Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Šišmanović je prvi programski sastanak u Kulturi SC sazvao 38 dana nakon imenovanja

Šišmanović je prvi programski sastanak u Kulturi SC sazvao 38 dana nakon imenovanja

...ali čak ni tada podređenima nije otkrio u koju se to novu programsku viziju Kulture SC trebaju uklopiti. Rečeno im je samo da prijedloge programa dostave do srijede, 12. rujna. Rok za prijave ističe 17. rujna.
Share on facebook
Share on twitter

Sanacijsko vijeće Studentskog centra u Zagrebu, donijelo je na prijedlog ravnatelja Mirka Bošnjaka, 30. srpnja odluku o smjeni niza pomoćnika ravnatelja, pa tako i Nataše Rajković koja je rukovodila Kulturom. Ako ni zbog čega, onda zbog tajminga ta je odluka bila upitne racionalnosti, kako smo već pisali ovdje, jer se zbila u jeku natječaja Ministarstva kulture RH za financiranje javnih potreba u kulturi.

Već smo i tada upozoravali, da će uz argumente Nataše Rajković kako nije bila imenovana na mandat, već zaposlena na neodređeno pa ne može biti ni smijenjena, zapravo najveći problem biti upravo budućnost i održivost programa jer iste netko mora prijaviti na natječaje za financiranje.

I dok zagrebački natječaj već debelo kasni, onaj Ministarstva kulture završit će 17. rujna, dakle idućeg ponedjeljka. A upravo na njemu, izuzmemo li europske projekte, SC prihoduje najveći iznos sredstava za svoj program u kulturi.

Tome usprkos, prvi programski sastanak Kulture Studentskog centra održan je tek 7. rujna.

Dakle 10 dana prije zaključenja natječaja i punih 38 dana od kad za kulturu Studentskog centra ne odgovara Nataša Rajković već - opet izborom ravnatelja Bošnjaka - Davorin Šišmanović.

Kako smo već pisali, ključna Šišmanovićeva kvalifikacija za novo radno mjesto (na koje je premješten s pozicije voditelja multimedijalnog programa) jest činjenica da je kontinuirano oponirao Nataši Rajković i kritizirao njezin program, metode i koncept.

No, kad ni nakon 30-tak dana od imenovanja novog šefa zaposlenici Kulture SC od Šišmanovića nisu dobili nikakve upute ili smjernice za kreiranje programa, u Studentskom centru - a i šire - zazvonilo je na uzbunu.

Jer isplanirati kazališnu, koncertnu ili likovnu sezonu ne možete bez autora i izvođača. Koji rade i druge stvari, ne čekaju samo da im se javi SC. A ako im SC otkaže suradnju u zadnji čas neće sasvim sigurno s njim rado poslovati ubuduće. Ukratko, mjesec dana tišine je početkom rujna u Kulturi SC rezultiralo protestima na društvenim mrežama, a sve u znaku #PosljednjiGanz #NoMoreIzlog iliti najavama otkazivanja dva tamošnja iznimno reprezentativna festivala višegodišnje tradicije.

Istog dana kad su spomenuti hastagovi zaživjeli na mrežama, zaposlenici Kulture SC dobili su od Šišanovića prvi poziv na sastanak. Bilo je to, tvrde, 5. rujna. Sastanak je pak najavljen za 7. rujna.

Tog istog 7. rujna Večernji list je pak donio priču Davorke Begović, Silvije Stipanov i Marte Kiš, a za koje navodi da su "uz Natašu Rajković bile pogonski motori Kulture promjene". Po njihovim riječima, dolaskom Davorina Šišmanovića na čelo Kulture SC-a izgubile su uvjete za realizaciju i daljnji razvoj festivala.

U toj i takvoj atmosferi, 38 dana nakon imenovanja stao je Davorin Šišmanović pred svoje podređene, ne bi li ih na prvom zajedničkom sastanku poveo u realizaciju daleko boljeg programa u kulturi od onog kojeg je SC dosad imao. No, nažalost, nije im predočio vlastitu strategiju, misiju, viziju. Nije im dao nikakve programske smjernice. Dapače. Kako je ustvrdio, strateško je usmjerenje dostavio Upravi SC, a voditelji programa bi mu bez ikakva u vida u taj dokument, valjda čitajući misli ili pak radeći što ih volja, do srijede 12. rujna trebali dostaviti svoje prijedloge programa.

Hoće li oni biti u ikakvoj vezi sa novom strategijom nije čini se - u ovom slučaju - nimalo bitno.

Ovaj osebujni rukovoditeljski stil već je dao rezultate, pa je Silvija Stipanov nakon rečenog sastanka završila na bolovanju i nejasno je tko će obaviti njezin dio posla. Šišmanovićev rok je - podsjećamo do srijede, a onaj Ministarstva kulture do - ponedjeljka.

U kuloarima se pak šuška kako ni ostali voditelji - s obzirom na kontekst - ili ne mogu ili neće sastaviti svoje prijavnice, što će za Kulturu SC u idućoj godini značiti ili bolnu i polaganu smrt ili potpunu amaterizaciju i potonuće u nerelevantnost.

No ako smo čekali 38 dana, pričekajmo i ovih preostalih par,  prije donošenja konačne ocjene ove najnovije reforme u  hrvatskoj kulturi.

Jesen, barem ona politička, je očito stigla.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE