Naslovnica > VIJESTI > PLES > Najavljen 25. TSP

Najavljen 25. TSP

Tjedan suvremenog plesa, jedan od najvažnijih i najvećih plesnih festivala u regiji, održavat će se ove godine jubilarni 25. put, i to od 26. svibnja do 3. lipnja u Zagrebu i Rijeci.
Share on facebook
Share on twitter

U svom 25. izdanju, Tjedan će predstaviti 13 koreografa i trupa iz 12 zemalja, na čelu s jednim od najvećih imena današnje svjetske koreografske scene – Wayneom McGregorom, ali i izbor iz domaće produkcije u sklopu Hrvatske koreografske platforme. Kao svojevrsnu najavu festivala, ali i prilog obilježavanju Svjetskog dana plesa, Hrvatski institut za pokret i ples, već 28. i 29. travnja u Zagreb dovodi vodeću izraelsku plesnu skupinu Inbal Pinto Dance Company.

Naime, već drugu godinu za redom, Hrvatski institut za pokret i ples (HIPP) kao najavu Tjedna, organizira koncem travnja u Zagrebu gostovanje nekog značajnog imena svjetske plesne scene. Nakon prošlogodišnjeg gostovanja Balleta Preljocaj i njihove predstave ‘N’, kao uvod u 25. TSP ove godine zagrebačka će publika moći vidjeti predstavu ‘Shaker’ izraealske skupine Inbal Pinto Dance Company.

Na programu 25. Tjedna naći će se 13 suvremenih plesnih naslova iz cijelog svijeta, kao i izbor iz produkcije domaće plesne scene, a posebna će atrakcija festivala svakako biti gostovanje predstave ‘Entity’ u produkciji britanske Random Dance Company i koreografiji Waynea McGregora. Riječ je, naime, o predstavi koja je praizvedena u Londonu 10. travnja ove godine, a čiji je autor jedno od najznačajnijih imena današnje plesne scene, kućni koreograf britanskog Royal Balleta i prvi ikad na to mjesto imenovani suvremeni plesni umjetnik.

McGregor i njegova Random Dance Company, na Tjednu su gostovali još na početcima svoje karijere – 1999. (16. TSP) i 2003. (20. TSP), a uz njih u ovogodišnjoj će se selekciji pojaviti još tri inozemna koreografa koje je domaća publika upoznala upravo zahvaljujući Tjednu. Tako će se u Zagreb nakon tri godine vratiti jedan od vodećih kanadskih koreografa Daniel Leveille, belgijska trupa Thor s koreografom Thierry Smitsom, a koju je Tjedan ugostio još 1998., te Paulo Ribeiro, bivši umjetnički ravnatelj Gulbenkian Baleta, a koji je gostovao i na 14. TSP.

Uz njih, Tjedan će ovogodišnjom selekcijom predstaviti trend multidisciplinarnog i multimedijalnog koreografskog rada, dovedeći u Hrvatsku neka od najznimljivijih imena koja se bave pomicanjem granica plesnog izričaja. Tako će se u programu naći čak dva dobitnika nagrade Bessie – australska skupina Chunky Move koja na fascinantan način spaja ples sa suvremenom tehnologijom, te američka koreografkinja porijeklom iz Puerto Rica - DD Dorvillier, koja osim tehnologije za svoje radove koristi i film, zvučne instalcije, dramske tekstove i skulpture. U glavni program ovogodišnjeg Tjedna uvršten je i projekt predstavljen na onom prošlogodišnjem – ‘Braća Karamazovi made in China’, koreografkinje Mateje Bučar.

Multimedijalnim pomicanjem granica koreografskog izraza bavi se i skupina mlađih autora nagrađivanih na recentnim svjetskim festivalima, poput Hiroakija Umede koji spaja ulični ples s japanskim Butohom, dobitnice nagrade RFI Découvertes Danse, Ketlly Noel, te pobjednice Giovani Danz'Autori nedavno predstavljene i na festivalu Aerowaves - Simone Bertozzi.

Uz već uobičajenu Hrvatsku koreografsku platformu tj. izbor iz domaće koreografske produkcije, poseban dio selekcije ovogodišnjeg Tjedna čine pak umjetnici iz regije koji su se etablirali uz festival te potom ostavrili značajne međunarodne uspjehe, poput Jasmine Prolić ili prošlogodišnje dobitnice čak dviju nagrada na ImpulsTanz Festivalu – Ivane Müller.

U sam program Platforme uvršteni su pak Sanja Tropp Fruhwald (Something to do with death), Žak Valenta (Utjelovljenje), Andrea Gotovina (Plavi petak), Aleksandra Janeva (Ozbiljne serije), i Selma Banich / OOUR (Chew).

Ulaznice za 25. Tjedan suvremenog plesa u prodaji će biti od 15. svibnja. Za sve ostalo na raspolaganju vam je službeni festivalski sajt.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE