Naslovnica > VIJESTI > POLITIKA > Vlada RH imenovala Ivu Hraste-Sočo intendanticom HNK u Zagrebu

Vlada RH imenovala Ivu Hraste-Sočo intendanticom HNK u Zagrebu

U mandat će stupiti 1. rujna 2022. godine

Na zatvorenome dijelu današnje, 85. sjednice Vlade, zbog isteka mandata, s danom 31. kolovoza 2022. godine razriješena je intendantica Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu Dubravka Vrgoč, a novom je intendanticom, s danom 1. rujna 2022. godine, temeljem provedenog postupka po raspisanom natječaju, imenovana dr.sc. Iva Hraste-Sočo.

Podsjetimo, na ponovljeni natječaj prijavile su se aktualna intendantica Dubravka Vrgoč, posebna savjetnica ministrice kulture Iva Hraste Sočo te glavni slikar HNK u Zagrebu, Damir Medvešek.

Iva Hraste Sočo trenutno je zaposlena na Akademiji dramske umjetnosti (ADU) gdje usprkos skromnom praktičnom iskustvu obnaša dužnost pročelnice Odsjeka produkcije. Bivša operna solistica HNK u Zagrebu, nakon kraće diplomatske karijere od 2009. godine bila je zaposlena u Ministarstvu kulture u kojem je obnašala različite dužnosti, uključujući i one pomoćnice Zlatku Hasanbegoviću i Nini Obuljen Koržinek.  U rujnu 2019. godine na vlastiti je zahtjev razriješena dužnosti, da bi je gotovo istovremeno ministrica kulture imenovala svojom posebnom savjetnicom, a na proteklim lokalnim izborima bila je HDZ-ova kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika.

Hraste Sočo bila je godinama, sve do raspisavanja aktualnog natječaja, i članica Kazališnog vijeća HNK u Zagrebu, dakle jedna od osoba koje su trebale nadgledati poslovanje Dubravke Vrgoč, a kako smo već pisali sudjelovala je i u izradi kriterija  za natječaj na kojem je sad pobjedila.

Hraste Sočo je izravno implicirana u trenutno još uvijek nerazriješeni skandal s poslovanjem HNK u Varaždinu, a simptomatično je da nalaz upravnog nadzora što ga je Ministarstvo kulture završilo 12. studenoga nad poslovanjem te kuće nakon skandaloznih uzastopnih izvješća gradske revizije, još uvijek nije dostupan javnosti.

Ta bi se priča ipak trebala rasplesti do 1. rujna kad bi Sočo trebala stupiti u mandat, a u međuvremenu će posljednju godinu svog drugog mandata u zagrebačkom HNK odrađivati Dubravka Vrgoč, koja je već dugo u otvorenom sukobu s najvećim dijelom zaposlenika koje je  - ispostavilo se nedavno - godinama zakidala za plaće, a istovremeno se tuži s Povjerenikom za informiranje kako bi spriječila uvid u detaljno poslovanje.  U najlošijim odnosoma je s Operom koju je ove godine propustila predložiti za NHG, a koja je bila okidač da Hrvatski sindikat djelatnika u kulturi protiv nje podnese kazneno prijavu. Konačno, MUP je za nju zatražio postupanje DORH-a, temeljem brojnih prijava za mobbing.

Stoga bi bilo krajnje preuranjeno reći da je ovom odlukom Vlade situacija u zagrebačkom HNK - riješena.

Odgovori

POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE