Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Jakov Sedlar odlučuje što Teatar &TD smije, a što ne

Jakov Sedlar odlučuje što Teatar &TD smije, a što ne

U Studentskom centru nema mira.
Share on facebook
Share on twitter

U Kulturi promjene Studentskog centra ovih je dana opet burno.

Prvo je u posljednjim danima prošle godine, točnije 28.prosinca, Sanacijsko vijeće mimo odluke onog Radničkog donijelo odluku o novom ustroju čime je usprkos prosvjedima sindikata i umjetnika kultura nakon 50 godina prestala biti jedna od temeljnih djelatnosti Studentskog centra i postala tek službom. Time su, tvrde neki od zaposlenika, u pitanje dovedeni svi postojeći ugovori o radu Kulture promjene, te bi cijela priča rasplet mogla dobiti i na sudu.

No, sanacijski upravitelj Mirko Bošnjak očito je procijenio kako to nije dovoljno za uspostavu potpune kontrole nad kulturnjacima u Studentskom centru pa je odlučio oformiti Programsko vijeće, para-tijelo koje bi ubuduće trebalo odlučivati o kulturnim programima svježe derogirane službe. Prema odluci upravitelja, Programsko vijeće bi osim njega samog trebali činiti i predstavnik Studentskog zbora, Ministarstva kulture, Sanacijskog vijeća i same službe Kulture.

Kako saznajemo iz dobro obaviještenih izvora u Studentskom centru, Ministarstvo kulture odbilo je sudjelovati u toj raboti, kao uostalom i sama Kultura promjene uz obrazloženje da su i vijeće i njihovo sudjelovanje u njegovu radu - besmisleni.

Svemu tome usprkos krnje fantomsko Programsko vijeće održalo je prvu sjednicu te s iste 4. siječnja Kulturi promjene uputilo ultimativni zahtjev da im žurno, do utorka u 10 sati, dostave dopunu  planova za kazališnu djelatnost Kulture SC-a Zagreb i to:

  • Detaljan opis svakog programskog sadržaja sa financijskom konstrukcijom prihodi/rashodi,
  • Planove igranja-izvođenja programa svakog programskog sadržaja za 2018.
  • Za Matični ansambl  Kulture SC-a Zagreb za 2018. treba također dostaviti plan i program izvođenja sa financijskom projekcijom.

Tek je iz tog dopisa postalo jasno da je u Programsko vijeće uz predstavnika Studentskog zbora, Marija Župana, imenovan i Jakov Sedlar, kontroverzni redatelj i posebni rektorov savjetnik za kulturu, premda je nejasno koga on u vijeću zapravo predstavlja.

Dodatna bizarnost cijele priče jest činjenica da su svi projekti Kulture promjene za tekuću godinu prijavljeni na natječaje Ministarstva kulture i Grada Zagreba, te da je te detaljno programski i financijski obrazložene prijavnice potpisao osobno sanacijski upravitelj Bošnjak.

Zašto ih i s kojim točno ciljem sada opet kani provjeravati te kako mu u tome može pomoći Sedlar kojeg je osobno ovog ljeta u svojem izvješću o Hrvatskoj apostrofirao i američki State Department, zna valjda samo Bošnjak koji nažalost do zaključenja ovog teksta nije odgovorio na naše upite.

Istovremeno, naši sugovornici u Kulturi promjene, a koji su željeli ostati anonimni, izražavaju bojazan da će Programsko vijeće već odobrene programe koji mu ne budu po volji pokušati sankcionirati financijskim pritiscima, točnije nepotpisivanjem ugovora za namjenska sredstva Ministarstva i Grada. Dodatno se pribojavaju činjenice da bi nakon derogacije Kulture promjene na razinu službe ista de facto mogla postati podređena samom Sedlaru, budući on jedini u ovako formiranom vijeću barem formalno ima kvalifikacije za upravljanje sektorom kulture.

Istovremeno o cijelom se slučaju još nije oglasila resorna ministrici Divjak, koja je zaposlenicima Kulture promjene nakon višekratnih apela  poručila kako trenutno za bavljenje tim problemom - nema vremena.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE