Search
Close this search box.

Loš početak tjedna za Ministarstvo kulture: i ansambl Komedije odbacio ZOK

Ansambl kazališta na Kaptolu uputio je ministrici kulture pismo u kojem ocjenjuju kako donošenje ovakvog nacrta Zakona okazalištima "dovodi u opasnost samo postojanje hrvatskog institucionalnog kazališta".

Umjetnici iz GK Komedija tako su se pridružili kolegama iz Zagrebačkog kazališta mladih, GK Žar ptica i GK Trešnja, ali i četirima strukovnim organizacijama i Hrvatskom sindikatu djelatnika u kulturi, koji su svi redom odbacili ovakav nacrt zakona.

Pismo ansambla Komedije prenosimo u cijelosti.

***

"Poštovana gospođo ministrice kulture i medija, dr.sc. Obuljen Koržinek,

nakon što smo detaljno proučili Nacrt prijedloga novoga Zakona o kazalištima, iako isti neosporno donosi i stanovita poboljšanja, u svojoj cjelini pati od nedorečenosti i nejasnoća, te u eventualnoj budućoj primjeni predstavlja ne samo potencijalnu štetu po kazališne umjetnike i njihov status, već dovodi u opasnost samo postojanje hrvatskog institucionalnog kazališta.

Zemlje kao što su Hrvatska, skromne površinom i brojem stanovnika, ali bogate poviješću, kulturnom baštinom, naslijeđem i jezikom, danas su više no ikada ugrožene kulturnom i jezičnom globalizacijom koja prijeti da potpuno uguši identitet i opstojnost malih naroda kao što je naš, a koji se njeguje, čuva i razvija prvenstveno u kazalištu.

Stoga se pridružujemo inicijativi kolega iz Zagrebačkog kazališta mladih, te upućujemo apel kojim tražimo da se odustane od upućivanja ovoga Nacrta u daljnju pravnu proceduru te da se u izradi novoga ravnopravno uključe sve zainteresirane strane.

S poštovanjem,

umjetnički ansambl GK „Komedija“"

Komentirajte

POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE