Naslovnica > VIJESTI > POLITIKA > Otkrivamo: Iva Hraste Sočo zbog sukoba interesa ne može biti kandidatkinja za intendanticu HNK u Zagrebu

Otkrivamo: Iva Hraste Sočo zbog sukoba interesa ne može biti kandidatkinja za intendanticu HNK u Zagrebu

Skrivaju li namjerno Ministarstvo kulture i HDZ očiti sukob interesa svoje kandidatkinje, ali i nezakonito ponašanje intendanata još barem dva nacionalna teatra? [DOKUMENTI]
Share on facebook
Share on twitter

Iva Hraste Sočo, posebna savjetnica ministrice kulture i medija, već tjednima figurira kao najizglednija kandidatkinja za intendanticu središnjeg nacionalnog teatra.

Dapače, nikad demantirane špekulacije išle su tako daleko da se tvrdilo kako je Hraste Sočo osobni izbor premijera Andreja Plenkovića, odnosno HDZ-ovo rješenje za nepregledni niz skandala aktualne intendantice Dubravke Vrgoč koju DORH istražuje slijedom brojnih kaznenih prijava.

Stranački usuglašena kandidatura za intendanticu, navodno je pravi razlog zašto je Hraste Sočo u kolovozu stavila u mirovanje mandat u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, u koju je netom izabrana kao HDZ-ova kandidatkinja za dogradonačelnicu, kao i pravi razlog zašto je prethodno zatražila razrješenje s dužnosti članice Kazališnog vijeća HNK u Zagrebu.

Hraste Sočo, međutim, kao donedavna članica Kazališnog vijeća, uopće ne bi smjela pristupiti natječaju, jer to tijelo predlaže suosnivačima (Republici Hrvatskoj i Gradu Zagrebu) uvjete natječaja i teško da toga u HDZ-u i Vladi pa i Ministarstvu kulture nisu svjesni. Ako pak jesu, bilo bi za očekivati da će sankcionirati njezinu nevoljkost da u nedavnom opsežnom intervjuu demantira navode kako će se kandidirati za  čelno mjesto središnjeg nacionalnog teatra.

Pogotovo dok je još na dužnosti posebne savjetnice ministrice kulture i medija.

No, ne samo da se to nije dogodilo, nego vladajući po svoj prilici (od ionako u začkoljice zakonodavnog okvira u kulturi potpuno neupućene  javnosti i medija), namjerno skrivaju dokaze o sukobu interesa Ive Hraste Sočo.

Činjenica je, naime, da je Hraste Sočo, kao dugogodišnja članica Kazališnog vijeća imala uvid u povlaštene informacije koje nisu dostupne drugim potencijalnim kandidatima na natječaju (osim DORH-ovim istragama opterećenoj aktualnoj intendantici), ali i da je Hraste Sočo propisala ključne uvjete pod kojima se kandidati imaju javiti na natječaj. I to ne samo slijedom slijedom stavka 2. članka 32. Statuta HNK u Zagrebu u kojem stoji kako članovi Kazališnog vijeća "predlažu suosnivačima kriterije i standarde za osiguranje sredstava za rad Kazališta", već i činjenicom da je neposredno pred raspisivanje natječaja glasala za financijski i programski plan kazališta za iduću godinu!

Taj dokument, iako bi trebao biti objavljen na stranicama kazališta - a u trenutku objave ovog teksta nije - definira prve mjesece mandata idućeg intendanta ili intendantice. Da stvar bude bolja, zapisnik sjednice koji ekskluzivno donosimo, pokazuje kako su se usvajanju rečenog programa snažno protivili predstavnici zaposlenika i umjetnika u kući, smatrajući ga neadekvatnim, pa je upravo glas Ive Hraste Sočo bio - presudan.

 

Čvrsta veza s ministricom Ninom Obuljen Koržinek

Iva Hraste Sočo trenutno je zaposlena na Akademiji dramske umjetnosti (ADU) gdje usprkos skromnom praktičnom iskustvu obnaša dužnost pročelnice Odsjeka produkcije. Bivša operna solistica HNK u Zagrebu, nakon kraće diplomatske karijere od 2009. godine bila je zaposlena u Ministarstvu kulture u kojem je obnašala različite dužnosti, uključujući i one pomoćnice Zlatku Hasanbegoviću i Nini Obuljen Koržinek.  U rujnu 2019. godine na vlastiti je zahtjev razriješena dužnosti, da bi je gotovo istovremeno ministrica kulture imenovala svojom posebnom savjetnicom. Dapače, u tako su bliskim odnosima da im supruzi zajedno odlaze na hodočašća:

"Ministrica Obuljen Koržinek i ja poznajemo se dugi niz godina, u dobrim smo odnosima iako ne u kumskim. Kao što znate, kulturni krugovi u Hrvatskoj nisu preširoki i mi se svi manje više poznajemo. Moj muž Zrinko Sočo više je od 40 godina bio operni solist te prirodno pripadamo istom društvenom krugu kao i ministrica i njen suprug koji, također, djeluju u kulturi. Moj suprug i njegov prijatelj planirali su odlazak na spomenuto hodočašće u Španjolsku prije par godina, a Hrvoje Koržinek im se pridružio i s obzirom na to da znamo da hodočašća nisu turistička putovanja, ne trebam objašnjavati kontekst.", izjavila je nedavno Nacionalu.

Hraste Sočo je od siječnja 2018. godine u  Kazališnom vijeću HNK Zagreb, tijelu koje nadzire poslovanje kazališta, te raspisuje i provodi natječaj za intendanta i intendanticu, bila zastupnica Ministarstva kulture odnosno Republike Hrvatske kao suosnivača, a na toj se dužnosti početkom pandemije istakla odbijanjem zahtjeva sindikalnog povjerenika za testiranje zaposlenika na COVID-19.

No, ako je vjerovati Očevidniku kazališta, službenom registru Ministarstva kulture i medija, ministrica Nina Obuljen Koržinek joj je 8. veljače ove godine produžila mandat u tom tijelu iako prethodni još nije bio istekao! Odluka o novom mandatu nikad nije objavljena, a nisu je bili svjesni ni drugi članovi Kazališnog vijeća s kojima smo razgovarali.

 

 

Skandal s HNK Varaždin i karlovačkim Zorin domom

Spomenuti datum imenovanja u novi mandat posebno je indikativan jer se samo dva dana ranije (!) Hraste Sočo našla u središtu golemog skandala o kojem je detaljno pisao Jutarnji list.

Tad je, nakon što su se o njoj počeli raspitivati novinari, naprasno otkazana praizvedba predstave Hrvatski škrtac u koprodukciji HNK Varaždin i Zorin doma, a u čijem je čudnovatom produkcijskom procesu ključna bila upravo - Hraste Sočo.

Kako su posvjedočili zaposlenici HNK Varaždin, do koprodukcije o kojoj ni slova nije bilo u godišnjem financijskom i programskom planu kazališta,  došlo je nakon što je upravo Hraste Sočo, tad već posebna savjetnica ministrice, kazalištu mailom poslala tekst za predstavu, a čiji je autor u kazališnim krugovima bio posve nepoznat, ali u političkim i financijskim ozloglašeni - Ante Gugo.

Gugo je, piše Jutarnji list, "...u samo pet godina (od 2015. godine) prošao put od koordinatora za odnose s medijima Udruge Blokirani, preko PR-ovca zaduženog za promociju HDZ-a do posebnog savjetnika za krizno komuniciranje​ Darka Horvata, tada ministra gospodarstva", ali je istovremeno podigao i niz kredita koje je nije vraćao pa su to umjesto njega bili prisiljeni učiniti jamci - njih 33 koji su po ovršnim ispravama postali dužni ukupno 2,221.443,93 kuna!

Današnja pročelnica Odsjeka produkcije na ADU, Hraste Sočo, u tom je projektu figurirala kao producentica, ali tvrdi da ništa nije znala o Guginoj prošlosti. Dapače dodaje: "Meni otpočetka taj tekst nije bio bogzna što, ali ja nisam ta koja odlučuje. To producenti ne rade."

Predstava je na koncu otkazana samo tjedan dana prije premijere, i to nakon što su u medijima već objavljene njezine najave, a kao službeno objašnjenje javnosti je ponuđena posve nesuvisla tvrdnja da se glumcima, nakon više od mjesec dana proba, tekst više nije sviđao?

No, tom debaklu usprkos, Hraste Sočo je nastavila kao vanjski producent (!) surađivati s HNK Varaždin, u kojem je već u ožujku producirala Dramsko – glazbeni prikaz povodom Velikog tjedna, a prethodno glazbeno-scenski prikaz San glazbene noći i monooperu Dnevnik Anne Frank. Potonja je nagrađena na ovogodišnjem Splitskom ljetu, festivalu kojim kao i splitskim HNK ravna Srećko Šestan, bivši ravnatelj već spomenutog karlovačkog Zorin doma i čovjek s kojim je protekle tri godine Hraste Sočo sjedila u Kazališnom vijeću HNK Zagreb, e da bi niti mjesec dana prije dodjele nagrada oboje bili razriješeni.


Šlamperaj ili namjerno prikrivanje činjenica?

Do razrješenja je, prema izjavama same Sočo, došlo na osobni zahtjev, no kad se ono točno zbilo - ne zna se. Javnost, ali ni članovi samog Kazališnog vijeća zagrebačkog HNK  nikad nisu saznali taj podatak. Dapače, tek nakon objave našeg teksta o protuzakonitosti natječaja za intendantsku poziciju, HNK u Zagrebu je na svojim službenim mrežnim stranicama izmijenilo sastav Kazališnog vijeća. Isto, međutim, nije učinilo i Ministarstvo kulture u već spomenutom Očevidniku kazališta, premda propisi nalažu da se takve izmjene unesu u roku do 8 dana!

U pokušaju da saznamo kad su točno Hraste Sočo i Šestan kao predstavnici Ministarstva kulture u Kazališnom vijeću zamijenjeni glazbenicom i glazbenom menadžericom Majom Žarković te glavnom tajnicom Ministarstva kulture i medija Maricom Mikec, došli smo u posjed zapisnika posljednje sjednice kojoj je nazočila Hraste Sočo, a koji - zakonu usprkos - još uvijek nije dostupan na mrežnim stranicama kazališta.

 

Eklatantni sukob interesa

Ta je sjednica održana 21. srpnja ove godine i to putem telefona (premda takvu mogućnost Statut HNK u Zagrebu ne poznaje) zbog čega su protestirali predstavnici umjetnika i zaposlenika u kući, tvrdeći kako o financijskim izvještajima i planovima nije primjereno raspravljati u tom formatu. No, preglasani su, a predstavnici Grada Zagreba (na čelu s Duškom Ljuštinom, koji za savjetovanje Grada prima i obilat dodatni honorar)  i predstavnici Ministarstva kulture usvojili su financijska izvješća za period 01.01.-30.06.2021., pregled poslovanja I.-VI. mjeseca 2021. godine, te financijski i programski plan za 2022. godinu.

Kako je razvidno iz zapisnika, Iva Hraste Sočo glasala je za sve navedene točke.

zapisnik_118_sjednice_watermark-2

 

Time je nedvojbeno došla u poziciju sukoba interesa, jer bi u slučaju da postane intendantica prve mjesece mandata trebala odrađivati po planu koji je sama sebi odobrila i prije no što se kandidirala!

Nakon te sjednice, Hraste Sočo je odobren zahtjev za razrješenje, a Kazališno vijeće više nije zasjedalo sve do 24. kolovoza, kad je - i opet telefonski - raspisalo sad već čuveni nezakoniti natječaj. Datumi su iznimno važni, jer između dva navedena termina zasjedanja, Kazališno vijeće nije moglo sugerirati izmjene Osnovnog programskog i financijskog okvira za sljedeće četverogodišnje razdoblje Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, a koji su sastavni dio natječaja, dapače, njegov ključni element.
Isti je, sasvim je jasno, sastavljen slijedom zaključaka i postupanja Kazališnog vijeća kojem je članica bila Iva Hraste Sočo.

Naime, rečeni okvir osnivači kazališta kreiraju po kriterijima i standardima koje im predloži Kazališno vijeće,  kako to uostalom izrijekom stoji u Statutu HNK u Zagrebu:

 

Dakle, čak i da nije glasala na 118. sjednici Kazališnog vijeća, Hraste Sočo bi svejedno bila u sukobu interesa, ne samo zato što je kao dugogodišnja članica vijeća imala povlašteni pristup informacijama koje drugi kandidati (s izuzetkom aktualne intendantice) nemaju, već i zato što je de facto sudjelovala u izradi uvjeta natječaja na koji se navodno kani javiti.

To što je natječaj u međuvremenu poništen i raspisan novi ne mijenja ništa na stvari jer se nisu promijenili ni financijski ni programski plan za 2022., kao ni programski i financijski okvir za cijelo četverogodišnje razdoblje.


Ni to nije sve!

Kao da sve navedeno nije dovoljno, Hraste Sočo je sama priznala da je kao članica Kazališnog vijeća HNK u Zagrebu i posebna savjetnica ministrice kulture i medija, pregovarala (!) o poziciji ravnateljice opere HNK u Zagrebu s jednim drugim kandidatom za intendanta HNK u Zagrebu,  trenutno aktualnim intendantom HNK u Rijeci - Marinom Blaževićem!

"Istina, Marin i ja smo razgovarali o ideji moje kandidature za ravnateljicu Opere. Ovdje moram reći da on nije bio jedini koji mi je nudio takvu funkciju u posljednje vrijeme, ista ponuda je došla s još jednog intendantskog mjesta.", rekla je nedavno za Nacional.

Posebna savjetnica ministrice i donedavna članica Kazališnog vijeća, dakle, već neko vrijeme propituje tržišnu vrijednost svojih dužnosničkih pozicija bez obzira na sukob interesa i zbog toga ne snosi nikakve posljedice, a na to je potiču ne jedan, nego više intendanata domaćih nacionalnih teatara, također - bez posljedica.

 

Konačno...

Nakon svega navedenog posve je jasno da Iva Hraste Sočo ne može biti ni kandidatkinja, a kamo li intendantica HNK u Zagrebu, kao i da bi zbog sukoba interesa, odnosno poticanja na isti, osim nje i neki aktualni intendanti trebali snositi odgovornost. Jer, poticanje na kazneno djelo, prema hrvatskom zakonodavstvu, također je kazneno djelo.

Nadalje, na intendantsku poziciju središnjeg nacionalnog kazališta, nakon svih skandala koji još uvijek nisu dobili pravosudni epilog, nikako ne bi smjela biti imenovana ni Dubravka Vrgoč, pa je za sve zainteresirane pravo pitanje:

Postoji li u Hrvatskoj netko dovoljno kompetentan, a i istovremeno dovoljno hrabar i bez skandaloznih 'repova', da se na natječaj koji je upravo u tijeku i - prijavi?

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI