Naslovnica > VIJESTI > INFO > Wiener Festwochen predstavlja novi projekt Nataše Rajković: Astronaut Wittgenstein

Wiener Festwochen predstavlja novi projekt Nataše Rajković: Astronaut Wittgenstein

Na poziv festivala Wiener Festwochen Nataša Rajković kreirala je predstavu koja premijerno igra u Beču od 12. do 18. lipnja.

Četiri godine nakon što je smijenjena s pozicije voditeljice Kulture Studentskog centra, autorica Nataša Rajković za razliku od svog bivšeg poslodavca ima puno razloga za slavlje. Ne samo da je idućeg tjedna čeka premijera novog autorskog projekta, nego isti nastaje po narudžbi i u produkciji jednog od najvažnijih europskih festivala izvedbenih umjetnosti.

WFW 2022.

Wiener Festwochen traje ove godine od 13. 5 do 18.6., a  na programu ima 38 predstava, od čega 12 svjetskih premijera. Nakon Castellucijevog uvoda u festival na programu su još i francuski koreograf Francois Chaignaud,  epohalni Einstein on the Beach u reinterpretaciji Susanne Kennedy, Wagnerov Prsten Niebelunga kako ga vidi Christoper Ruping, te Isabelle Huppert u adaptaciji Višnjika koju potpisuje Tiago Rodirigues...

U to i takvo društvo je Christophe Slagmuydler prvi čovjek Festwochena pozvao i Natašu Rajković, čija je predstava premijerno na programu od 12. do 18. lipnja.

Astronaut Wittgenstein

 Winer Festwochen predstavu najavljuje prvom tezom jednog od najvažnijih filozofa prošlog stoljeća, Ludwiga Wittgensteina,

'Svijet je sve što je slučaj'.

"Iskusan putnik upadne u Novi Dunav. Osjeća se malo dezorijentirano. Slučajni susreti s neobičnim prolaznicima ne odaju zbunjenost beskućnika. Možda ovaj Kaspar Hauser nosi tajnu budućnosti. Možda se odrekao vlastite misije. Možda je romantični nihilist...", kaže službena festivalska najava te potom objašnjava:

"Na poziv Wiener Festwochen, dramatičarka i redateljica Nataša Rajković... utjecajna hrvatska kazališna autorica", navodi se,  "kreirat će site-specific kazališni događaj u ambijentu jednog od najvećih bečkih parkova, baveći se velikim pitanjima "Što je prirodno? Što umjetno? Kako funkcionira promjena? Što joj čini vrijeme? I, kako stranci mogu komunicirati? Priča o astronautu Wittgensteinu je suptilno isprepletena s biciklistima i rolerima, kupačima i onima koji se sunčaju na lokaciji. Baš kao što teče Dunav, teče neprekidno i tijek misli."

A rečena je lokacija Kaisermühlenbucht doista impresivna:

Iz Buenos Airesa u Beč

Wiener Festwochen ugostio je proteklih godina nekoliko hrvatskih produkcija, ali i koproducirao predstave Matije Ferlina i Olivera Frljića. Natašu Rajković je pak festival izravno angažirao, dapače ističe kako je projekt od nje - naručio, što je veliko priznanje.

Rajković je kazališna redateljica, dramaturginja, producentica i bivša ravnateljica Kulture promjene Studentskog centra pri Sveučilištu u Zagrebu, a od 2021. i profesorica na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Niz godina surađivala je Bobom Jelčićem, a njihove su predstave igrale diljem Europe. Putevi su im se ipak razišli: Jelčić se osim kazalištu posvetio i filmu, dok je Rajković nakon upravljačko-producentske karijere nedavno u tandemu s Brunom Isakovićem otvorila 20. Queer Zagreb predstavom Yira Yira o i sa seksulnim radnicima Buenos Airesa.

Ako vas pak zanima uživo provjeriti kako izgleda njezin Astronaut Wittgenstein na kojem scenografiju i vizualne intervencije potpisuje Davor Sanvincenti, a dramaturgiju Silvija Stipanov, detaljne informacije o ulaznicama i lokaciji pronaći ćete na stranicama Wiener Festwochena - ovdje.

 

Odgovori

POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE