Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Nataša Rajković smijenjena s mjesta voditeljice Kulture Studentskog centra

Nataša Rajković smijenjena s mjesta voditeljice Kulture Studentskog centra

Pretposljednjeg dana srpnja, Sanacijsko vijeće SC odlučilo je razriješiti Natašu Rajković. Je li sporna odluka uopće zakonita odlučivat će sud, a u međuvremenu Kultura SC-a opasno pleše po rubu provalije.
Share on facebook
Share on twitter

Nakon niza otvorenih sukoba s aktualnim sanacijskim ravnateljem Studentskog centra, Nataša Rajković na njegov je prijedlog, a odlukom Sanacijskog vijeća razriješena dužnosti pomoćnice ravnatelja za kulturu. Znakovito, odluka je donešena 30. srpnja, u jeku sezone godišnjih odmora, ali i sezone pripreme natječajnih prijava za financiranje programa iz javnih izvora.

Time je kulminirao sukob sektora Kulture i Uprave, koji unutar Studentskog centra tinja godinama, a koji se dodatno zahuktao u siječnju ove godine kad je Sanacijsko vijeće mimo odluke onog Radničkog donijelo odluku o novom ustroju čime je usprkos prosvjedima sindikata i umjetnika kultura nakon 50 godina prestala biti jedna od temeljnih djelatnosti Studentskog centra i postala tek službom. Dapače, sanacijski upravitelj Mirko Bošnjak tada je procijenio kako čak ni to nije dovoljno za uspostavu potpune kontrole nad kulturnjacima u Studentskom centru pa je odlučio oformiti Programsko vijeće, para-tijelo koje bi ubuduće trebalo odlučivati o kulturnim programima svježe derogirane službe. A u njega je, kako smo to detaljno pisali ovdje - imenovan i Jakov Sedlar.

Rajković je zbog svega navedenog višekratno kontaktirala nadležno Ministarstvo obrazovanja i znanosti, podnijela je i prijave zbog sumnje u koruptivno ponašanje unutar samog Studentskog centra, ali bez rezultata. Dapače, možda je baš zbog njih pretposljednjeg dana srpnja 'razriješena dužnosti'.

Upravo zbog te formulacije ovaj najnoviji potez Sanacijskog vijeća svakako će se naći pred sudom. Naime, kako tvrde Hrvatski sindikat djelatnika u kulturi i sama Rajković, potonja nije imenovana, pa ne može biti ni razriješena. Njihovim tvrdnjama kako radno mjesto Nataše Rajković nije mandatno u prilog ide i njezin ugovor o radu, a u kojem stoji da je zaposlena na neodređeno vrijeme i to kao pomoćnica ravnatelja SC-a za kulturu. Rajković je stoga već podigla tužbu za zaštitu svojih prava, jer prema Kolektivnom ugovoru može biti preraspoređena na drugo radno mjesto samo uz vlastitu suglasnost i to u slučaju više sile, zamjene nenazočnog radnika, privremenog povećanja, odnosno smanjenja opsega posla i slično... redom uvjeta koji u ovom slučaju nisu ispunjeni.

Dapače, Rajković je odlukom Sanacijskog vijeća privremeno preraspoređena na radno mjesto voditelja mutimedijalnog programa u kulturi, dok je dosadašnji voditelj istog, Davor Šišmanović, imenovan privremenim pomoćnikom ravnatelja za kulturu!

Hoće li i kako potonji u posljednji čas uspjeti sastaviti prijavnice programa Kulture Studentskog centra za javno financiranje na natječajima Ministarstva kulture i Grada Zagreba, potpuna je nepoznanica. No, još veći 'mač' nad Šišmanovićevom glavom bit će privođenje kraju dvaju europskih projekata, što ih je pokrenula i vodila Nataša Rajkovoć, a za koje je EU osigurala nemala sredstva. Ne budu li rečeni projekti zaključeni u skladu s potpisanim ugovorima i ugovornim obvezama, Studentskom centru prijete goleme kazne i možebitni zahtjev EU za povrat svih dosad odobrenih sredstava.

Zbog svega navedenog ne čini se pretjeranim zapitati - je li ovo konačni kraj Kulture Studentskog centra?

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI