Search
Close this search box.

Ansambl ZKM: Ovakav prijedlog ZOK-a znači devastaciju hrvatskih umjetničkih institucija!

Sutra ističe rok od samo 6 dana koliko je ministrica kulture dala struci i sindikatima da reagiraju na novi nacrt prijedloga Zakona o kazalištima. Svoje žestoko neslaganje s njim prvi je javno iznio ansambl Zagrebačkog kazališta mladih čije reagiranje prenosimo u cijelosti. [DOKUMENT]

Članovi ansambla ZKM uputili su ministrici kulture dopis kojim reagiraju na najnoviji nacrt prijedloga Zakona o kazalištima. U njegovom uvodu napominju kako su prvi put reagirali i to pismenim osvrtom još u lipnju prošle godine, ali ne samo da resornog ministarstva nisu dobili nikakav odgovor nego niti jedna od njihovih tadašnjih primjedbi nije uvrštena u ovu novu verziju nacrta.

Stoga poručuju: "namjeravamo se boriti protiv devastacije hrvatskih umjetničkih institucija koje su upisane u ovaj Nacrt prijedloga Zakona o kazalištima!"

U nastavku pisma upućenog ministrici kulture ponovno prenose svoje reagiranje iz lipnja prošle godine u kojem navode da ih HSDK nije doveo u zabludu kako to sama ministrica tvrdi u dopisu upućenom sindikalnim povjerenicima, a nacrt prijedloga smatraju zbunjujućim, nejasnim, nedorečenim te tvrde "da ide na štetu kazališnih umjetnika i kazališta općenito".

"Uspoređujući ocjenu stanja i željene posljedice zakona koje navodite u uvodnom tekstu zakona, zaključujemo da su u izrazitom neskladu.
Sigurni smo da se ovim zakonom ne bi postigao razvoj kazališne umjetnosti u pozitivnom smjeru, nego da bi došlo do rastakanja repertoarnih kazališta koji su stup hrvatske kulturne tradicije.

Uvode se pojmovi evaliuacije i prekvalifikacije koji su velika novost, bez da se jasno elaborira o čemu se radi. Dosta nedoumica po tom pitanju artikulirao je Sindikat pa ih nećemo ponavljati.

Jasno je da je institut revizije umjetničkog djelovanja i doprinosa umjetnika od strane povjerenstva koje predlaće ravnatelj, po svojoj prorodi opasan, jer isti taj doprinos uglavnom i ovisi o (samo)volji ravnatelja. Uostalom, umjetnici su na stalnoj provjeri i evaluaciji rada svakom svojom premijerom i svakim svojim izlaskom na scenu. Također, potpuno je nejasno kako bi se ideja prekvalifikacije preslikala u realitet?

Pitanja je toliko da ih u ovom dopisu nije moguće otvoriti na kvalitetan način. Pomlađivanje ansambala također samo po sebi ne govori puno, s obzirom na to da kazališna umjetnost zahtjeva sudionike svih generacija.

Zaključno, položaj kazališnih umjetnika već je dovoljno inferioran u odnosu na Zakon o radu i politiku Vlade koja, barem deklerativno, ide u smjeru smanjenja broj augovora na određeno. Ovim nacrtom se taj položaj dodatno degradira, a kazališni umjetnici bivaju još više ostvaljeni na milost i nemilost ravnatelja i nepostojećg tržišta. Smatramo da ovaj Nacrt prijedloga zakona treba ozbiljno preispitati, pozvati za stol sve zainteresirane skupine i krenuti ispočetka.", stoji među inim u obraćanju ansambla ZKM koje završava riječima:

"Nadamo se pozivu naših predstavnika u proces izrade i poboljšanja ovog nacrta novog Zakona."

'REAGIRANJE ANSAMBLA ZKM-a NA NOVI NACRT PRIJEDLOGA ZAKONA O KAZALIŠTIMA, ovj._watermark

Komentirajte

POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE