagova žena Emilija, poručnik Cassio te Roderigo koji želi uništiti Otellov brak i pridobiti Desdemonu za sebe.

Nakon što Otello promakne Cassia, a ne Jaga, tako stvarajući smrtnog neprijatelja, Jago oko Desdemone i Otella splete mrežu intriga iz koje se nesretni par ne može izvući. Jago uvjeri Otella da ga Desdemona vara, a Cassia proglašava njenim ljubavnikom. Otella svlada zelenooko čudovište, ljubomora, pa on ubije Desdemonu na spavanju. Nakon što Jagova žena Emilija prizna da je sve bila laž, Otello počini samoubojstvo.

Otello je u Hrvatskoj posljednji put produciran 2010. kad ga je u suradnji HNK Split i  Teatra Verdi iz Trsta pod ravnanjem maestra Bareze režirao gost iz Italije, Giulio Ciabatti.

U sezoni 2016/2017 Otello stiže na repertoar HNK Ivana pl. Zajca i to po prvi put nakon 1961. godine, a sve pod ravnanjem Ville Matvejeffa, dok će predstavu režirati intendant kuće i debitant u opernoj režiji - Marin Blažević.

 

Odgovori

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE