Naslovnica > VIJESTI > MJUZIKL I OPERA > Preminuo je maestro Loris Voltolini

Preminuo je maestro Loris Voltolini

Veliki splitski dirigent preminuo je u 67. godini.
Share on facebook
Share on twitter

Loris Voltolini rođen je u Splitu 1954. godine. Studij glasovira i dirigiranja završio je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Igora Gjadrova.

Dirigentsku karijeru započeo je u Operi HNK Split 1980. godine i jedan od vodećih dirigenata kuće ostao je punih deset godina.

Na scenu splitskog kazališta postavio je, među ostalim Ljubavni napitak i Luciju di Lammermoor G. Donizettija, Šišmiša J. Straussa, Fausta Ch. Gounoda, Hoffmannove priče J. Offenbacha; balete: Đavo u selu F. Lhotke, Vragolastu djevojku L. J. F. Herolda, Abraxas W. Egka...

Kao stalni dirigent Opere HNK Split ravna nizom opera standardnog repertoara kao što su: Traviata, Don Carlos, Otello, Nabucco, Aida, Rigoletto, Tosca, Evgenij Onjegin, Madame Butterfly, Boris Godunov, Nikola Šubić Zrinjski... ali i vodi komorni zbor Ivan Lukačić.

Od 1990. do 1996. stalni je šef dirigent Opere HNK u Zagrebu, a od 1991. do 1995.šef dirigent i umjetnički ravnatelj Opere HNK "Ivan pl. Zajc" u Rijeci. Od godine 1994. je gost dirigent Slovenske filharmonije i česti gost dirigent Opere u Ljubljani, u kojoj je od 1996. bio i trajno angažiran.

Voltolinijev impresivan dirigentski repertoar uključivao je preko 60 opernih i baletnih naslova, a onaj koncertni brojne oratorije, simfonije i  druga orkestralna djela.

Osim svim hrvatskim opernim orkestrima ravnao je u karijeri i Zagrebačkom i Slovenskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom Seville, orkestrom Hrvatske radiotelevizije, Mozarteum Orchestra Salzburg i brojnim drugima. Nastupao je na prestižnim glazbenim pozornicama u Italiji, Španjolskoj, Austriji, Makedoniji, Švedskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Južnoj Koreji i Japanu i bio iznimno cijenjen i omiljen u glazbenom svijetu.

 

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI