Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Ministarstvo kulture: Kultura SC ima iznimnu vrijednost

Ministarstvo kulture: Kultura SC ima iznimnu vrijednost

Vjerovali ili ne, Ministarstvo kulture potaknuto ovdje objavljenim otvorenim pismom Mirana Kurspahića, ponudilo je svoje usluge u spašavanju Kulture SC. Ministrici znanosti i obrazovanja, Divjak, ništa slično - zasad - nije palo na pamet.
Share on facebook
Share on twitter

Smjena Nataše Rajković s mjesta vršiteljice dužnosti pomoćnice ravnatelja Studentskog centra za kulturu, (o čemu detaljno ovdje), a potom i reakcije na istu, naročito u formi otvorenog pisma kolege Mirana Kurspahića, (a i dalje ga  ovdje možete potpisati); natjerali su - vjerovali ili ne - ministricu kulture, Ninu Obuljen Koržinek da se konačno oglasi!

Potaknuto gorespomenutim otvorenim pismom, njezino je Ministarstvo uputilo i dopis sanacijskom upravitelju Studentskog centra, Mirku Bošnjaku, u kojemu izražava zabrinutost zbog nastale situacije i apelira na njega da preispita svoju odluku. U pismu je ministarstvo ujedno izrazilo svoju spremnost da se uključi u raspravu o budućem statusu kulture u okviru SC-a. Dapače, tvrde naši izvori, pismo sličnog sadržaja upitala je ministrica i dekanici te prodekanima ADU.

Tjedan dana after the fact. Ali - ipak.

Ministrica je za HINA-u pokušala objasniti službeni stav resora Vlade kojem je na čelu, priopćenjem: 'u kojemu ističe kako je, iako nema ovlasti izravno utjecati na odluke Sanacijske uprave SC-a, tijekom protekle godine zbog opetovanih sukoba i ozbiljno narušenih odnosa između Bošnjaka i Rajković iniciralo višekratne razgovore sa sanacijskim upraviteljem, kao i razgovore s predstavnicima Ministarstva znanosti i obrazovanja i Sveučilišta u Zagrebu o nezadovoljavajućem statusu Kulture u SC-u.'

Za Tportal je pak napomenula: '...da se ministarstvo u prvome redu angažiralo ‘kako bi objasnilo specifikum djelatnosti kulture, jer nam se činilo da možda ne postoji dovoljno razumijevanja.

Kultura SC-a ima dugu tradiciju i iznimnu vrijednost i za grad Zagreb i za hrvatsku kulturu u cjelini. Zato nam je važno da se kultura u okviru SC-a očuva’, rekla je ministrica, koja Kulturu SC-a ocjenjuje kao jedno ‘doista živo mjesto, s jednim specifičnim programom kakav grad poput Zagreba treba imati.'

Istovremeno, formalno-pravno i realno nadležna ministrica Divjak, a kamo li premijer Plenković, nisu se još uvijek oglasili po ovom pitanju.

Doduše, Ministarstvo znanosti i obrazovanja kojem je Divjak na čelu,  odaslalo je prije par dana priopćenje u kojem stoji kako sanacijski  upravitelj može birati svoje suradnike, ali - slučajno ili ne - nisu komentirali činjenicu da ugovor o radu Nataše Rajković ne predviđa njezino izmještanje 'na rezervni položaj'.

I tu dolazimo do relativno duhovitog trenutka u cijeloj priči. Jer, ako je pravna služba Ministarstva kulture, kao jedna od najgorih u javnoj upravi uopće, (ona ista koja je Hasanbegovića branila - i na sudu izgubila - argumentom da se na njega ne odnosi Zakon o primopredaji vlasti), shvatila da Rajković teško može izgubiti ovaj radni spor; dakle - ako je to Pravnoj službi Ministarstva kulture jasno - moralo bi biti svima.

Ali eto nije.

Pa ministrica kulture brani Kulturu SC nad kojom nema zakonskih ingerencija.
A njezina kolegica Divjak koja ima sve ingerencije, i navodno nije stranačka osoba, na umu su joj samo reforme-reforme-refome - e ona, jegiba, ljetuje.

Kakve izjave za medije, kakve intervencije, kakvi bakrači.

Kakvo obrazovanje, uostalom?

Bit će ovo divna jesen. Jedna od onih za pamćenje.

 

 

 

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE