Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Ministarstvo kulture: Kultura SC ima iznimnu vrijednost

Ministarstvo kulture: Kultura SC ima iznimnu vrijednost

Vjerovali ili ne, Ministarstvo kulture potaknuto ovdje objavljenim otvorenim pismom Mirana Kurspahića, ponudilo je svoje usluge u spašavanju Kulture SC. Ministrici znanosti i obrazovanja, Divjak, ništa slično - zasad - nije palo na pamet.
Share on facebook
Share on twitter

Smjena Nataše Rajković s mjesta vršiteljice dužnosti pomoćnice ravnatelja Studentskog centra za kulturu, (o čemu detaljno ovdje), a potom i reakcije na istu, naročito u formi otvorenog pisma kolege Mirana Kurspahića, (a i dalje ga  ovdje možete potpisati); natjerali su - vjerovali ili ne - ministricu kulture, Ninu Obuljen Koržinek da se konačno oglasi!

Potaknuto gorespomenutim otvorenim pismom, njezino je Ministarstvo uputilo i dopis sanacijskom upravitelju Studentskog centra, Mirku Bošnjaku, u kojemu izražava zabrinutost zbog nastale situacije i apelira na njega da preispita svoju odluku. U pismu je ministarstvo ujedno izrazilo svoju spremnost da se uključi u raspravu o budućem statusu kulture u okviru SC-a. Dapače, tvrde naši izvori, pismo sličnog sadržaja upitala je ministrica i dekanici te prodekanima ADU.

Tjedan dana after the fact. Ali - ipak.

Ministrica je za HINA-u pokušala objasniti službeni stav resora Vlade kojem je na čelu, priopćenjem: 'u kojemu ističe kako je, iako nema ovlasti izravno utjecati na odluke Sanacijske uprave SC-a, tijekom protekle godine zbog opetovanih sukoba i ozbiljno narušenih odnosa između Bošnjaka i Rajković iniciralo višekratne razgovore sa sanacijskim upraviteljem, kao i razgovore s predstavnicima Ministarstva znanosti i obrazovanja i Sveučilišta u Zagrebu o nezadovoljavajućem statusu Kulture u SC-u.'

Za Tportal je pak napomenula: '...da se ministarstvo u prvome redu angažiralo ‘kako bi objasnilo specifikum djelatnosti kulture, jer nam se činilo da možda ne postoji dovoljno razumijevanja.

Kultura SC-a ima dugu tradiciju i iznimnu vrijednost i za grad Zagreb i za hrvatsku kulturu u cjelini. Zato nam je važno da se kultura u okviru SC-a očuva’, rekla je ministrica, koja Kulturu SC-a ocjenjuje kao jedno ‘doista živo mjesto, s jednim specifičnim programom kakav grad poput Zagreba treba imati.'

Istovremeno, formalno-pravno i realno nadležna ministrica Divjak, a kamo li premijer Plenković, nisu se još uvijek oglasili po ovom pitanju.

Doduše, Ministarstvo znanosti i obrazovanja kojem je Divjak na čelu,  odaslalo je prije par dana priopćenje u kojem stoji kako sanacijski  upravitelj može birati svoje suradnike, ali - slučajno ili ne - nisu komentirali činjenicu da ugovor o radu Nataše Rajković ne predviđa njezino izmještanje 'na rezervni položaj'.

I tu dolazimo do relativno duhovitog trenutka u cijeloj priči. Jer, ako je pravna služba Ministarstva kulture, kao jedna od najgorih u javnoj upravi uopće, (ona ista koja je Hasanbegovića branila - i na sudu izgubila - argumentom da se na njega ne odnosi Zakon o primopredaji vlasti), shvatila da Rajković teško može izgubiti ovaj radni spor; dakle - ako je to Pravnoj službi Ministarstva kulture jasno - moralo bi biti svima.

Ali eto nije.

Pa ministrica kulture brani Kulturu SC nad kojom nema zakonskih ingerencija.
A njezina kolegica Divjak koja ima sve ingerencije, i navodno nije stranačka osoba, na umu su joj samo reforme-reforme-refome - e ona, jegiba, ljetuje.

Kakve izjave za medije, kakve intervencije, kakvi bakrači.

Kakvo obrazovanje, uostalom?

Bit će ovo divna jesen. Jedna od onih za pamćenje.

 

 

 

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI