Naslovnica > MAGAZIN > Labuđe jezero (Bourne)

Labuđe jezero (Bourne)

Donosimo vam cjelovitu snimku kultne, 'muške' verzije 'Labuđeg jezera' u koreografiji Matthewa Bournea.
Share on facebook
Share on twitter

Nedavno ste u Videoteci mogli pogledati verziju Matsa Eka a sad vam donosimo drugo 'pomaknuto' Labuđe jezero, nešto mlađe od Ekovog.

Matthew Bourne je Labuđe jezero koreografirao 1995. godine i postigao prvi veliki uspjeh. Njegova verzija zadržava glazbu Petra Iljiča Čajkovskog i okvirno se drži priče. Uz neke izmjene. Ono po čemu je Bourneovo Labuđe najpoznatije su muški labudovi. Tako je. Nema krhkih balerina u bijelom - Bourne je rekao da ga labudovi svojim izgledom, ljepotom i krilima više asociraju na muško tijelo i muskulaturu, nego na nježne balerine u tutuima…

U ulozi Labuda možete vidjeti Adama Coopera koji je ulogu ‘ponovio’ i u filmu Billy Elliot (na kraju filma odrasli Billy pleše Labuda). Princa pleše Scott Ambler koji je uz Ettu Murfitt najduže u Bourneovoj kompaniji i s njim je radio na mnogim projektima.

Bourneova kompanija New adventures je od 1995. Labuđe jezero izvela više puta nego The Royal Ballet u cijeloj svojoj sedamdesetogodišnjoj povijesti. Predstava je 1999. dobila tri Tonyja, od toga jedan otišao Bourneu za koreografiju a drugi za režiju. O popularnosti njegovih labudova govori i činjenica da je kraljica Elizabeta 1996. izričito tražila da se predstava izvede na Royal Variety Performance.

Ako još niste odlučili pritisnuti ‘play’ i uživati u Bourneovim labudovima, možda vas na to potakne informacija da je Bourneovo Labuđe jezero najdugovječniji balet i na West Endu i na Broadwayu.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI